Laddar annons
22 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vosne-Romanée 1996 från microproducenten Daniel Bocquenet

Det finns en exklusiv kvalitet gömd i små producenters produkter. En kvalitet som de går miste om när de växer. Kanske sitter det bara huvudet, men upplevelsen av ett vin kommer ju å andra sidan inte bara från glaset självt. Här nere i Bourgogne blir jag ständigt presenterad för viner av småproducenter som jag aldrig har hörts talats om. En del så små att de nätt och jämt kan försörja sig själva. Skulle de misslyckas med ett fat vin så är de sällan långt ifrån att tvingas sälja hela företaget. Det finns något fint i det. Små människor som kämpar vid sidan av framgångsrika kolosser som Jadot, Drouhin och inte minst Boisset vilka slukat upp många familjeföretag genom åren. Bocquenet är en liten och relativt okänd producent men en som får nördar att rätta till glasögonen. Och det är med all rätt. Den ungdomliga gubben Bocquenet gör opretentiösa men härligt drickvänliga viner som sällan serveras i andra än vin-insiders glas.

De riktigt små familjeföretagen har sällan någon bra koll på marknaden och om de har det så tar marknadsföring ändå för lång tid. Det enda sättet för dem att få sina viner sålda är att göra dem så bra som möjligt och hoppas på att sommelierer från franska topprestauranger ska nosa rätt på dem. För hamnar man i en vinlista på en Michelin-krog så hamnar man garanterat i privata vinkällare värden över.

Daniel Bocquenet har ingen Porsche utanför sin bostad i Nuits-Saint-Georges trots att han verkar sköta Domaine Bocquenet helt själv. Han ser fortfarande ung ut men med en erfarenhet som ofta kommer med ålder ger han ett moget och lugnt intryck och han berättar att han medvetet håller sig ifrån media. I utkanten av byn Nuits-St-George ligger hans, numera upprustade men lika väl anspråkslösa vineri. I efterhand kan man konstatera att Daniel Bocquenets morföräldrar grundade företaget under en oläglig tidsperiod precis före första världskriget. Men förmodligen byggdes familjekulturen av hårt arbete under samma tid.

Domaine Bocquenet äger inte mer än 4 hektar vingårdar, parcellerna (lägena) finns i Nuits-Saint-Georges och Vosne-Romanée och den finaste ligger i Grand Cru-läget Echézeaux. Små ägor gör att det blir lättare att hinna med noggrant arbete i vingårdrn med bland annat grön skörd för att öka koncentration i frukten och på så sätt höja kvaliteten i kommande vin. Det följande vinet är en av mina favoriter just nu:

Vosne-Romanée 1996, Daniel Bocquenet
Denna 1996:a är ett bra exempel på vad Daniel Bocquenet kan prestera. I grunden är jag visserligen ofta svag för 1996:or som enligt mig är det mest lyckade året sedan 1990. Årgångens svala nordliga vindar koncentrerade druvorna under sensommaren. Det känns i texturen, det här vinets frukt ligger i perfekt balans med subtila fattoner från 18 månaders lagring i 50 procent nya ekfat. Vinet är mjukt på paletten och i perfekt drickmogen fas. Det här är en flaska som man kan hitta för under 30 Euros, vilket tillsammans med dess höga kvalitet gör den till ett typexempel på vin som jag gärna rekommenderar. Exakt som 1996 ska vara och lika mycket för direkt konsumtion som för vidare lagring i max 10 år.

Den sömniga byn Vosne ligger mitt i vingårdarna. Om någon av Bourgognes byar kan sägas ha vunnit det geologiska lotteriet så är det Vosne som kan lista hela åtta av Bourgognes totalt 36 Grand Cru-vingårdar. Visst hjälper det upp anseendet när man har värdens utan konkurrens kändaste vingård Romanée-Conti mitt ibland dem, enligt snacket värdens dyraste jordbruksmark.

Daniel Bocquenet har för närvarande ingen importör till Sverige.

Läs mer om producenten Daniel Bocquenet.