Favorit i repris. Vinet är rött, av druvan cabernet sauvignon och kommer från distriktet Coonawarra i södra Australien. Artiklen publicerades första gången den 28 november 2011. För om vissa viner tål att berättas igen.
Första året vinet John Riddoch producerades var 1982. Producenten Wynn använder bara den bästa frukten från tre olika vingårdar vilka alla är planterade med cabernet sauvignon. Det är mindre än en procent av druvorna från dessa tre lägen som används till producentens prestigevin, John Riddoch. Det lagras 22 månader på franska ekfat.
Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon 2006 (99908), Coonawarra South Australia, 474 kronor
Producent: Wynns Coonawarra Estate
Druva: Cabernet sauvignon
Alkoholhalt: 14 %
Producenten hemsida, här.
I korta drag
Åt 1860 slog sig John Riddoch ner i Coonawarra som fårfarmare. 1890 namngav han en del av egendomen cirka 800 ha till Coonawarra då han ansåg att jorden och platsen var mycket speciell. Det är ett relativt svalt område och därför får druvorna som odlas här en lång mognadsperiod. Jorden är "världskänd", nåja bland vinkännare i alla fall, och den kallas Terra Rossa. Den röda jorden består av kalksten som täcks av en rik, röd jord och och därunder finns god tillströmning av friskt grundvatten.
År 1968 börjar andra producenter få upp ögonen för Coonawarra, mycket på grund av Wynns framgångar. 1981 utökar Wynns sina ägor till 440 ha och då är de Coonawarras största egendom, nu med några av områdets bästa lägen och därtill äldsta vingårdar. Sedan 1998 är Sue Hodder ansvarig vinmakare och företaget har sedan dess rönt alltmer framgång med sina cabernetvinerna.
Coonawarra: Maritimt klimat och ett av de svalaste vinodlingsdistrikten i Australien. Kalla sydvindar från Arktis ”städar” vingården, vilket betyder att skadeangrepp av småkryp eller andra infektioner på vinstockarna är sällsynt.
De sydliga vindarna från Arktis gör sig alltid påminda. Räknat i dagsgrader, som mäter värme och solsken, är stora delar av Coonawarra mer tempererad än Franska distriktet Bourgogne, med städer som Beaune eller Epernay. Men till skillnad mot det franska vinområdet trivs cabernet sauvignon, inte pinot noir som är Bourgognestationerad, i Coonawarra. Cabernet sauvignon har visat sig stämma väl överens med Coonawarras röda jord ”terra rossa”. Tung lerjord med bl a svart, humushaltig (nedbrutna växt- och djurdelar) jord på kalksten med hög grundvattennivå utmärker jorden. Den vackra röda färgen binder samman Coonawarra.
Terra rossa har formen av en cigarrformad kulle, cirka 12 km lång och 2 km bred med en ”topsoil”, ett överliggande jordlager som varierar mellan fem till 100 meter, över kalkstenen.
De bästa australiensiska cabernet sauvignonvinerna uppvisar en markerad, naturlig syrlighet med en ofta lika väl markerad druvtypicitet, bl a smak av svartavinbär.
Läs om vinregionen Coonawarra här eller på Wikipedia (bra karta).
Smakupplevelse.
Mörkt röd färg med blå stick. Stor doft, nyanserad med svartavinbär, kryddor, fat och en aning mynta. Smaken var fyllig, komplex och nyanserad av mörk frukt, svartvinbär, tobak och läder, smak av rostade fat, lätt inslag av mynta. Moderata tanniner. Lång eftersmak, mycket elegant.
Omdöme.
Perfekt på alla sätt men utan tvekan var det smakens fantastisk balans, och längd som stack ut alldeles extra mycket. Moget vin, javisst. Klarar några år till, utan tvekan. Men frågar ni mig så är vinet perfekt nu så varför vänta.
Vinet serverades till älgbiff med gräddig svampsås och hasselbackspotatis.
Läckert, behöver jag säga mer!