Laddar annons
15 May, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Le Volte

Nya vintips denna vecka är bl.a. en subtil Crozes Hermitage för källaren och ett stort västtoscanskt rött vin för dagens fina middag.

I Bolgheri i västra Toscana trivs Bordeauxdruvorna. Sassicaia var det vin som i början av 1970-talet blev berömt för sitt Cabernetdominerade vin. Vinerna från denna trakt har därefter växt i antal och pris. Personligen tycker jag den på 1980 talet nystartade firman Ornelaia gör traktens och kanske även Italiens allra bästa vin. Det kostar ungt ca tusen kronor flaskan. De startade på tidigt 1990 tal sin produktion av egendomens andra vin, Le Volte. Till det använder man förutom unga stockar och lite enklare vingårdar av bordeauxdruvor från Bolgheri också en mindre del sangiovese från Maremma. Le Volte nu i årgång 2010 är i sitt prisläge, 159 kronor, ett redan utvecklat stort härligt vin till den finare middagen. Det kan också lagras några år med framgång. Ornelaia’s höga ambitioner märks också i Le Volte.

En druva som gör många riktigt bra långlivade söta viner är chenin blanc och alla de bästa kommer från Loiredalen i Frankrike. I Beställningssortimentet finns Vouvray La Levrière Moelleux, 2008 för endast 139 kronor. Läcker söt med mycket frisk syra med ett verkligt läckert slut redan nu. Kan också sparas länge. Fyndigt bra pris.

Ferrari är en av de bästa fuskchampagnerna, dvs viner gjorda på samma sätt från andra vinområden. Deras Ferrari Brut utan årgång kostar 139 kronor och är ett delikat, nyanserat, balanserat och fräscht bubbel med långt komplext slut. Betydligt bättre för mig än många av de mindre lyckade äkta champagnerna och avsevärt billigare. Ett verkligt stort fusk med champagnekänsla.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Château Bouscassé Vieilles Vignes, 1999 för 395 kronor. En skapelse av tannatdruvans kejsare Alain Brumont. Detta vin är som ungt mycket tufft och hårt och behöver lång lagringstid och utvecklas vidare även som 14- åring. Stor ännu tuff, men utvecklad och mäktig betydelsefull tannat av allra bästa märke.

Ny röd premiumbox denna vecka är sydafrikanska Roodeberg, 2011 för 269 kronor. Det var vinet som inledde den lyckosamma utvecklingen av premiumboxar i Sverige. Det finns numera en hel bunt seriösa välgjorda rödviner som man också kan köpa på praktisk box med betydande rabatt. Vilket ger möjlighet att dricka lite bättre vardagsvin i just den mängd man själv tycker är lagom. Roodeberg som nu funnits i många är fortfarande mycket konkurrensduglig bland de röda premiumboxarna. Vill Du veta vilka boxar som just nu är de bästa av alla olika sorter har Du en aktuell genomgång av dem i min boxartikel här på Vinbanken i går.

Vintips för källaren denna vecka är nyinkomna Crozes-Hermitagen Domain de Lises, 2011 för 199 kronor. En verkligt subtil och delikat Crozes med mycket täta och fina toner, bra längd och lovande komplexitet i vardande. Idag blygt ung och kommer med 5+ års lagring att växa upp till en skönhet.