Laddar annons
22 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Provar 2012 i källaren med Anne Gros

I Vosne-Romanée fanns det förr en orolig och mot slutet av sitt liv också sjuk odlare vid namn Francois Gros. Ingen hade han som kunde ta över egendomen, klagade han. Visst hade han en dotter, men att arbeta i vingård eller källare är inget för kvinnfolk, enligt honom - och större delen av den äldre generationen.

Det berättar dottern för mig när jag stannade förbi förra veckan för att prova hennes 2012:or. Det är inte konstigt att Anne från slutet på 80-talet fram till idag har utvecklas till en av de skarpaste vinmakarskorna i Vosne-Romanée, för att inte säga hela Bourgogne. Jag tror att det är skönt för henne att inte behöva bevisa att hon duger längre. (På bilden: Den lilla kalkstenen på fatet visar att det är just detta som ska provas för stunden)

2011:orna hos Domaine Anne Gros är redan sålda och trogna kunder över hela värden klagar för henne att de inte får köpa tillräckligt många flaskor. Avundsjuka odlare i Vosne muttrar att hon inte är ”här ifrån.” trotts att hon är född mitt i byn. Hon bor nämligen numera i Chorey-les-Beaune, 20 minuter söderut. Man flyttar tydligen inte från Vosne ostraffat.

Domänen har vuxit till 6,5 hektar, med merparten av vingårdar inom Vosne-Romanée. Däribland tre Grand Cru-lägen. Echézeaux, Richebourg och Clos Vougeots i grannbyn norr.

2012 hos Domaine Anne Gros är precis som för alla andra odlare en besvikelse. I kvantitet, men observera, kvaliteten i faten är det inget fel på. Blomningen under våren var en katastrof och redan då visste Anne att skörden skulle vara liten och köparna sura. Men 40-45% mindre än 2011 var trotts allt värre en väntat.

I hennes fatkällare på 11 Rue des Communes i Vosne-Romanée har vinerna precis slutat jäsa. Bara Richebourg har en liten bit kvar. Vi börjar med hennes röda Haut Côtes de Nuits 2012 (+) som kommer ifrån en vingård precis bakom kullarna väster om Vosne. Där växer ett gäng 18 åriga stockar som producerar ett tight och mineraliskt vin, tack vara den kalkstensrika jordmånen. Utmärkt till aperitif!

Hennes viner lagras på ekfat från Damy i Meursault och Francois Fréres i Saint Romain. Båda medium + i rostning. Vinerna lagras i 20, upp till 80 procent ny ek för hennes Grand Cru viner. Bourgogne Rouge 2012 är en helt annan fågel. Mer tät och rikare på tannin och extrakt. ”Bourgogne du Garde!”, (Bourgogne för lagring) utbrister Anne när jag kommenterar tanninerna. Och jag håller med! Årgång 1999 var strålade ännu.

Chambolle Musigny La Combe D'Orveau 2012 har en floral aura av elegans över sig. Combe D'Orveau ligger mitt emellan Echézeaux och Musigny. Den här delen av a Combe D'Orveau ligger över premier cru-delen och delas med bland annat Frederic Mugnier. Vinet har denna årgång en god struktur med friska syror och mjuka tanniner som omsluter.

Tyvärr fick jag inte prova Vosne Romanée ”Les Barreaux” 2012 då hon bara fick tre fat från denna vingård. 2011 var sex fat. Kunderna måste få sitt.

Echézeaux 2012 (-) är lite sluten men visar upp en tight och tät kropp som enligt Anne absolut måste lagras vidare. ”Inga av mina Grand Cru viner egentligen drickas före deras tionde födelsedag”, menar hon. Jag är ändå tveksam över det här vinet och skulle föredra att köpa ifrån en del andra adresser. Hennes parcell, Les Loachausses, ligger på andras sidan vägen om Grands Echézeaux och söder om Domaine de la Romanée Contis utmärkta parcell Les Poulaillères.

Hennes del av Clos Vougeot 2012 (++) planterades av hennes far tidigt på 1900-talet och är därför en av de äldsta i denna klassiska vingård med över 80 ägare. Vinet har rikare frukt i en stil som är bra mycket mindre rustik än många andra viner från denna ojämna vingård. Ett utmärkt och närmast majestätiskt vin med rik komplex frukt och krydda som håller långt ut i eftersmaken.

Richebourg 2012 (++) är ett trappsteg mer intensivt och koncentrerat. Väldigt vingårdstypiskt med i den mer elegantare stilen. Det här vinet är inte överarbetat, alla Annes viner får en kort maceration med skalen och jag håller inte med de som tycker att hon har en ”ekig” stil. Det här vinet kan tänka mig kommer smaka som den ska redan om några år men precis som Anne säger allra helst efter sin tionde födelsedag.

Vi tar oss in till den gamla vinkällaren som huserar de vita vinerna, här är temperaturen två grader mer i genomsnitt. Hautes Côtes de Nuits Blanc ”Cuvée Marine” 2012 (+) känns nästan elektrisk laddad av all mineralitet. Tight och friskt vitt, om den bara inte hade den lilla bitterheten i eftersmaken så hade jag vart ännu mer positiv. Vingården finner du på samma ställe som till det röda systervinet.

Bourgogne Blanc 2012 (++) är i en helt annan stil. Smörig med en fathantering som påminner om Meursault. Det är komplext och djupt för sin enkla appellation. ”Vi jobbar lika hårt i alla vingårdar,” menar hon. Parcellerna är precis som för Bourgogne Rouge från ”andra sidan vägen” och från kommunerna Flagey-Echézeaux och Nuits-Saints-Georges.