Laddar annons
Vin till stekt gås med gräddsås
4 Nov, 2020

Vin till stekt gås med gräddsås

Mårtensafton den 10 november är en högtid som förr firades i hela Sverige. Vin till gås 2020 är rött av druvan pinot noir.

Vin till gås 2020. Den exklusiva hela gåsen kräver ett vin valt med omsorg menade Vinbankens store förebild Anders Röttorp i den artikel han skrev 2015. Jag håller med.

Beställ vin, och gås i god tid

Många livsmedelsbutiker tar hem gås på beställning, likaså kan det vara tricky med vinerna som man kan utgå från behöver beställas.
Snabbvalen tar dig direkt till,

Snabbval
OBS: att tänka på i tabellen. Penfolds pinot noirvin säljs bara hos Winefinder, distanshandlare. Ett eller två av vintipsen är slutmarkerade hos importören, just nu. Status kan ändras snabbt därför är de kvar som förslag.
Gåsmiddagen kommer med rika stora smaker i mild inbäddning och det visar sig fungera utmärkt med vin av pinot noir. Druvans klassiska rödfruktiga toner, måttligt sträva avslut i kombination med skön bärighet är uppskattade ingredienser i kombinationen: vin till gås 2020. Vill man ha en annan stil på sitt vin rekommenderas Rioja, se gärna vår senaste topplista.

Mårtensafton mattradition för vinälskare

I dag är Mårtensafton en stark mattradition som främst förknippas med Skåne. Och en klassisk gåsamiddag inleds med svartsoppa som förrätt, huvudrätt är gås och som avslutning en skånsk äppelkaka.

Den här menyn är faktiskt inte skånsk utan skapades redan under 1850-talet av krögaren på Piperska muren i Stockholm. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.

Den äldsta uppgiften om gåsätande vid mårtensafton är från 1500-talet. Den 11 november är den helige Martin av Tours dödsdag, i äldre almanackor benämnd Mårten biskop. Mårtensmässan infaller den 11 november, förr i tiden var det själva högtidsdagen. Ankbröst, lättfixat alternativ till gås. Och, glöm inte äppelkaka, här som ett enkelt recept.

RECEPT | Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor

8 PORTIONER

Ingredienser
1 gås (1 gås motsvarar ca 4 kg)
2 äpplen
10 katrinplommon
10 torkade aprikoser
2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin

Sås
5 dl sky från gåsen + vatten
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl portvin
1 msk soja
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar

Garnering
4 äpplen

Till servering
kokt potatis
rödkål
brysselkål
gelé
Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skölj gåsen väl ut- och invändigt. Lägg den på en långpanna.

3. Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftor, katrinplommon och aprikoser i gåsen och krydda den runt om med salt och peppar. Stek gåsen i nedre delen av ugnen i ca 2 tim eller tills gåsens innertemperatur är 80-85 grader.

4. Kontrollera att gåsen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag och att den känns mör när man sticker i den med en sticka. Låt gåsen vila under aluminiumfolie.

5. Sås: Vispa ur långpannan med lite vatten och häll skyn i en kastrull. Skumma skyn noga från allt fett och späd med vatten till 5 dl (för 8 port). Tillsätt vispgrädden och låt koka upp. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vispa i skyn. Smaka av med portvin, soja, farin, salt och peppar och låt såsen koka några min.

6. Garnering: Skölj, halvera och kärna ur äpplena. Koka dem mjuka i lättsockrat vatten i en kastrull ca 5 min.

7. Skär upp gåsen och lägg på ett serveringsfat. Lägg äppelhalvorna runt gåsen och fyll dem med katrinplommonen och aprikoserna från fyllningen.

8. Till servering: Servera gåsen med fruktfyllda äpplen, sås, kokt potatis, rödkål, brysselkål och gelé.

Dessert: Skånsk äppelkaka - med vinförslag.

Vin till gås 2020

1. Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2018 (71887). BS-vin

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 199 kr
Druvor: Pinot noir
Medel/fyllig, mineraldriven, frisk, kärnig av mandel, bärig med örtiga kryddigor. Lång eftersmak
Omdöme: Supertrevlig. Svalare smakstil med soliga klimatets breda penseldrag. God!
Betyg: 4

Tabell

[drinklist id="90076"]

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.