Få öl för glutenallergiker

Favoritmarkera

Tänk dig att vara en musikälskare som blir döv. Så beskrev en ölfantast hur det kändes att bli diagnostiserad som glutenintolerant.

Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att gluten måste uteslutas ur kosten. Gluten är proteiner som finns i spannmålen vete, råg och korn. Alltså även i mer än 99 procent av all öl. En sökning på öl på Systembolagets hemsida ger 1775 träffar. Av dessa är fem öl glutenfria.

Senaste recensionen av glutenfri öl våren 2017: Stort test – öl för glutenintoleranta

Traditionella öl är vanligtvis bryggt med vete och korn som innehåller gluten, men i glutenfria öl ersätts dessa ingredienser med allt från durraextrakt till hirs. Det finns även glutenfria öl som bryggts med traditionella ingredienser, men då har ingredienserna bearbetats för att minska glutenhalten.

Livsmedelsverket analyserade glutenhalt

I våras genomförde Livsmedelsverket en undersökning, deras hittills mest utförliga, av gluten i öl och julmust. Rapporten heter ”Gluten i maltdrycker” och finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Syftet med studien var att analysera glutenhalten i öl – och denna gång till skillnad från tidigare undersökningar – ifrån tre separata tillverkningstillfällen. Det analyserade värdet ställdes mot gränsvärdet, som är 20 mg gluten per kg för produkter som får märkas med ”glutenfri”.

48 olika ölsorter analyserades; ljus och mörk lager, ale, porter/stout, veteöl, glutenfritt och alkoholfritt öl. Tre tillverkningsdatum av majoriteten av varje sort analyserades med en så kallad antikroppsbaserad ELISA metod (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay).

Resultatet visade att öl som enbart bryggts med kornmalt hade en glutenhalt mellan 10 och 190 mg gluten per liter. En öl som bryggts på vetemalt innehöll 2 000 och 5 900 mg gluten per liter. De två öl som märkts med ”glutenfri” innehöll inte gluten (förutom ett av proverna på Saxon).

En fjärdedel av ölen (inklusive de som märkts med glutenfria) som analyserades innehöll glutenhalter som ligger runt eller under gränsvärdet för ”glutenfritt” på 20 mg gluten per liter.

Prover från alla tre tillverkningsdatum av Corona Extra 4,6 % låg under metodens kvantifieringsgräns på 10 mg gluten per liter. Fullers India Pale Ale visade värden under 20 mg gluten per liter liksom Falcon 2,8%, Mariestad 2,8%, Norrlands Guld 2,1% och Norrlands Guld Export 5,3%.

Glutenhalten i dessa öl kan ligga på en nivå som är rimlig även för en glutenallergiker, men livsmedelsverket poängterar att man får i sig mer gluten från drycker än från fasta livsmedel. Hur mycket gluten en glutenintolerant person klarar av varierar också mycket så rådet blir att diskutera med läkare eller dietist innan öl med gluten – även låga halter – hälls upp i glaset.

Glutenfria öl på Systembolaget

Against the grain ale 4,5 % (89136), 39,60kr 500 ml, (BS minsta beställning 12 st)
Saxon ljus lager 4,1 % (1519),13,40kr 500 ml
Zatec ljus lager 4,5 % (1550), 16,90kr 330 ml
Estrella Damm Daura ljus lager, 5,4 % (1532), 14,90kr 330 ml
St Peter’s G-free ale, 4,2%, (1577), 35,90kr 500ml

Vi återkommer med smakkommentarer.

Lämna ett svar

 1. Mikael Eriksson
  4 maj 2014

  Hej!
  Min flickvän är gluten allergiker. Hon kan dricka Corona, men den står inte med på din lista…är den då inte glutenfri?

  //Micke

  • Karin Ahlstrom Jensen
   4 maj 2014

   Hej Micke,
   Den är inte helt glutenfri och står därför inte med. Dock är glutenhalten väldigt låg i den vilket gör att många glutenintoleranta klarar av att dricka den.
   Vänliga hälsningar Karin

 2. jh
  28 maj 2014

  Smakkommentarer??

  • Karin Ahlstrom Jensen
   28 maj 2014

   Hej! Jag utlovade smakkommentarer vilket visade sig vara lite optimistiskt eftersom tre av ölen kräver inköp i större kolli. Har dock smakat Zatek och Estrella, vilket jag borde återkommit med förstås. Tack för påminnelsen. Tyvärr smakar de båda som en tunn, tråkig lager. Om du klarar av att dricka Corona Extra så är den helt klart mycket mer smakrik och den enda som kan rekommenderas. Trevlig sommar! hälsar Vinbanken/Karin

 3. Martin
  21 juni 2014

  Estrella innehåller kornmalt hur kan den vara glutenfri?

  • Karin Ahlstrom Jensen
   23 juni 2014

   Hej Martin! Som jag skriver i artikeln finns en del öl som är bryggda med traditionella ingredienser, men som genom olika processer framtagna via forskning, ändå kan ha en mycket låg glutenhalt. Spanska Estrella är en sådan som ligger på cirka 3 mg per kilo produkt (gränsen för att få kallas glutenfri är 20mg).
   Trevlig sommar! Karin

 4. emil mauritzson
  18 juli 2014

  Enligt livsmedelsverket:
  200 ppm gluten är gränsen för glutenfria livsmedel. Därför har kommentaren ’under 200 ppm’ gjorts. 20 ppm är gränsen för naturligt glutenfria livsmedel. Ditt inlägg speglar inte riktigt detta. Min källa är PDF:en som livsmedelsverket publicerat och som jag fann bland annat här: http://sverigesbryggerier.se/wp-content/uploads/2009/03/ol-ingredienser-gluteninnehall1.pdf

  Jag har diagnosen celiaki och är lyckligt lottad att inte vara extremt känslig, vilket gör att jag kan dricka rätt många öl, om man går enligt listan.

