vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan # 15 | Kändisviner, Gérard Bertrand och Per Gessle

Favoritmarkera

Oemotsagd är den som påstår att Per Gessle är en kändis. Men det många i Sverige kanske inte vet är att även Gérard Bertrand är välkänd. Idag är det för sina viner han skapar rubriker, tidigare inom idrottsvärlden. Gérard Bertrand spelade rugby i många år och han var mycket framgångsrik.

Här kommer veckans förslag på viner att prova och ni kan välja bland  kändisviner, friska vitviner, ett mulligt rött Sydafrikavin till lyxiga Brunello di Montalcino Val di Suga 2010 från välrenommerade producentenTenimenti Angelini. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr, två val

The Per Gessle SelectionSommartider Vitt 2012 (71259), François Lurton, Frankrike, 77 kr
Enklare vitt vin med trevlig, lätt fruktsmak och snäll helhet. Avsändare är signaturerna vitvinsmakaren François Lurton och kändisen Per Gessle. Helt okej men inte en hit. Passar i de stora sammanhangen, med sval serveringstemperatur och gärna utomhus.
Betyg: 3

Steinschaden Grüner Veltliner 2014 (4320), Steinschaden, Kamptal Österrike, 72 kr
Doften är frisk och örtig. Smaken torr, medelfyllig och fruktig av päron och äpplen. Mjuk kryddighet ger nyans. För att vara en grüner veltliner är typiciteten ’snäll och mjuk’. Vinet är trevligt och kan passa allt från husman till primören ’sparris’ som soppa a la ’vårrecept’.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 170 kr

Von Winning Win Win Riesling Trocken 2013 (79394), Von Winning, Pfalz Tyskland, 129 kr
Torr medelfyllig smak av grön frukt, äpplen, stram av mineral, melon och grapefrukt, citrussyrllig friskhet och lång eftersmak. Munvattnande med anledning av den fina fruktsyran. Till detta vin fattas knappas mat-eller kombinationsförslag. Prova exempelvis: rödbetssoppa med chèvrecrème, päronsallad med prosciutto, spagetti med lime eller bara så, som fördrink.
Betyg: 4+

Rött vin upp till 99 kr

Allesverloren Shiraz (nr 29002), Allesverloren Wine Estate, Swartland Sydafrika, 99 kr
Medelfylligt, mustigt fruktigt vin av mogna plommon, körsbär och söta björnbär. Kryddig rondör, touch av choklad och fat. Ett ’poppisvin’ som gör sig perfekt för många gäster och till kommande ’grillsäsong’.
Våren är också tid för lamm. Prova till lammburgare med getost och äppelchutney, grillade lammkorvar med rostade grönsaker eller helstekta lammracks.
Betyg: 3

Rött vin upp till 170 kr

Château L’Hospitalet La Réserve Rouge 2013 (73142), Gérard Bertrand, Coteaux du Languedoc Frankrike, 152 kr
Fylligt, rött sydfranskt vin som smakar av mörk frukt som plommon och mogna körsbär. Nyanserna finns, här med inslag av örter, viol, fat och mineral. Koncentrationen är stor, tanninerna både fruktiga och strama precis som fatinslaget balanserat. Ett fräckt vin, personlig utan tvekan. Sparar gärna för att det är ’kul’ att följa utvecklingen. Servera till smakrika rätter, gärna kötträtt, absolut med sydfranska influenser av örter eller recept.
Betyg: 4+

Extravin för lyx och fest

Brunello di Montalcino Val di Suga 2010 (42302), Tenimenti Angelini, Brunello di Montalcino Italien, 259 kr
Fylligt och koncentrerat vin som smakar mycket av körsbärsfrukt och mogna plommon. Det finns inslag av pinjenötter, tobak, kakao, russin och fat. Tanninerna är stram, unga och fruktiga och vinet har i sin kraft även en tydlig elegans.
Läcker med stort ’L’ och ett festvin! Servera till fina köttet av nöt eller vilt och där tillagning inte förtar smaken av råvarorna. Svamp, rostade grönsaker eller hasselbackpotatis är gott till.
Betyg: 4+

#vinköplistan

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

 

 

Lämna ett svar