Laddar annons
27 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ankbröst - Lättfixat alternativ till gåsamiddag

Vinbanken bjuder på en alternativ gåsamiddag. Lättfixat men ändå festligt blir ankbröst med rostad brysselkål. Välj rött budgettips från Italien eller lyxigt rödvin från USA till.

Om några veckor är det Mårtens dag. En gåsamiddag är en fantastisk men krävande måltid, både att laga och att äta. Väljer du att gå ”all-in” är det förstås svartsoppa, helstekt gås, gräddsås, brysselkål och skånsk äppelkaka med vaniljsås som gäller.

Allt det där låter gott (och mäktigt samt ett par dagar i köket) men i år väljer jag en enklare variant av gåsamiddag och serverar ankbröst med goda tillbehör som ugnsstekt brysselkål, mandelpotatis och äppelcidersås. Bjud en bärig pinot noir eller annat mjukt rödvin till. Till dessert en smaskig äppelpaj med kolasås. Du som vill ha gås kan stycka den och använda en av filéerna. Tänk då på att gås ska vara helt genomstekt och köttsaften genomskinlig.

Ankbröst med rostade rotsaker 4 portioner

2 stora ankbröst eller totalt ca 800 g ankbröst
400 g brysselkål
400 g morötter
800 g mandelpotatis
en knippe färsk timjan, hackad
salt och peppar
smör
olivolja
honung
Sås:
1 schalottenlök finhackad
3 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
maizena

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rensa brysselkålen och dela dem på mitten. Skölj mandelpotatisen och dela den på längden, skala ej. Skala morötterna och skär dem i stavar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och nästan all timjan. Häll över olivolja och honung, rör runt. Sätt in i ugnen cirka 40 minuter. Rör runt då och då. Dekorera med mer timjan när du tagit ut grönsakerna.

Skåra ankbröstens skinnsida i fettet till ett rutmönster. Lägg i kall panna och sätt därefter på högsta värme. Bryn fettsidan i smör tills den är riktigt gyllene och knaprig. Krydda och stek klart i ugn tills innertemperaturen är 56 grader. Spara ankfettet i pannan och häll det över grönsakerna om du vill, för mer smak (strunta i det för en fettsnålare måltid).

Låt ankan vila i tio minuter innan du skär den i fina skivor.

Sås:
Stek löken mjuk i smör tills den är genomskinlig, men inte brun. Häll i cider och fond. Låt koka upp med maizena och smaka av med salt och peppar. Vill du ha färg så addera en gnutta soja.

Godaste äppelpajen med kolasås

2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl råsocker (eller kokossocker som har lägre glykemiskt index än vanligt socker)
1 krm salt
600 g äpplen
Kolasås:
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C. Koka ihop kolasåsen under cirka tio minuter.
Blanda ihop mjöl, smör, socker och salt till en smulig deg. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem med kolasåsen. Lägg över i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över äpplena. Strö gärna lite extra socker på toppen för en knaprig yta (och kanske lite kokos om du gillar det). Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Servera pajen med vispad grädde eller vaniljglass.

Vintips till ankbröst, passar även gås

Tabell

[drinklist id="90076"]