Laddar annons
30 Sep, 2014

Världens 10 bästa matmuseer

"Celebrating the art of culinary disaster"  eller i fri översättning, "hylla matlagningens stolpskott". För en kulinariskt intresserad person är resmål över världen ingen bristvara. Att äta och dricka gör vi oavsett om globetrotter eller hemmavid.

Vad många kanske missat är att det finns ett rikt utbud museer i genren mat och dryck.  En speciell tanke går till museet för bränd mat, men hallå, vill man besöka ett museeum med det som tema. Ordet bränd väcker inte direkt någon matlust hos mig i alla fall. Artikeln publicerades första gången i november 2011, så jag ber er ha överseende med ev tids-förändringar.

Resor och matupplevelser är starkt förknippade med varandra. Det är lika mycket matkulturen som sevärdheter på resmålet som prioriteras när svenskarna är ute och reser. Detta har resulterat i att flertalet länder över hela världen har öppnat matmuseum där kuriosa blandas kreativitet och avsmakning av specifika livsmedel som karaktäriserar landet.

Snabbnudlar, Osaka, Japan
Förra månaden avslöjade den japanska nudeljätten Nissin att de tänkt öppna ett museum tillägnad snabbnudlar för att fira deras 50-årsjubileum.
Besök museets hemsida, Nissin Cup Noodle Museum

Potatis, Idaho, USA
Idahos potatismuseum har en rad roliga och pedagogiska utställningar som bygger på potatis. De har bland annat världens största chips som är hela 63 centimeter i diameter.
Idaho Potato Expo

Currywurst, Berlin, Tyskland
De som gillar den kryddiga korven kan prova en mängd olika currywurst-kryddor och smakblandningar i den interaktiva utställningen innan de skapar sin egen currywurst snack bar.
Currywurstmuseum Berlin

Spam, Austin, USA
Burkskinksmuseet firade tio år i september och har över 1.500 kvadratmeter burkskinka -relaterad spel och nöjen likväl som struntsaker och artefakter som The Spam Diner och vintage Spamreklam.
Spam Museum Austin

Ost, Alkmaar, Nederländerna
Det holländska ostmuseet ligger precis bredvid Alkmaars ostmarknad där alla ostentusiaster garanterat kommer att trivas samtidigt som de tittar hur experterna tillverkar ostarna.
Käsemarkt Alkmaar

Jell-O, New York, USA
Denna favoritgeléefterrätt har sin helgedom i New York som ståtar med en svindlande mängd souvenirer samt en utställning som illustrerar Jell-O’s talesman Bill Cosbys inflytande över 30 år.
Jell-O Gallery New York

Svamp, Loire-dalen, Frankrike
Svampälskare som har vägarna förbi Loire-dalen bör absolut besöka Musée de Champignon i Saint-Hilaire-Saint-Florent. Där finns en uppsjö av vilda och ovanliga svampar att provsmaka.
Champinjonmuseet i Saumur

Senap, Wisconsin, USA
Med otroliga 5 000 burkar, flaskor och tuber av den gula delikatessen är Mount Horebs senapsmuseum det enda stoppet som senapsälskare behöver göra.
Senapsmuseet i Wisconsin

Olivolja, Ligurien, Italien
Musée dell Olivo visar den roll som olivträdet har spelat i över 6.000 år av civilisation. Besökarna kan vandra genom de närliggande olivlundarna och besöka olivfabriken för att se hur oljan produceras.
Olivoljemuseet

Bränd mat, Virginia, USA
Detta intima museum hyllar det vackra i vad de flesta skulle kalla den ultimata kulinariska katastrofen med en rad utslitna konstgjorda föremål som är omsorgsfullt utarbetade av intendenten och grundaren Deborah Henson-Conant.
Burnt Food Museum