Laddar annons
19 Jul, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och rött vin till ugnsstekt anka med potatis

Anka passar bra med ett smakrikt vitt vin, gärna av chardonnaydruvan. Självklart spelar tillagning som övriga tillbehör in som smakspelare och som ska möta både anka som vin. Man kan tänka sig rött vin också och lägg märke till Medelhavskryddorna lagerblad, salvia och rosmarin som bara älskar rött vin. Eller vin överhuvudtaget. Receptet kommer från Barbro Guaccero som lever i Apulien varifrån hon driver ett företag som sysslar med import av vin till Sverige. Vinbanken har nämnt det tidigare men fru Guaccero brinner verkligen för smak, god smak i mat och vin och hon delar mer än gärna med sig av sina recept, här presenterar hon "Anatra arrosto con le patate". För balans och ordningens skull matchar Vinbanken med egna vintips. Smaklig spis!

 

Ugnsstekt anka med potatis, på italienska Anatra arrosto con le patate
10 personer
2 ankor
100 g extra jungfruolja
80 g sidfläsk
3 vitlöksklyftor
Ett hack av lagerblad, salvia, rosmarin
1 citron
1 glas vitt vin
1,5 kg potatis

Gör såhär
Ta ur, tvätta och sved ankorna. Lägg dem i vatten med citronsaft i cirka en timme.

Skala potatisen och skära de den i klyftor. Förväll dem i kokande vatten i cirka 1 minut.

Tag upp ankorna och torka av dem. Placera dem i smord form, salta, peppra och strö över det kryddgröna. Ringla över lite av olivoljan. Blanda potatisen med salt och olivolja och lägg dem runt ankorna. Stek i ugn tills saften köttsaften i låret blir klar (prova med en sticka). Späd då och då under stektiden med vinet.

 

Barbro Guacceros vintips
Vitt vin: Castel del Monte Chardonnay från Giancarlo Ceci 2011 (32151), Italien, 72 kr
Rött vin: Salice Salentino Riserva 2008 (7570), Italien, 69 kr

Elke Jungs vintips
Vitt vin: Alvarinho Contacto 2012 (6707), Portugal, 119 kr. Kanske inte det första valet man tänker på men här är jag ute efter en hausse i örtkryddig matchning!
Rött vin: Periquita Original 2010 (2574), Portugal, 69 kr