12 Aug, 2013

Italiens ”champagne” - Franciacorta

Nu är det kräfttider. Dags att ladda upp med små hattar, öl, snaps och en gigantisk hög med små röda krabater. Varför inte prova med ett glas mousserande från Franciacorta.

Fast det där hoppar jag gärna över. Så var det sagt. Om jag får bestämma blir det havskräftor och ett svalt, mousserande vin i glaset. Garanterat hattfritt, men om någon vill utbrista i sång så inte mig emot.

Som tur är  så är vännerna av samma åsikt. Denna gång har de varit i Italien och därför blir det inte champagne i glasen, utan dess italienska, ganska okända, motsvarighet franciacorta.

Italiens bästa mousserande

Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d'asti, asti spumanti och röda mousserande viner som lambrusco och brachetto d'acqui, för att nämna några. Men Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända, vin - är franciacorta. Franciacorta är Italiens svar på champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin.

Franciacortas mousserande viner går att jämföra med champagne på flera sätt. Det är namnet på både ett geografiskt område och ett vin. Franciacorta fick den eftertraktade DOCG beteckningen  (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) 1995. Området ligger i regionen Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona . Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 13 miljoner flaskor jämfört med årsproduktionen i Champagne på mer än 300 miljoner flaskor.

Franciacortaviner produceras enligt den klassiska metoden där en andra jäsning sker på flaska. "Champagnedruvor" används - chardonnay, pinot noir (pinot nero på italienska) och pinot blanc (pinot bianco). Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman i vinet från torrast till sötast: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi-Sec. Beteckningen Satèn är Franciacortas motsvarighet till blanc de blancs.

Det finns flera stora producenter i Franciacorta, som Bellavista, Contadi Castaldi, Guido Berlucchi och Ca del Bosco, vars viner exporteras och som det går att få tag på utanför Italiens gränser. Den typiska Franciacortaproducenten är betydligt mindre, med vingårdar på fem hektar eller mindre. Deras viner får man leta upp på plats och kanske även avnjuta där. Och varför inte? Jag längtar till Italien.

Prova Franciacorta

Berlucchi '61 Brut 199 kr (77864) 75 cl
Denna prisvärda variant har pigg mousse och frisk doft. Smakar citrus, päron och persika. Mineraltonen finns där som en bra uppbackning.

Ca’ del Bosco 239 kr (90160) 75 cl
Välkänd producent. Frisk och fräsch med lite blommig doft. Röda vinbär och citrus med betoning på grapefrukt i smaken. Elegant vin med fina mineraltoner.

Bellavista 294 kr (73145) 75 cl
Liten doft av citrus och päron. Fruktig smak av päron och persika med både mineraler och en viss brödighet.