Laddar annons
25 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sommelier Robert Anderssons reflektioner

Sommelier Robert Andersson, som till vardags är verksam i Köpenhamn på restaurang MASH, är Vinbankens direktuppkoppling till vad som händer ”ute på golvet”. Robert vann under hösten den åtråvärda titeln svensk sommeliermästare 2012, kallat SM i Sommeleri, och placerades sig som tvåa i nordiska mästerskapen i Sommeleri, NM, en månad senare. Samtidigt har han bytt arbetsplats till restaurang MASH i Köpenhamn vilket för Roberts del medförde flytt till Danmark.

Läs också: Sommelierutbildning för proffs och amatörer

Vinbanken gratulerar Robert till en toppeninsats på Nordiska Mästerskapen men vi är också nyfikna på hans reflektion från tävlingen som att vi undrar vad hans nästa drag ska bli. Se våra frågor och förundras som mig över vilken ödmjuk kille han är, Sveriges bästa sommelier 2012.

Du kom på en hedrande andraplats i NM-finalen i Helsingfors. Hur var din känsla efter tävlingen?
Min känsla efter finalen var mest besvikelse. Tycker själv jag gjorde ganska mycket dumma misstag under hela dagen, så jag var faktiskt ganska sur på mig själv! Men man lär sig alltid något av det till nästa gången. Då jävlar...

Vad händer nu, hur fortsätter du din tävlingssatsning?
Har inte riktigt tänkt så mycket på det än. Just nu är det ganska skönt att bara få fokusera på MASH. Men jag kommer nog börja läsa så smått och hålla igång kunskapsnivån man byggt upp nu.
Sen arbetar jag med Arvid (läs Rosengren som är Robert Anderssons kollega på MASH) som är den svenska deltagren i sommelier VM. Jag hjälper honom i hans träning inför VM och det ger mig egen inspiration.

Vad är den mest populära rätten på restaurang MASH för tillfället?
Mest populära rätten är ganska svårt att svara på. Men med tanke på att MASH är ett steakhouse och gästerna väljer sina sideordes själv blir alla rätter olika. Men jag skulle tro att det amerikanske köttet säljs mest, sedan det danska. Personligen tycker jag det danska är klart godast.

Vilka viner är populära?
Mest vin serveras på glas. Allt från zinfandel från Lodi till Barolo. Givetvis är det mycket amerikanska viner, framför från ursprungen Napa och Sonoma i Kalifornien. Tyvärr har vi ganska lite vita viner och champagne. Men det är å andra sidan ganska förståligt!

Vilket vin skulle du vilja att gästerna valde?
Jag är själv ganska klassiskt skolad så det finns lite härliga viner från både Bordeaux, Bourgogne och Piemonte i hyllorna. Men just nu har jag fått in en mogen cabernet sauvignon från Hanzell i Sonoma Valley som är fantastik elegant och juciy. Det servera jag gärna!

Restaurang MASH

Tidigare inlägg, Liora Levi vinner NM i sommeleri, och Sommelier Robert Andersson tävlar i NM i Helsingfors