Laddar annons
8 Oct, 2016

Årgång 2015 i Bordeaux, analys av Johan Magnusson

BORDEAUX PRIMÖR. 2015 är definitivt den bästa årgången sedan 2010. För alla som ska lagra vin kommer de röda rekommendationerna främst från Margaux men också Pessac-Léognan, Saint Emilion och Pomerol. De torra vita vinerna från Pessac-Léognan är toppen och inte minst de söta vinerna från Sauternes och Barsac är utmärkta.

Årets primörvecka (årlig återkommande provning av ännu inte buteljerade viner) avlöpte i positiva tonlägen och det är inte att undra på – kvaliteten på vinerna var högre än de fyra föregående åren. Från år 2015 kommer det att finnas många goda viner att välja bland och för ovanlighetens skull är det inte sorterna från Saint Julien och norrut som hamnar i fokus utan dem från Margaux, Pessac-Léognan, Saint Emilion, Pomerol och Sauternes som får det mesta av strålkastarljuset.

I år inföll den officiella primörveckan 4–8 april 2016 men också före och efter provas det numera primörviner eftersom fler och fler slott bara erbjuder provning av sina viner i egna lokaler. Numera sträcker sig därmed primörperioden över tre veckor. Union des Grands Crus arrangerade som vanligt provningarna för skribentgruppen och i år var de förlagda till Nouveau Stade de Bordeaux där vi fick sitta i deras VIP-lounge, dock utan pågående fotbollsmatcher. Organisationen fungerade bra och temperaturen i lokalen var föredömligt låg.

Provningsrummet på Château Batailley, Pauillac. Foto: J. Magnusson, 160403

 

Vädret under växtsäsongen 2015 i Bordeaux

2015 stod många stjärnor rätt och den mall som Denis Dubourdieu vid Universitetet i Bordeaux tagit fram med fem variabler som måste uppfyllas för att det ska bli en mycket god årgång, uppfylldes också. Sommaren 2015 var väldigt varm och fram i augusti var man stressad över att druvorna skulle skrumpna bort – en hel skörd kunde ha gått förlorad om det inte kom regn. Men regnet kom till slut och på vissa håll kanske lite väl mycket. Jordmånen kom att spela en stor roll i det här skedet, främst för sin egenskap att ta till sig stora vattenmängder alternativt transportera bort det. För mycket vatten betyder svällande druvor och därmed utspädd druvjuice. I Pessac-Léognan som exempel, har man tätare jord än i Pauillac och Saint Estèphe, och efter den intensiva värmen var ytskiktet så hårt i Pessac-Léognan att endast lite av allt vatten kom ner i jorden – resten spolades av. Därför blev kvaliteten mycket bra i Graves medan man i norra Médoc inte känner samma fina frukt från början till slut – mellanregistret tappar.

För mig framstår vinerna från appellationen Margaux som exceptionella. Jag har inte sedan jag började prova primörer 1997 (av årgången 1996) känt en sådan rik och elegant frukt från början till slut. Och det fascinerande är att det slår över alla olika viner från detta område. Samma ton hittar man i en hel del av vinerna från Pessac-Léognan, Saint Emilion och Pomerol likaså. I min källare finns inte överdrivet mycket från östra stranden men i år blir det påfyllning. Inköp blir det också av vita torra viner från Pessac-Léognan och Sauternes, de är läckra.

Något om marknadsläget just nu enligt Liv-Ex i London

Priserna gick upp i den primörhandel som startade i mitten av maj och slutfördes i juni strax före midsommar. I vissa fall noterades väsentliga prisökningar. Fortfarande ligger det stora lager kvar av tidigare årgångar hos vinhandlarna i Bordeaux och trenden jag beskrev förra året, att marginalerna hos vinhandlarna minskar medan de ökar hos slottsägarna är fortfarande ett faktum.

Vinhandlarna är squeezade i många fall. Från slottsägarhåll säljer man inte mer vin än man behöver – man väljer att ligga på lager om man har råd. Och hoppas få bättre avkastning på egna lager samtidigt som det blir lättare att hålla uppe prisnivån.

Enligt vinbörsen Liv-Ex i London tror de överlag på en positiv primörmarknad. Vinbörsen konstatera att aktiviteten på andrahandsmarknaden varit högre än tidigare år och i kombination med det faktum att de senaste årens primörpriser gått tillbaka. Nivån är i linje med andrahandsmarknadspriset samt att kvaliteten för denna årgång är god.

Den största risken ser man i det avtagande förtroendet för hur primörsystemet fungerar – det vill säga att slottsägarna sålt sina viner för dyrt och lämnat för lite av sina marginaler till vinhandlare och slutkonsument. Det vill till att alla ska vara nöjda vid en affär. Därför har Bordeaux fått se konkurrens från viner från andra områden. Man blev nog överraskade av den stora efterfrågan man såg från Kina i slutet av förra decenniet vilket ledde till att man passade på att höja priserna för mycket. Man får inte underskatta förtroendet i en fungerande marknad.

