Nya decemberviner på Systembolaget är av tradition stora viner och så är även listan med Vinbankens Topp-10 december 2012. För journalisterna är detta ett av årets festligaste provningstillfällen. Baksidan är hög prislapp och den strama överdos tannin man bygger upp i gommen (tandköttet) fram till det sista vinet i provningen då många av dem är unga, lagringsviner. De röda vinerna är kraftiga, rika och täta lagrinscase och några av dem tillhör vinvärldens värstingar i ordets positiva bemärkelse.
Barolo att spara lagra länge eller överlyxig champagne att ge bort eller dricka själv, vinvalen i december är många och svåra såvida man inte är vid stadd kassa. Det i särklass bästa vinet, enligt underteckand, av dem alla är Sassicaia.
Anledningen till min glädje över årgång 2009 är undertecknads skeptisism till nämnda vin de senaste tio åren. Har ärligt tyckt att Sassicaia varit överreklamerad och därför också tyckt att vinet legat helt fel i pris. Men så - i årgång 2009 händer något - frukten är mogen istället för tidigare grönstram-syrlig och elak. Sammanfattningsvis är smaken klockrent balanserad, sammetselegant och ung. Full pott för Sassicaia 2009 således och så kul att ett vin från en förvisso redan bra ingångsnivå kan förändras så radikalt till det än bättre. Trodde ärligt knappt att viljan fanns där eller att det ens var möjligt. Men, jag trodde alltså fel och det bjuder jag gärna på.
En provningskollega nämnde att att ett skifte i familjen gett mer utrymme för den yngre generationens tankegångar och vinmakarfilosofi, bl a skördar man numera senare än vanligtvis tidigare år. Spännande är förändringen och jag skulle vilja påstå att om detta är ett tecken på vinmakarförändring lovar det gott för kommande årgångar.
Topp 10 december 2012
Vita viner
Kremser Wachtberg Grüner Veltliner 2001 (95303), Winzer Krems, Kremstal Österrike, 149 kr
Druvor: Grüner veltliner.
Smak: Torr, medelfyllig. Generös, mogen frukt av äpplen och persika, lätt ton av honung, fin mineral- och örtig ton, honungsmelon Lång eftersmak.
Passar till: Ingefärsmarinerat revbensspjäll. Kalvkött med örtig timjan och rosmarinsky.
Omdöme: Bättre vin. Smakrik, komplex och utvecklad. Stor.
Betyg: 4
Cloudy Bay Chardonnay 2010 (95305), Cloudy Bay, Marlborough Nya Zeeland, 219 kr
Druvor: Chardonnay. Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Mogen frukt, äpplen och päron, inslag av lime, tydlig mineralton. Skön koncentrerad eftersmak.
Passar till: Kalvfrikassé med lök och svamp.
Omdöme: Kvalitetsvin. Koncentrerad, men inte default lagringsduglig, för j upplever smak som tunn på mitten.
Betyg: 3
Ridge Estate Chardonnay 2010 (95287), Ridge Vineyards, Santa Cruz Mountains USA, 295 kr
Druvor: Chardonnay. Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Mogen gul frukt, mogna päron, inslag av nötter, rostade fat, örter och kryddor. Bra längd med träffsäker, ungdomlig spänst och syra.
Passar till: Ljusa kötträtter, lagad vit fisk med tillbehör som bacon, svamp, nötter, smör, saffran, aioli m m.
Omdöme: Kvalitetsvin. Bångstyrigt ung. Bra och stort vin. Spara/lagra.
Betyg: 4
Château La Louvière Blanc 1994 (91276), Pessac-Léognan Frankrike, 299 kr
Druvor: Sauvignon blanc och sémillon.
Smak: Torr, medel/fyllig. Mogen, gul frukt, apelsin, persika, melon och krusbär smak av nötter och kaffe. Stor, rik eftersmak.
Passar till: Lagade skaldjursrätter. Getost.
