Laddar annons
20 Oct, 2011

Veckans tips, öl av bästa sort

Den som letar han finner är sant om det gäller godbitar i ölutbudet på Systembolaget. I september släpptes flera bra öl och här har jag plockat fram tre personliga favoriter, alla med en sinsemellan tydlig smakskillnad. Så, för alla ölgeek´s som letar efter det lilla extra, enjoy med veckans öltips.

Smakrik
Fullers Past Masters Double Stout (11018), England, 34,50 kronor för 500 ml.
Knäckigt rostad smak med inslag av kaffe, knäck, kola och gul frukt. Balanserad beska.

Mer om:
Fuller´s bryggmästare John Keeling väcker nu dessa gamla recept till liv genom lanseringen av ”Past Masters”. Ölet framställs med traditionell teknik så det ska bli så autentiskt sitt original som möjligt, med råvaror som i möjligaste mån liknar de man använde på den tiden. Endast en batch kommer att bryggas av varje recept, så varje ”Past Master” blir unik i smak och stil.

Ölet är framställt av organiskt odlad Best Ale Malt samt Brown Malt och Chocolate Malt. Enligt receptet från år 1893 har man även tillsatt melass i form av Black Treacle. Detta p.g.a. den höga skatten på Malt under 1800-talet.
Humle: Fuggles och Goldings.
Läs mer om Fullers pubbryggeri på deras hemsida, Fullers.

Kryddig
Black Rooster the Hoptimizer IPA (11021), Danmark, 49,90 kronor för 500 ml.
Smak av gul frukt, aprikos, honung och choklad. Tydligt kryddig plus markerad beska. Lång smak.
Denna IPA är gjord med Amerikansk inspiration kan man läsa på bryggeriets blogg. Verkar onekligen vara ett bryggeri som är på gång, med ett driftigt kul team av bryggare.  IPA, India Pale Ale, är en benämning på en kraftigt humlad variant av ale, ursprungligen ämnad för att klara den långa resan från England till Indien.

Läs mer om det danska bryggeriet Black Rooster här.

Frisk
Caracole Ambrée (11019), Belgien, 26,90 kronor för 330 ml.
Syrlig bröd-maltsmak, inslag av örter och knäck, lätt besk och mycket frisk.

Caracole bryggde sitt första öl 1994. Idag har företaget två delägare, varav François Tonglet är den som arbetar heltid i bryggeriet. En till två gånger i veckan bryggs 30-50 hektoliter överjäst öl. Jäsningen tog två veckor, sedan lagrades ölet i tre veckor, innan en andra jäsning på flaska. Flaskjäsningen skedde i varmjäsningsrum och tog tre veckor.

Här är bryggeriets hemsida.