Liv-Ex bygger många av sina antaganden på vilka poäng vinerna får av The Wine Advocate som förr ägdes av Robert Parker. Han har numera sålt och finns med i kulisserna medan Bordeaux-noteringarna ges av Neal Martin. Vad betyder denna förändring? Kommer noteringarna i The Wine Advocate att betyda lika mycket som tidigare? Inte i min värld. Robert Parker var unik och hans position var unik. Han etablerade sig med perfekt timing i en marknad som var i sin linda och törstade efter vägledning. Världen är inte densamma nu som på 1980-talet men vad som däremot är densamma, åtminstone i vissa grupperingar, är önskan av lättfattliga beskrivningar och enkla poängangivelser.

Oförglömlig meny såväl mat- som vinmässigt på Château Batailley, Pauillac. I glasen hälldes viner som tidsmässigt spände över 100 år – och i köket stod trestjärnige kocken Michel Guerard från vackra Eugénie-les-Bains i Sudouest. Foto: Johan Magnusson den 3 april 2016

Ska man köpa Bordeaux 2015

Köpte jag själv primörviner av årgång 2015? Javisst gjorde jag det, men det var mer av vana än ur ekonomisk synvinkel. Jag tillhör de 16 procent som köper vin för att konsumera och lämna över till nästa generation. Jag fortsätter att följa vissa sorter och bygga vertikaler. Dessutom har jag möjligheten att få volymerna jag köper buteljerade i de flaskstorlekar jag vill – något som är svårt att få när flaskorna är buteljerade. Halvflaskor fortsätter att få större acceptans i min och min hustrus vardagsliv där vi mer och mer tenderar att dricka viner av en högre kvalitet men i mindre volym. Något jag tror vi inte är ensamma om.

Vilka är de bästa köpen då? Här är min short-list över favoriterna just nu utifrån ett kvalitetsmässigt perspektiv (de mest prestigefulla vinerna borträknade).

Bordeaux primör 2015

2015 Ch. Cos Labory, St Estèphe
2015 Ch. Lafon-Rochet, St-Estèphe
2015 Ch. de Pez, St-Estèphe
2015 Ch. Phélan-Ségur, St-Estèphe

2015 Ch. Gruaud Larose, St-Julien
2015 Ch. Langoa Barton, St-Julien
2015 Ch. Talbot, St-Julien

2015 Ch. d’Angludet, Margaux
2015 Ch. Cantenac-Brown, Margaux
2015 Ch. Desmirail, Margaux
2015 Ch. Ferrière, Margaux
2015 Ch. Giscours, Margaux
2015 Ch. Kirwan, Margaux
2015 Ch. Prieuré-Lichine, Margaux
2015 Ch. Rauzan-Ségla, Margaux
2015 Ch. du Tertre, Margaux

2015 Ch. Cantemerle, Haut-Médoc
2015 Ch. La Lagune, Haut-Médoc

2015 Ch. Carbonnieux Blanc, Pessac-Léognan
2015 Ch. Malartic-Lagravière Blanc, Pessac-Léognan
2015 Ch. La Tour-Martillac Blanc, Pessac-Léognan
2015 Ch. La Tour-Martillac Rouge, Pessac-Léognan
2015 Ch. Haut Bailly, Pessac-Léognan
2015 Ch. Picque-Caillou Rouge, Pessac-Léognan
2015 Ch. Smith Haut Lafitte Rouge, Pessac-Léognan
2015 Domaine de Chevalier Rouge, Pessac-Léognan

2015 Ch. Canon la Gaffelière, Saint-Emilion
2015 Ch. Clos Fourtet, Saint-Emilion
2015 Ch. Moulin Saint-Georges, Saint-Emilion

2015 Ch. La Croix de Gay, Pomerol
2015 Ch. La Fleur–Gazin, Pomerol
2015 Ch. La Pointe, Pomerol
2015 Ch. Latour à Pomerol, Pomerol

2015 Ch. Coutet, Barsac
2015 Clos Haut-Peyraguey, Sauternes
2015 Ch. de Fargues, Sauternes
2015 Ch. La Tour Blanche, Sauternes
2015 Ch. de Rayne-Vigneau, Sauternes
2015 Ch. Sigalas-Rabaud, Sauternes

Huvudbild: Exteriören på Château Cos d’Estournel, St-Estèphe om förmiddagen den 4 april 2016. Foto: Johan Magnusson

Skribent: Johan Magnusson
Grundare till vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine på Grevgatan 26 i Stockholm med uthyrning av vinfack och lådförvaring under optimala lagringsförhållanden
Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och destillat. Författare till boken, "Konsten att bygga en vinkällare”, finns på Adlibris.se

Läs mer

https://vinbanken.se/2015/06/07/argang-2014-i-bordeaux-analys-av-johan-magnusson/