Laddar annons
Lchf vin – 13 vintips med låg sockerhalt
8 Apr, 2016

Lchf vin – 13 vintips med låg sockerhalt

LCHF-VIN. Vill man generellt undvika socker eller om man går på en diet som förespråkar lite kolhydrater, som LCHF, bör man välja vin med låg sockerhalt. Här får du 13 vintips på ”LCHF vin”.

Att LCHF står för ”low carb, high fat” är det väl knappast någon som har missat. Det är, enkelt uttryckt, en kost bestående av en låg mängd kolhydrater och en hög mängd naturligt fett.

En rolig tolkning av förkortningen LCHF är ”Lite Champagne Hjälper Faktiskt” och även om champagne oftast är torr och frisk innehåller den inte sällan mer än 3 gram socker per liter så kolla noga.

Alkoholen i sig är energirik. Systembolaget har inte några näringsdeklarationer för sina varor, beroende på att alkoholhaltiga drycker enligt EU:s stadgar inte behöver ha det och inte heller någon innehållsförteckning.

– Håll utkik efter torra viner med låg alkoholhalt om du vill undvika extra kalorier. Om du inte räknar kalorier men utifrån någon diet eller av andra skäl endast vill undvika socker är det enklare. Information om sockerhalt finns på vår hemsida under respektive artikels produktkort. Viner som innehåller under 3 g socker/liter anses som mycket torra, berättar Mattias Österman, kommunikatör på Systembolaget.

Vinområden i klassiska, svala klimat är det säkraste kortet om man söker vin med låg restsötma som Bordeaux, Bourgogne, Loire, nordvästra Italien, Rioja, Österrike, torra viner från Tyskland, med flera. I heta klimat kan sockerhalterna vara högre.

– Vi har märkt av ett ökat intresse kring våra varors sockerhalt. Vi ser därför över möjligheten att göra sockerhalten sökningsbar på vår webb och hur vi kan kommunicera tydligare kring detta i våra butiker, säger Mattias Österman.


4 roséviner med lägre sockerhalt än 3 g per liter

Mulderbosch Rosé , 2011 (6077), Western Cape , Sydafrika, 82 kr

Bärig och mycket frisk smak av hallon och blodapelsin. Kan drickas som det är eller serveras till lättare rätter av kyckling och fisk. Passar bra på buffébordet.

Perfect Day VdP Méditerranée 2014 (71770), Méditerranée, Frankrike, 85 kr

Lättsam och fruktig, lite smak av hallonbåt och röda bär. Tappad på lättare glasflaska=bättre för miljön. Blir fint som sällskapsvin och till sommarsallad.

Réserve de Bonnet Rosé 2014 (3181), Bordeaux, Frankrike, 88 kr

En gammal trotjänare är aldrig fel. Bärigt och friskt med smak av röda vinbär, grape och hallon. Servera till solsken och lämplig sallad eller grillad kyckling med potatissallad.

Georg Breuer Spätburgunder rosé 2014 (99232), Rheingau, Tyskland, 119 kr

Härlig bärsmak av smultron, vinbär och hallon. Drick som aperitif eller till grillad fisk eller sallad med fetaost och melon.

4 vita viner med lägre sockerhalt än 3 g per liter

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014 (2275), Loiredalen , Muscadet, Frankrike, 79 kr

Frisk, pigg och fräsch smak av gröna äpplen, citrus och mineral. Drick före maten eller till lätta fiskrätter och naturella skaldjur.

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2015 (2020), Western Cape, Sydafrika, 79 kr

Smakrikt vin gjort på sauvignon blanc i druvtypisk stil. Passar perfekt till sallad med grillad chevré.

Jonty's Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr

Ekologiskt vin med fruktig, fin smak av persika, mango och honung. Tropisk men frisk och smakrik. Servera till fisk och skaldjur i sommar.

Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Frankrike, 239 kr för 3000 ml

Ett ekologiskt vin med fruktig smak av krusbär, äpplen och nässlor. Dekantera och servera på buffébordet i fina karaffer.

5 rödviner med lägre sockerhalt än 3 g per liter

Allesverloren Shiraz 2013 (29002), Swartland, Sydafrika, 99 kr

Mulligt och smakrikt med toner av mörka bär, tobak och choklad. Passar till alla kötträtter och gärna till det grillade i sommar.

Château Pech-Latt 2014 (2233), Corbières, Frankrike, 99 kr

Ekologiskt från södra Frankrike. Fruktig smak med örtiga toner och inslag av blåbär och viol. Blir fint till de grillade lammkotletterna.

Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2014 (2861), Crozes-Hermitage, Frankrike, 129 kr

Ett ekologiskt, smakrikt och kryddigt rött som förstås blir utmärkt till det grillade, men också fungerar vid en stunds kontemplation när solen gått ned.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2007 (12601), Rioja, Spanien, 139 kr

Jag slår ett slag för Rioja med två viner. Detta är komplext och smakrikt med utvecklad smak av mörka plommon, körsbär, choklad och tobak. Drick till smakrika kötträtter och gärna grillat med mycket kryddor.

Faustino I Gran Reserva 2004 (2678) Rioja, Spanien, 169 kr

Ytterligare ett vin från Rioja. 12 år gammalt med utvecklade smaker till fantastiskt pris. Detta har lite mer russintoner förutom de mörka bären och chokladen. Våga testa Rioja om du inte gjort det. Mulligt utan att vara sött.