Laddar annons
Vin till påsk och godaste laxsalladen
25 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till påsk och godaste laxsalladen

VIN TILL PÅSK. Vi väljer vin till påsk och gör den godaste laxsalladen med pocherat ägg, rostad mandel och och ljuvlig gräslökskräm.

Till påsk kan man välja på massor av gott att äta. Sill och ägg, lax och nykokt potatis med dill och citron, lammstek med vitlök och rosmarin samt rostad potatis.

Till lunch någon dag under påskhelgen gör jag den läckra laxsalladen nedan med krämiga, pocherade ägg och läcker gräslökskräm. Mums! Till salladen tror jag bestämt att jag erbjuder årets första rosévin.

Vin till påsk – laxsallad med pocherat ägg

Réserve de Bonnet Rosé 2014 (3181), Bordeaux, Frankrike, 88 kr

Frisk, krispig och bärig rosé från legendaren André Lurton i Bordeaux. Alltid att bra val, dessutom till ett mycket bra pris. Passar till laxsallad och andra fiskrätter samt lättare kycklingrätter. Går utmärkt att sippa på med bästa vännen som sällskap.

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé 2015 (6026),Nya Zeeland, 89 kr

Ett aromatiskt och friskt vin gjort på sauvignon blanc och malbec. Medelfylligt med fina toner av passionsfrukt och blodapelsin. Fint till lax, lätta kycklingrätter och på buffébordet. Passar att dricka som aperitif.

Allesverloren Rosé 2015 (73280), Swartland, Sydafrika, 89 kr

En rosé gjord på druvan tinta barocca. Bärig smak av jordgubbar och hallon. Lätt att gilla, passar till mycket, utmärkt på vårens buffébord.

Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015 (28006), Stellenbosch, Sydafrika, 95 kr

Föredrar du vitt vin så är detta en aromatisk och rund sauvignon blanc från Sydafrika. Lite fruktigare toner från lite varmare klimat. Passar öven till den rökta laxtoasten med philadelphiaost och färsk, hackad gräslök.


Recept - Laxsallad med pocherat ägg och rostad mandel – 6 portioner

600g lax, gärna salmalax eller liknande
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk mejram eller dragon
1 tsk citronpeppar
1 tsk salt
6 ägg
1 påse blandad sallad
1 isbergssalladshuvud
12 små tomater, gärna gua
1 morot, skalad och tunt skivad
100 g sockerärtor, lätt kokta
12 rädisor
1 näve rostad mandel
Olivolja

Gräslökskräm:
2 dl ekologisk crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 tsk olivolja
1 tsk äppel- eller vitvinvinäger
3 msk finhackad gräslök
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Blanda kryddorna och klappa in dem på laxen. Låt stå.

Blanda krämen och ställ kallt. Skär sallad och grönsaker och fördela på 6 fat eller lägg på ett större. Hacka mandlarna grovt.

Pochera äggen genom att koka upp rikligt med vatten, 1 tsk ättika och lite salt. När vattnet kokar sänk värmen så att vattnet sjuder. Häll försiktigt ner äggen, ett i taget. När det flyter upp och är vitt tar du upp det med en hålslev och lägger det åt sidan. Gör samma sak med alla äggen.

Dela laxen i mindre bitar och stek dem cirka 30 sekunder på vardera sidan. Fördela ovanpå salladen tillsammans med mandlar och lite olivolja. Lägg på äggen försiktigt. Servera med gräslökskrämen och ett gott bröd.

Fler goda tips:

Laga lammstek i påsk

Tips: Vårens bästa roséviner

Laga läckra laxburgare