Laddar annons
22 May, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med den vita toppboxen

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett argentinskt fingrillvin på malbec, årets första rosévin och Systembolagets allra bästa vita torra box.

 

Nu börjar förhoppningsvis snart grillsäsongen utomhus. Den klassiska rödvinsdruvan för grillviner är malbec. En druva som kommer från Bordeaux, men numera nästan försvunnit där. I stället är det idag Argentinas stora rödvinsdruva. De största malbecvinerna är numera argentinska liksom de allra häftigaste stora grillfesterna. Där är det lång tid och långtifrån stor brasa som gäller med alla delar av ett helt nötdjur. Alamos Malbec, 2012 från Catena har nu i flera år varit ett riktigt bra smålyxigt vin för lite mer delikata övningar vid grillen. Den nya årgången har för sina 89 kronor subtila komplexa toner i kombination med generös rikedom.

 

Ett vin med både betydande grundkvalitet i kombination med mognadskomplexitet till lite finare middagar är Finca el Puig, 2006 för 189 kronor. Utvecklad Priorat med stort innehåll och genom mognaden rätt avrundat mjukt delikat slut. Lätt att gilla och riktigt givande för habituéer.

 

När värmen kommer och det skall vara fräscht och tämligen innehållslösa viner i övrigt brukar rosévinerna komma fram. Från och med denna vecka och fram till augusti slut finns det ett riktigt bra rosévin på Röttorps Bästa. Först ut blir det i mitt tycke mest prisvärda rosévinet på Systembolaget i år, Valle Reale Cerasuolo Rosé, 2012 för 79 kronor. Delikat finstämd seriös rosé med fina långa läckra toner och fräschör och lättsamhet och samtidigt hyggligt innehåll.

 

I mellanprisklassen är veckans nya vita torra vin den nya årgången av Domain Gobelsburger Riesling, 2012 från Kamptal i Österrike. Riktigt bra frisk riesling med innehåll och struktur utan hårda eller svårtillgängliga toner, redan lite generös i eftersmaken. Utmärkt matvin till hela skalan från skaldjur till maffiga fiskrätter med rika såser.

 

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs är i min gom en champagne som är lika bra som namnet är långt. Har extra låg dozage (sockertillsats vid degorgeringen) och blir därmed lite friskare och fräschare vilket gör den särskilt delikat till lätta skaldjur som ostron och likande. Läcker lätt rökig ädel stor champagne med mer finlir än kraft.

 

Veckans vita torra lyxvin på Röttorps Bästa är en av världens bästa viner på sin lite okända druva, Silvaner. Det är bara i kombination med de speciella vinsluttningarna i Franken i Tyskland som denna druva gör riktigt stora mineraliska komplexa stora viner. Men i de bästa lägena hos de bästa producenterna kan det bli helt magnifikt som i Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken, 2011 för 299 kronor. Juliusspital är vinhuset bakom denna skönhet. Stor mineralitet och lätt sälta och fantastisk komplexitet redan nu i ungdomen. Kommer att växa länge i sin egen speciella karaktär och borde egentligen lagras länge, men är svår att motstå redan nu. Bästa till hyggligt smakrika rätter när det skall vara något speciellt. För mig fynd även i detta prisläge.

 

I min provning av drygt 200 av Systembolagets boxar nyligen var Petit Chablis Ropiteau 2lbox den allra bästa vita torra. Det är också en av Systemets allra dyraste boxar, 229 kronor för 2 liter, vilket motsvarar 86 kronor flaskan. Trevlig, sublim med friska sluttoner och lite härligt mineraliskt något återhållet innehåll och därmed en både bra och billig Petit Chablis, på box! Härligt sommarvin när det skall vara lite mer finess i fräschören.