Vanilj, kaffe och chokladvin får konkurrens av julskinka med smak av vanilj

Favoritmarkera

Svenskarnas favorit på julbordet, den traditionella julskinkan, utmanas i år av en innovativ uppstickare. Ridderheims Julskinka Limited edition 2011 är Sveriges första smaksatta julskinka, tillverkad på svenskt kött och smaksatt av honung, kanel, senap och vanilj. Vinbankens kommentar är: – Hjälp, vad kommer sedan. Vi har ju redan yogurt (nyttigt) till vodka (kategori onyttigt) och allt däremellan med smak av vanilj. Är svenskar marinerade i vanilj, man undrar. Det (vanilj) säljer och därför finns det, såklart. Bild Fotoakuten.se

Julskinkan är ett nästintill obligatoriskt inslag på julbordet och varje år säljs upp emot
7.000 ton julskinka. I regel griljeras julskinkan med äggula, ströbröd och senap, men i
år bryter Ridderheims ny mark när de lanserar Sveriges första smaksatta julskinka
– Julskinka Limited Edition 2011. Julskinkan kommer att finnas i begränsad upplaga
och har fått ta smak av honung, kanel, senap och vanilj.

– På Ridderheims är vår ambition att verka som en matinspiratör och hela tiden över-
raska med nya spännande produkter och smaker. Det är Julskinka Limited Edition 2011
ett bevis på. Här har vi tagit en traditionell produkt, vidareutvecklat den och skapat en
julskinka som inte liknar någon annan, säger Mikael Lith kategorichef för chark på
Ridderheims & Falbygdens.

Ända sedan starten 1987 har Ridderheims satsat hårt på att driva utvecklingen och skapa trender och inom matlagning.

– Årets julnyhet är ett unikt hantverk som tillverkats på hemlagat vis. I grunden bygger
Ridderheims julskinka på ett klassiskt recept av senap och ströbröd. Men vid framtagan-
det av Julskinka Limited Edition 2011 har vi moderniserat receptet och adderat honung, kanel och vanilj. Honung för en rund sötma, kanel då det är en klassisk julkrydda och vanilj för en fyllig och aromatiskt smak, säger Mikael Lith.

Den glaserade julskinkan har en krispig och karamelliserad yta. Likt en hemgriljerad
skinka är den snyggt skuren och med vackra detaljer. Dessutom bär julskinkan symbolen ”Svenskt kött”. Det innebär att köttet kommer från Sverige, i detta fall Skåne, samt att hela produkten är tillverkad och paketerad i Sverige.

Julskinka Limited Edition 2011 finns i handeln med start vecka 46.
Pris: ca 299 kr/kg.

Sista kommentar: Och därmed är det dagens sanning och ett faktum att årets charknyhet är vaniljskinka och att den kommer i begränsad upplaga (fint och nytt) och nu konkurrerar med förkokt dito (är det fult och förlegat nu?).

Kommentera