Brochet ReservBrochet Reserve

Albariño är kanske bäst som Alvarinho

Favoritmarkera

Albariño är en innedruva som odlas i spanska Galicien. Där ger den friska trevliga aningen aromatiska viner i det ganska fuktiga vinklimatet. De börjar nu bli lite kända runt om i världen från att tidigare varit en doldis. Nu kommer också samma druva från närliggande norra Portugal under namnet Alvarinho med ännu intressantare viner.

I historien var det ofta kvinnorna i Galicien som skötte och utvecklade vinerna medan männen ofta arbetade borta i andra delar av Spanien eller till sjöss. Ganska småskalig produktion av totalt små arealer, mest som blandviner på olika druvsorter. Albariñodruvan kom sannolikt till Galicien redan på 1100 talet med munkar. Den odlades länge bara där. Släktskap till både Riesling och Petit Manseng har antagits, men det är antagligen som med oss och aporna, vi är inte direkt släkt men har gemensamma förfäder.

1985 skapades Rias Baixas DO, Albariñodruvan fick ett eget distrikt. Det ledde till ett stort uppsving av rendruviga Albariñoviner. Vinet blev känt och uppskattat över hela världen. Idag har området invaderats av moderna vinfirmor från övriga Spanien som alla vill göra sina varianter på innedruvan. Vinet är ovanligt lättsamt friskt med en speciell egen karaktär. Det görs numera ofta i lite mer fruktig frisk stil för internationell publik. Lite av en fräsch sauvignon blanc med lite större karaktär och lite mindre krusbär. Har blivit populärt i USA, numera världens största konsumentmarknad för vin, vilket spätt på framgången.

Vi har en utmärkt bra, typisk och rimligt prissatt modern Albariño på Systembolaget i 2696 Orballo, 2011 för 89 kronor. Den görs på en ganska stor modern vinanläggning, Bodega La Val på Finca Arantei. På mer än 35 ha vingård, stort i trakten, odlas Albariño. Den växer i sk pergola beskärning, vilket ger ett ganska högt liggande tak av blad som skyddar druvorna från direkt solbestrålning och ger många druvklasar på varje storvuxen vinstock.

I närliggande allra nordligaste delen av Portugal i vindistriktet Vino Verde odlas samma druva under namnet Alvarinho. Det är i de små gränsområdena mot Galicien, Macão och Melgaco, gör druvan sina bästa viner och där man har rätt att använda namnet Alvarinho. Här finns några riktigt bra producenter som gör viner med betydande komplexitet och finess och större djup än man numera vanligen hittar hos sina spanska kusiner. Just nu finns några bra toppviner från området på Systembolaget.

Anselmo Mendes, en stor vinkreatör i norra Portugal, ligger bakom 6707 Alvarinho Contacto, 2012 för 119 kronor från Macão. Delikat lite aromatiskt friskt och klingar hela vägen med bra längd och lättsamt fräsch stil med komplexa toner. Genom skalmaceration och andra sofistikerade vinmakningsmetoder skapar man här lite mer komplexa viner utan att fräschören nämnvärt dämpas. Sannolikt är stilen också en följd av ett delvis annat klimat och jordmån.

Min stora favorit på denna druva är Soalheiro från den allra nordligaste delen av Portugal i Melgaco. Här görs det mycket sofistikerade viner på Alvarinho, som gärna kan användas till komplexa stora maträtter. De första Alvarinhodruvorna planterades 1974 och det första vinet gjordes 1982. Trettio år med druvsorten, som odlas på särskilt utvalda små plättar med särskilt högkvalitativa druvor, har skapat ett riktigt stort betydande nytt vitt torrt vin.

Just nu finns på Systembolaget några enstaka flaskor kvar av 92119 Soalheiro Alvarinho, 2011 för ovanligt trevliga priset 154 kronor. I BS finns för beställning 80543 Soalheiro Alvarinho, 2012 för 188 kronor. De först planterade och nu äldsta stockarna görs ut separat som vinet 75560 Soalheiro Primeiras Vinhas Alvarinho, 2011 för 238 kronor. Jag tycker alla dessa viner är mycket prisvärda på gränsen till direkta fynd och de bästa jag har provat på denna intressanta druva. För Dig som vill uppleva något annorlunda och sofistikerat för vita torra viner är Albariño inte så dumt och fin Alvarinho en upplevelse för livet.

Lämna ett svar