Omdöme: Kvalitetsvin. Balanserad, rökig och stor. Vit bordeaux när som bäst.
Betyg: 4
Bourgogne Blanc Leroy 2008 (90535), Leroy, Bourgogne Frankrike, 332 kr
Druvor: Chardonnay. Chardonnay.
Smak: Torr, medel/fyllig. Mogen nyanserad gul frukt, nötter och smör, smak av mogen lime och apelsin. Lätt mineralinslag. Lång eftersmak.
Passar till: Råbiff tartar, fisksoppa med aioli. Panerad fiskrätt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Fatad, skön vit borugogne. Drick nu.
Betyg: 3
Les Rachais Brut Nature 2006 (99164), Francis Boulard, Champagne Frankrike, 459 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, äpplen och päron, inslag av citrus, smak av nybakat bröd, nougat och nötter. Mineralton i eftersmaken.
Passar till: Rotsellerisoppa med basilikaolja.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skön mineralton och rostad helhet. Trevlig champagne.
Betyg: 4
Cuvée William Deutz Brut Millésime 2000 (90524), Deutz, Champagne Frankrike, 999 kr
Druvor: -
Smak: Torr, fyllig. Stor smak. Generös, mogen frukt. Smak av nötter och svamp. Mogen apelsin, rund mineralton. Brödig, rostad eftersmak med inslag av persika.
Passar till: Varm hummer, Main-style. Gåslever. Krämig rotfruktssoppa.
Omdöme: Kvalitetsvin. Stor, rostad lätt eldig aprikos och persikasmak.
Betyg: 4
Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2002 (99163), Taittinger, Champagne Frankrike, 1200 kr
Druvor: Chardonnay. Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Stor, generöst rik och fyllig fruktsmak av stekta äpplen, lagomlätt karamelliserad, nötter och svamp. Rostat kaffe. Skön mineralton, rökig. Lång, stor eftersmak. Komplex!
Passar till: Ank- och gåslever, fiskgratäng, Waldorfsallad, eleganta fiskrätter. Kvalitetsvin. Stor och komplex, tydligt rostad.
Betyg: 5
Louis Roederer Cristal Brut 2005 (90666), Louis Roederer, Champagne Frankrike, 1650 kr
Druvor: 55% pinot noir och 45% chardonnay.
Smak: Torr, medel/fyllig. Äpplen, päron och choklad, inslag av persika, grapefrukt och mogna vinbär. Smak av mineral, krita. Rostat inslag, lätt ton av nötter och svamp. Komplex. Lång elegant eftersmak.
Passar till: Varm hummer, Main-style.
Omdöme: Komplex och stor. En champagne över det vanliga. Ge gärna mer tid. Stor, finstämd elegans.
Betyg: 5
Röda viner
Rivesaltes Gérard Bertrand 1985 (95310), Gérard Bertrand, Rivesaltes Frankrike, 189 kr. starkvin
Druvor: Grenache rouge.
Smak: Fyllig. Fruktig, torkade noter, fikon, russin och plommon. Fat. Läder. Balanserad, elegant komplex.
Passar till: Servera till choklad eller ost, eller som vin på glas för meditation.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skönt starkt vin, komplex och balanserad.
Betyg: 5
Rovittello 2005 (90367), Benanti, Etna Italien, 199 kr
Druvor: Nerello mascalese och nerello cappuccio.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, körsbär, mogna plommon, inslag av örter, kärnor, läder, kakao och fat. Komplex. Ung. Fat.
Passar till: Smakrika rätter av mörkt kött, som inbakad oxfilet.
Omdöme: Kvalitetsvin. Ungt komplext vin, skön i egen stil.
Betyg: 4
Pintas Character 2009 (99468), Wine & Soul, Douro Portugal, 249 kr
Druvor: Ett trettiotal blå lokala druvsorter.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, stram och koncentrerad, tydligt fruktig, smak av choklad, lakrits, läder och en nypa torkad frukt. Läder, nypon, örter och fat. Koncentrerad och lång eftersmak.
