Välj rätt Amarone bland nya årgångar

Favoritmarkera

Varje månad provar journalister Systembolagets nyheter. Samtidigt provas lika många viner ur det ordinarie sortimentet som byter årgång.  Senast kom en handfull Amaroneviner. Amarone är mycket populär i Sverige då smak och stil passar bra för ”vinter”, till kötträtter och ost. Men med tanke på vinernas höga prisnivå är det långt ifrån alla som kan sägas vara ”prisvärda”. Var selektiv och medveten om att ett lägre pris, jämförelsevis, är en första indikation om vilken kvalitet amaronevinet har.  Här är fyra av de senast provade, tre med ny årgång och den fjärde en nykomling som nu lanseras i butik på grund av god försäljning i beställningssortimentet.

Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2008 (28002), Tenuta Sant’ Antonio, Amarone della Valpolicella Italien, 249 kronor
Medelfyllig. Mörk frukt, inslag av bär, tydligt örtkryddig, smak av bitter choklad, lätt kaffeton och apelsin.
Kvalitetsvin. Trevlig med amaronestil intakt.
Betyg: 4

Amarone Classico 2009 (12363), Ca’ Montini, Amarone della Valpolicella Italien, 179 kronor
Medelfyllig. Choklad, örter. Tunn.
Omdöme: Kvalitetsvin. Modern med chokladsmak, enkelspårig. Priset är galet högt.
Betyg: 2

A Amarone 2008 (12343), Alpha Zeta, Amarone della Valpolicella Italien, 199 kronor
Medelfyllig. Mörk frukt och bär, söt ton, mogen, smak av fikon och russin, bitter mörk choklad.  Söt eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Sötsmakande amarone i husvinsgenren. Menar, i jämförelse är det en enkel Amarone.
Betyg: 3

Mauro Amarone della Valpolicella (2321), Oenoforos AB, Amarone della Valpolicella Italien, 159 kronor
Medel/fyllig. Röda plommon, inslag av körsbär tydlig smak av kaffe, viol, apelsin och örter.
Omdöme. Kvalitetsvin. Om amaronesmak är lika med smak av choklad och kaffe är detta vin okej. Notera: Svag och tillsnitsad amaronekaraktär, m a o ej speciellt typisk!
Betyg: 3

Alla viner ovan provades: 2012-03-22

 

Lämna ett svar

 1. Johan
  26 februari 2013

  Nu vet jag att detta är en gammal artikel… men, jag måste få kommentera. Om dessa journalister som testar vinerna vet något som helst om vin och då speciellt Amarone – då borde dom veta att en Amarone skall lagras minst 5 år innan flaskan öppnas.

  Så att ett vin som är ca 3 år gammalt vid öppning och provsmak får betyg 2 är inte speciellt konstigt. En Amarone av årgång 2008 skall tidigast förtäras 2013 och av årgång 2009 tidigast 2014.
  Läs på mer om Amarone innan tips som dessa ovan ges… själv har jag flera flaskor i källaren som väntar på sin tur, ingen kommer öppnas en dag innan dom fyllt 5 år.

 2. Elke Jung
  26 februari 2013

  Hej Johan,
  Tack för din synpunkt som jag uppskattar.
  Såklart, vin är komplext och det sker en mer eller mindre radikal utveckling av smak över tid. Vissa viner lämpar sig bra att spara, andra dricker man upp fortare än kvickt.
  Lägg till en personlig smak, -hur vill jag ha mitt vin.

  Vi provar det som ställs på Systembolagshyllan och jag menar därför att den aktuella bedömningen hör till ett vin som vinkonsumenten kan köpa, där och då. Annat vore för mig helt fel. Om du läser hur vi betygsätter och bedömer det vi provar framgår klart och tydligt att det är dryckens dagsform som gäller. Du hittar allt under ”om Vinbanken” uppe till höger på sidan.

  Även under amaronegenren finns ett bredare spektra vinval att göra. Några av dem mycket lagringsdugliga andra, faktiskt inte och nu måste jag säga det (med all respekt för din kommentar, till producenter, importörer), – vissa av vinerna i amaronesegmentet borde aldrig ha producerats! Dessa s k ”wannabes” lever inte upp till miniminivå av kvalitet kontra typicitet och betingar höga priser. Detta måste konsumenter få veta. Att var och en väljer sitt eget vin är självklart men jag skulle inte kunna fortsätta jobba såhär om jag inte trodde på att ”goda viner vinner över onda”. Typ så.