Laddar annons
18 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Five spice Anka med Pak Choi i Ostronsås till rött vin

Ankan får sin fantastiska smak av hoisinsåsen och kryddorna, five spice's. Festligt och supergott, vinet till är rött och det har en lätt rökig ton.

Handfast tips om du inte hittar anka är att välja kyckling, som har skinnet kvar. Lagar du rätten med kyckling bör temperaturen gå upp till 70 grader för att få en helt genomstekt fågel.

 

Tid: 40 min
4 personer
Ugnstemperatur 150 gr

Recept Five spice Anka med Pak Choi i Ostronsås

2 stora ankbröst med skinn, ca 800 gr

Till servering
1 sats five spice
1 dl hoisinsås
4 späda purjolökar
2 pak choi
3 msk ostronsås
1 tsk sesamolja

Gör five spice-blandingen så här
ger ca 1 dl, tar ca 5 min att göra

4 tsk sichuanpeppar eller hel vitpeppar
4 stjärnanis
4 tsk fänkålsfrön
2 tsk hel kryddnejlika
4 tsk kanel

Mortla alla hela kryddor till fint pulver. Blanda med kanelen och förvara i en burk med lock.

Laga rätten så här

Gnugga in ankbrösten väl runt om med kryddan. Stek dem på medelvärme med skinnsidan ner tills mycket av fettet har smält och skinet är krispigt. Vänd och stek andra sidan till den fått fin färg. Ta upp och spara ankfettet i stekpannan.

Pensla ankbrösten runt om med  hoisinsås. Lägg dem med skinnsidan upp i en ugnsform. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek till innertemperatur 60 grader (medium/rosa). Låt vila under bakplåtspapper.

Skär av purjolöken så att den är lika lång som pak choien. Dela pak choi och purjon på längden. Fräs hastigt på hög värme utan att vända för många gånger och tills de fått lite färg.

Häll över ostronsåsen och sesamoljan. Rör försiktigt så att grönsakerna täcks runt om.

Servera ankbröstet uppskivat med pak choi och purjolök samt med kokt jasminris.

Vinförslag

Jacobsdal 2011(22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr

Druvor: Pinotage
Fylligt rött vin som smakar tydligt av mörk frukt med drag av mörka bär, björnbär, inslag av kryddor och örter, kakao, av fat och med en lätt rökig ton. Vinet är balanserat, tanninerna (det sträva) likaså.

Receptet är ur boken, Asiatiska smaker med Jennie Walldén, från Bonnier Fakta. ISBN 978.91.7424.462.5