Passar till: Spara/lagra. Om dricka nu, absolut till mat och dekantera innan servering. Vilträtter med mustig gräddsås.
Omdöme: Kvalitetsvin. Koncentrerad, lång, ungt vin. Spara/lagra bäst.
Betyg: 5
Henschke Keyneton Euphonium 2009 (90353), Henschke, Barossa Australien, 349 kr
Druvor: 70% shiraz, 18% cabernet sauvignon och 12% merlot.
Smak: Fyllig. Sammetslen, röd och mörk frukt, örtig. Elegant, parfymerad, liten mineralton, örter och choklad. Lång eftersmak. Komplex.
Passar till: Lammstek med gräddsås, potatis och harricot verts.
Omdöme: Kvalitetsvin. Sammetslen struktur, härlig helhetsupplevelse.
Betyg: 5
Le Vieux Donjon 2010 (90528), Domaine du Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 349 kr
Druvor: Grenache, övriga sorter. Grenache samt övriga druvsorter.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, stram örtighet, tydligt kryddigt nyanserad samtidigt sötsockrad bärton, hallon. Fat och tobak.
Passar till: Älgstek med enbärsdoftande gräddsås och hasselbackpotatis.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läcker, personlig och välgjord.
Betyg: 4
Domaine du Vieux Télégraphe 2009 (90527), Vignobles Brunier, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 499 kr
Druvor: 65% grenache, 15% mourvèdre, 15% syrah, samt 5% cinsault, clairette och andra.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, stram, söt viol, kaffe, te, örter, fat, lagerblad och lakrits. Lång, mjuka tanniner, stram syra. Lång eftersmak.
Passar till: vilträtter som älgfilet med grönpepparsås.
Omdöme: Kvalitetsvin. Välgjord, elegant koncentrerad. Dricka nu eller spara.
Betyg: 5
Barolo Conca Renato Ratti 2008 (90175), Renato Ratti, Barolo Italien, 515 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, kärnig och koncentrerad, tydlig blyerts, viol, örter och kryddor, fat, gummi och läder. Lång, koncentrerad smak med trevlig mineralton.
Passar till: Grytstekt lammstek, rotsaker och timjanksky.
Omdöme: Kvalitetsvin. Koncentrerad, stram ändå tydligt fruktig Barolo.
Betyg: 5
Barolo Le Vigne Luciano Sandrone 2008 (91280), Luciano Sandrone, Barolo Italien, 659 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon, inslag av fikon, läder, fat, kakao, tobak, kryddor och örter. Torrt, välgörande nebbioloinslag i eftersmaken.
Passar till: Lägg undan/spara något år.
Omdöme: Kvalitetsvin. Ungt vin, strålande form idag om än inte i bästa drickfas just nu.
Betyg: 4
Barolo Cannubi Boschis Luciano Sandrone 2008 (91279), Luciano Sandrone, Barolo Italien, 749 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, inslag av viol, lakrtis, kakao och örter. Strama tanniner, lättsam torrhet. Smak av nypon och fat.
Passar till: Servera till nöt eller viltkött, gärna med tillbehör som bönor eller risotto med tryffel. Svamp.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skönt vin, stram, kärnig o ung.
Betyg: 4
Sassicaia 2009 (90163), Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia Italien, 945 kr
Druvor: 85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, silkigt elegant stil med ungdomlig, kärnig ton, plommon och fikon, inslag av örter, kryddor, fat, vinbär. Komplex, lång och balanserad. Ung.
Passar till: Fest! Välllagad måltid med nötkött eller vilt, mustiga tillbehör. Spara/lagra rekommenderas också.
Omdöme: Kvalitetsvin. Äntligen-där satt den! Toppomdöme för Sassicaia i denna årgång.
Betyg: 5