Laddar annons
1 Feb, 2015

Mejeriet i Engelberg

Mitt i Engelberg ligger Benedektinerklostret i vars sidoflygel man hittar mejeriet. Hit går dem som vill äta ostfondue enligt konstens alla regler. Osten till fonduen en nogrann mix av olika sorter och av varierad lagringstid. Skidområdet Engelberg ligger runt Alptopparna som heter Titlis, Brunni och Fuerenalp. Av skidåkare rankas nerfarterna, framförallt de off-pist som "Klasse" för att tala klarspråk.

Att klostret ligger just här är ingen slump då sägnen säger att en engel sågs stiga till himlen från ett av bergen. I dalen lät så Benedektinermunkar uppföra ett kloster, tidigt 1100-tal, och dalgången fick namnet Engelberg.

Kyrkans man och kvinnor har odlat örter, kryddor och vin. I Engelberg odlades vin fram till 1970-talet. Ursprungsbeteckningen finns kvar men vinet, druvorna som att tillverkning/vinifikationen sker på en helt annan plats i Schweiz. Det varken bekymra eller förvånar byborna. Ingen kan heller svara på frågan om varifrån vinet från Engelberg egentligen kommer ifrån, mer än att de jag frågar pekar med hela armen, i riktning ut ur dalen mot Zürichhållet.

Mejeriet, >Molkerei Hurschler, har inte funnits så länge där det ligger idag. Ostmästaren och hans familj kommer också från en helt annan by i Schweiz och från en anställning. Sedan många år hyste familjen dock en dröm om att starta eget. Något som de inte ångrat en sekund enligt personalen jag talar med i butiken. Mjölken, främst komjölk, kommer från bönderna i dalen och de är cirka ett 30-tal som dagligen levererar mjölk till mejeriet. På andra sidan gatan i gamla, halvt upprättstående lador lagras sedan ostarna. Bästa ost-kvaliteten har en ålder om cirka 18 månader. Ska man dra paralleller till en jämförbar ost är Gruyere den jag tänker på först.

I dalen finns fler mejerier, dock ligger de inte så behändigt på gångavstånd för skidturisten som bor i byn Engelberg. Man klarar tillochmed att stappla sig fram till mejeriet utan att hoppa ur pjäxorna.

För skidåkare, gå till den här adressen.