Laddar annons
18 Jul, 2013

Vinet La Grola fyller 30

Salute! Det ska vi fira! Det italienska vinet La Grola firar 30-årsjubiléum. Producent är Allegrini och vinet är värt att ordna en fest för. Det är både prisvärt och pålitligt, ett rött vin från Venetien som uppskattas av de flesta utan att för den skull vara inställsamt eller snällt och opersonligt. Ett vin som alltid levererar mycket för sina 159 kronor.

Vinet är gjort av 80 procent corvinia och 20 procent syrah. Vingården heter La Grola och köptes av Giovanni Allegrini 1979. 30 hektar på en venetiansk kulle där jorden är en blandning av lera och krita. Vingården ligger mot öster och badar i sol hela dagen. Mycket kalksten som absorberar värme ger en jämn temperatur och fläktande vindar minimerar risken för mögel. På toppen av kullen återfinns den lilla vingården La Poja som ger prestigevinet med samma namn.

Giovanni Allegrini var en pionjär

Giovanni Allegrini ville göra något nytt i Venetien, han var en pionjär och många tyckte att han var lite galen och våghalsig som investerade den då stora summan av 500 miljoner lire i en nedgången vingård. Han la ner mycket möda på att rusta upp den och 1983 kom första årgången av vinet La Grola.

Namnet betyder kråkan och härstammar från en skröna om en vinbonde som tog sig tid att vårda en skadad kråka trots att han borde sköta sina vinrankor. När kråkan tillfrisknade flög den över vingården och förvandlade de gröna medelmåttiga druvorna till fantastiska mörka druvor som matchade hans svarta fjäderdräkt.

Barnen tog över

Tyvärr gick Giovanni Allegrini bort innan han fick en chans att uppleva vinets framgångar. Hans barn tog över och idag driver Marilisa Allegrini och hennes bror Franco företaget tillsammans med deras framlidne bror Walthers dotter Silvia.

På jubileumsflaskan, som ges ut i en begränsad upplaga, har Milo Manara som är en superkänd, italiensk serietecknare, tolkat berättelsen om kråkan. Marilisa Allegrini berättar att han vanligen tecknar ganska mycket naket, något som han dock fick instruktioner om att inte göra på den här vinetiketten. I denna version av La Grola från 2010 finns förutom corvinia och syrah även en liten andel oseleta.

La Grola är en IGT Veronese. Aktuell årgång på Systembolaget är 2009. Komplext, kraftigt och fylligt med mjuka tanniner. Jag hittar mörka körsbär, plommon, choklad, kaffe och fat med en syra som piggar upp. Ett härligt köttvin. Den lilla sötman gör att det går utmärkt att fortsätta med vinet till ostbiten. Att lagra går bra, jag smakar La Grola från 1997 och den är fortfarande trevlig med härlig doft, men mer än så ska vinet sannolikt inte ligga.

Jag höjer glaset och säger skål och grattis! Förlåt, jag menar naturligtvis salute!

La Grola, 2009, 159 kr (42334)