  ”Alltså även i mer än 99 procent av all öl. En sökning på öl på Systembolagets hemsida ger 1775 träffar. Av dessa är fem öl glutenfria.” – Det är skillnad på Natulrigt glutenfritt (under 20ppm) och glutenfritt (under 200ppm).

  Så helt ”döva” behöver kanske inte alla glutenintolleranta behöva känna sig. //Emil Mauritzson

 5. emil mauritzson
  18 juli 2014

  Okej, jag kanske var optimistisk på ett sätt. Eftersom man antagligen dricker fler än en öl på en kväll ^^
  http://www.share-pdf.com/2014/2/6/e69f211b6df642b99b89b91cd522a282/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf

  Här finns mycket bra information.

  • Elke Jung
   18 juli 2014

   Tack Emil. Komplext ämne!

 6. Anette
  21 juli 2014

  Men gränsen är ju sänkt från 2oo ppm till 20 ppm år 2012 och kallas numera glutenfritt.
  0 ppm kallas naturligt glutenfritt men det är ingen officiell gräns. (borde dock vara det eftersom glutenfritt de facto borde vara fritt från gluten dvs 0 ppm).
  Sänkningen berodde på att många glutenintoleranta inte blev bra i sin celiaki och fortsatte att visa förhöjda nivåer på prover. Att fortsätta äta och dricka enligt gamla gränsen känns väldigt riskabelt, åtminstone i mina ögon.
  Utomlands är gränsen oftast 0 ppm. De har kommit på att varje ppm skadar kroppen….
  Green’s blond och ale finns ju också som glutenfria ölsorter i beställningssortimentet.

 7. Tommy
  26 augusti 2014

  Jag tål inte dom glutenfria sorterna som alla innehälles ca 20mg per liter.
  Däremot visade testerna på corona extra som gjordes vid olika tillverknings tillfällen (inte säker på om det var livsmedelsverket men tror det)
  inte några spår efter gluten alls, dom dricker jag och det fungerar iaf:)

  • Karin Ahlstrom Jensen
   26 augusti 2014

   Hej Tommy!
   Vad man som glutenintolerant tål i form av mängd gluten är väldigt personligt. Vissa tål ingenting, andra något mer. Vad bra att du tål Corona, den visade som sagt inte innehåll av gluten när Livsmedelsverket testade. Den är dock inte garanterat glutenfri och har inte den märkningen. Den 5 september 2014 släpps en glutenfri IPA från Mikkeller i det tillfälliga sortimentet om du vill testa något nytt.
   Med vänliga hälsningar, Karin

 8. Mikael
  9 november 2014

  Hej!
  Finns det glutenfri öl från Sri lanka?
  Vh. Micke

  • Karin Ahlstrom Jensen
   10 november 2014

   Hej Micke! Jag vågar inte svara på det. På Systembolaget finns det några öl från Sri Lanka , från Lion Brewery, men de är inte glutenfria.
   Hälsar Karin

 9. Sara
  9 januari 2015

  Hej! Jag är känslig mot gluten, men kan dricka den vanliga Estrella, är det för att består av ris och majs också?

  • Karin Ahlstrom Jensen
   10 januari 2015

   Hej Sara! Estrella Damm är gjord på kornmalt, ris och majs och jag har inte lyckats hitta de exakta proportionerna, men som du själv är inne på så är säkert glutenhalten så låg att du inte reagerar på den. Det där är väldigt personligt förstås och kan också hänga ihop med vad man ätit och druckit för övrigt under en dag. Men bra för dig eftersom utbudet av glutenfri öl inte är så stort.
   Med vänliga hälsningar, Karin

 10. Björn
  12 februari 2015

  Hej,

  hur mycket gluten innehåller riktigt stark öl som Arboga Xtra och Sofiero? Antar att dem innehåller rätt mycket gluten. Tacksam för svar.

  • Karin Ahlstrom Jensen
   13 februari 2015

   Hej Björn, glutenhalten hänger inte ihop med alkoholstyrkan utan med den råvara som ölen är bryggd av. Öl bryggd på majs och ris är glutenfria, kornmalt kan ge öl med låg glutenhalt och vetemalt ger öl med mycket gluten. Via speciella processer kan man ta bort gluten i ett ”vanligt” öl, så gör exempelvis Damm sin glutenfria öl. Duvel är ett bra exempel på en stark öl med lite gluten. Det är en öl med 8,5 % alkoholstyrka som i Livsmedelsverkets mätning uppmätte under 20 mg gluten per liter, vilket är gränsvärdet för att få benämnas som glutenfri.
   Med vänliga hälsningar, Karin

 11. Diego
  24 juli 2015

  Hur e det med aguila från colombia??
  Ingredienser: Kornmalt, majs, ris och humle.

 12. Britt Helin
  9 november 2015

  Hej. Innehåller det Jamaicanska ölet Red Stripe gluten?