Laddar annons
20 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Don Tommaso Chianti Classico 2008 & 2009 till lammgryta

Det är höst och det är måndag. Idag tipsar Vinbanken om det italienska vinet Don Tommaso Chianti Classico 2008. Till det lagar vi en mustig lammgryta. 

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Lammgryta 8 portioner

1,5 kg grytkött av lamm (eller nöt om du föredrar det)
3 msk olivolja
1 msk farinsocker
2 burkar hela tomater
Cirka 2 dl vatten
1 dl rödvin
2 msk fond (kalv eller grönsaksfond)
2 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
3 st lagerblad
4 kvistar rosmarin, hackade
1 krm kanel
3 burkar stora vita bönor
2 gröna paprikor, skurna i strimlor
salt och svartpeppar

Gör så här:
Dela köttet i tärningar och bryn i omgångar. Lägg över i en gryta. Strö över sockret, värm försiktigt till sockret har blivit gyllene och karamelliserats.

Häll sedan i tomaterna med spad, vinet och vatten så att det nästan täcker köttet. Tillsätt fonden, vitlök, lagerblad, kanel, paprika och det mesta av rosmarinen. Salta och peppra. Låt grytan sjuda under lock tills köttet blivit mört, ca 1 1/2 timme.

Skölj de vita bönorna i ett durkslag, häll i dem i grytan och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med resten av rosmarinen.

Servera med en härlig grönsallad och bröd. Går bra att göra dagen innan, smakerna utvecklas bara positivt.

Vinförslag till lammgryta

Don Tommaso Chianti Classico 2009 (76856), Toscana, Italien, 249 kr
Detat är utan tvekan en Chianti Classico av hög kvalitet och moderna snitt. Smaken är fyllig, tät och ungdomligt kompakt. Vinet smakar koncentrerat av körsbär, kakao, örter och fat. Eftersmaken är lång, tät och koncentrerad och smaken är tydligt ung och tillbakahållen i sin kompakta textur.
Betyg: 4

Skillnaden till årgång 2008 är stor. Årgång 08 visar sig som ett vin att dricka nu. 2009 som rankas som en något bättre årgång jämfört med 2008 i Classico-området,  kan med fördel sparas eller som minst läggas undan något år. Dag två och tre smakar mitt vin fortfarande perfekt och för den som vill dricka nu bör en dubbeldekantering göras alt dekantera, häll tillbaka i flaska och servera nästa dag. Hanterar ni vinet på detta sätt ökar smakupplevelsen mångfalt, och betyget åker också upp ett snäpp.
Betyg: 4+
(provad slutet av november-14)

Don Tommaso Chianti Classico 2008 (76856), Toscana, Italien, 249 kr
Lyxigt, festligt vin av bästa sort med utvecklad smak. Drick vinet nu när det smakar som bäst! Observera: kolla årgång vid mottagande av vinet. Vi har provat och bedömt årgång 2008.

Vinbankens recension:
Fylligt rött vin med nyanserad smak. Mörk frukt av körsbär med smak av både kryddor och örter, inslag av tobak och fat. Lång, balanserad eftersmak. Detta är en härlig vinupplevelse!
Betyg: 4+

Maten

Till det här vinet kan du servera lamm och annan fin och smakrik festmat. Ta gärna med ingredienser som svamp och bönor. Krydda med fördel med rosmarin och smaksätt med parmesan eller en frisk, pepprig olivolja. Kanske ett tillbehör som stekt polenta med mycket parmesan.