Laddar annons
25 Jul, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Oväntat besök – kändisar på bordet

En släkting tröttnar på sina gäster och skickar dem helt oväntat vidare till mig. Lite chockad inser jag att vi lagom till förrätten ska hälsa Per Morberg, Ernst Kirchsteiger och Maria Montazami välkomna till bordet. Senare, till det grillade köttet, kommer en gammal idol att dyka upp. Tomas Ledin minsann. Oj, så spännande!

Tyvärr blir jag besviken. Per Morberg är lite sötsliskig och Maria Montazami faktiskt inte alls särskilt karismatisk. Ernst Kirchsteiger är nog den som är trevligast.

”En del av mitt hjärta”, säger Tomas Ledin och försöker charma mig förstås. Dessvärre lyckas han inte.

Nu tror ni att jag fått solsting naturligtvis och det stämmer till viss del eftersom solen äntligen skiner från en molnfri himmel. Låt mig erkänna att gästerna kommer till mitt middagsbord representerade genom sina viner och alltså inte i egen hög person. Ni gissade förstås från början att det var något skumt med detta, och kära läsare, ni hade helt rätt.

Det intressanta är att jag så här långt i livet inte har provat ett enda så kallat kändisvin. En brist i min utbildning kanske, men efter detta möte tror jag det får vara bra så här, även om jag har hört rykten om att Kent ska komma förbi.

Nej, inte i min berså!

Jag provar Morberg Collection Viognier 2012 (2139) för 99 kr. Ett vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike producerat av Abbotts & Delaunay. Liten doft av tropisk frukt och en ganska klumpig smak av päronsplit och banan gör inte mig så glad. Per Morberg beskriver vinet på sin egen hemsida som det bästa bersåvinet, men det blir alltså inte i min berså det serveras.

Maria Montazamis bidrag är en chardonnay från Kalifornien, USA. Det första i en serie av viner som ska komma. Det släpptes så sent som den första juli i år. Maria Montazami Wine Collection Chardonnay 2012 (79665) kostar 99 kronor och har en liten tropisk doft och smakar anonym och opersonlig chardonnay. Känns inte alls som Marias fantastiska fluff och tofsar. Lite mer personlig stuns hade väl suttit fint?

Guess who's coming to dinner!

Jag vänder mig till Ernst för ett sista försök att få fjutt på den här förrätten. Och se där, lite roligare blir det faktiskt. Ernst Kirchsteigers Utvalda från Leth 2012 (79636) kostar också 99 kronor. Det produceras av Weingut Leth i Österrike. Vinet är en ovanlig blandning av grüner veltliner, chardonnay och weissburgunder. Det har en liten doft av päron och en frisk och fruktig smak av tropisk frukt, med en liten krusbärston. Aprikoser, säger Ernst med visst eftertryck, men det hittar i alla fall inte jag några.

 

Min stora idol vinner inte mitt hjärta

Så kommer då äntligen min ungdoms stora idol Tomas Ledin med i leken. Jag gör allt för att känna mig välvilligt inställd till Ledin Shiraz 2011 (6428) för 119 kronor. Ett vin producerat av Boars Rock i South Eastern Australia. Men nej, vinet är för syltigt och klumpigt för min smak och priset för vinet på tok för högt. Även de övriga vinerna är förresten för dyra för vad de levererar. Sorry, Tomas Ledin, den delen av mitt hjärta vinner du inte.

Jag säger skål och tackar artigt för besöket. Något ”på återseende” blir det dock inte.