Château Belgrave – ett unikt Bordeauxvin på hyllan
En av vinhistoriens allra viktigaste händelser inträffade i mitten av 1800-talet. Det var då som många av de i dag välkända och kultförklarade slotten i Bordeaux fick sin klassificering. Ett av slotten som fick en så kallad ”Cru Classé” var Château Belgrave. Men hur mycket betyder egentligen en sådan klassificering i dag, och vad innebär den för dagens vinkonsumenter?
I samband med att Paris skulle stå som värd för den stora världsutställningen 1855 bestämde sig den dåvarande kejsaren Napoleon III att han ville göra något speciellt. De redan då välkända slotten i Bordeaux, i vad som ansågs vara världens mäktigaste vinregion, skulle klassificeras. Klassificeringen innebar att slotten skulle delas upp i olika klasser baserat på deras kvalitet när på sina viner. Totalt skulle det finnas fem klasser. Fyra slott hamnade i den högsta klassen, Premier Cru Classe. Totalt var det 61 slott som ansågs vara så pass bra att de förtjänade en klassificering, och för Château Belgrave blev det en 5éme Cru Classé, vilket både då och nu anses vara en väldigt fin och ansedd klassificering. I dag anses till och med flera slott som är femtecru eller fjärdecru vara bättre än slott som ligger i en ovanstående klass, men att slott byter klass är ytterst ovanligt och i stort har 1855 års klassificering stått sig under alla år.
– Jag förstår att vinkonsumenter tycker att det är komplicerat. Jag inser det själv när vi pratar om det, och jag tror att ungdomarna också tycker att den här klassificeringen inte är den enklaste att förstå.
"Mycket av begreppet Grand Cru eller just Cru är urvattnat"
Orden tillhör Vassili Delloue som är exportchef för Drouthe som i dag äger Château Belgrave. Inte nog med att klassificeringen från 1855 fortsatt används som måttstock i dag, dessutom har det tillkommit ytterligare klassificeringar för andra delar av Bordeaux och Frankrike sedan dess.
– Mycket av begreppet Grand Cru eller just Cru är i dag ganska urvattnat. Och jag har full förståelse för att folk i dag kanske blir besvikna när de köper ett Bordeauxvin och får något som de kanske inte väntat sig. Bordeaux är en av Frankrikes största vinregioner och det produceras otroligt mycket vin där, och kvalitén är varierande, förklarar Vassili Dellou.
– Sen har vi ett stort ansvar att få folk att förstå att det är skillnad mellan Bordeauxvin och Bordeauxvin. Om man tillhör ett klassificerat slott så är det i princip en kvalitetsstämpel, och då ska du veta vad du får.
Cabernet Sauvignon är druvan i fokus för Chateau Belgrave.
Just för Château Belgrave, som i dag anses vara ett slott med en anrik historia och en kvalitetsstämpel på sig, så ser man det traditionstunga arvet som Bordeaux för med sig som framförallt en välsignelse.
– Vi har ett arv och en historia som vi är stolta över. Att få en klassificering och rankas som ett av de bästa slotten i Bordeaux för ett enormt ansvar med sig. Vi känner till vår historia och våra förutsättningar att göra fantastiska viner, och vi försöker hela tiden bevara just arvet och sättet som ett vin från Château Belgrave ska smaka.
Hur ser ni på balansen mellan historia och modernisering?
– Det är en svår balansgång. Samtidigt som vi har vår vintradition och historia så behöver vi hela tiden blicka framåt och hänga med i det moderna sättet att göra vin. Vi modifierar vår vinmakning hela tiden och vi hittar nya sätt att skapa viner i toppklass, utan att för den delen ändra för mycket. Vi är måna om vårt arv och den stil som är kärnan i våra Bordeauxviner.
Château Belgrave - det enda klassificerade Bordeauxvinet på den fasta hyllan
En annan faktor som spelat in i själva moderniseringen inom Bordeaux är att många konsumenter i dag inte har tålamod eller möjlighet att vänta på att ett Bordeauxvin ska uppnå tillräcklig mognad. Många vindrickare i dag har heller inte möjlighet att köpa ett ungt Bordeauxvin och sedan lagra det på ett korrekt sätt tills att det når en perfekt ålder.
– Det är jättesvårt. Många i dag har ingen vinkällare och vill dricka vinerna unga, även om vi vet att man får ut dess fulla potential först om några år. Därför kan jag uppskatta den svenska marknaden, för här kan vi vänta tills att vi anser att våra viner är färdiga innan vi lanserar dem. Vi gör lagringen åt konsumenterna här i Sverige, och vi börjar sälja vinerna när vi anser att de är färdiga att dricka. De vinerna som vi släpper på Systembolaget är redan färdiga att dricka då vi har lagrat dem i många år redan.
Av alla 61 slott som fick en klassificering 1855 så är Château Belgrave det enda som har ett vin på den fasta hyllan på Systembolaget, vilket gör vinet till ett väldigt unikt Bordeauxvin i det fasta sortimentet. Och det vinet som finns på den fasta hyllan är från 2015, vilket visar på att slottet lanserat vinet med många år på nacken.
Känner du att slotten som fick en klassificering är självsäljande tack vare ryktet man fick i och med just klassificeringen?
– Absolut inte. Det är snarare press. Klassificeringen innebar att du hade förutsättningarna att skapa några av världens bästa viner, och om du då inte förvaltar det så innebär det att du gör något fel. Det är som att en kock ska få de bästa råvarorna och ändå tillaga dem på helt fel sätt och förstöra dem. Att vi blev klassade 1855 är en press men även något vi är stolta över. Det är en kvalitetsstämpel som vi alltid kommer värna om.
Vad skulle du säga är den största utmaningen för just er?
– Klimatförändringarna utan tvekan. Vi har till exempel sett mycket mer hagel och frost under åren rent generellt i Bordeaux, även om vi inte drabbats så värst hårt. Och i år har vi ett otroligt torrt år där alla måste tänka på hur mycket vatten som går åt, och där alla måste ta sitt ansvar.
"Vi vet att vi är originalet"
Som en del i just klimatförändringarna får slotten i Bordeaux i dag odla andra druvor utöver de traditionella druvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Bland annat har flera slott börjat odla andra druvor som är erkänt bra på att klara av ett varmare klimat, men som ändå producerar högkvalitativa viner.
– Vi har faktiskt gjort på det på flera vingårdar utanför Château Belgrave, men bara i en mindre skala.
Eftersom Château Belgrave ligger i det välkända Haut-Médoc-distriktet i Bordeaux är det naturligt att den primära och viktigaste druvan är cabernet sauvignon. Det är en druva som går att hitta på flera olika håll i världen, och Vassili Dellou ser det som positivt att fler vinmakare och producenter vill använda druvan.
– Vi vet att vi är originalet. Jag blir glad att se italienska producenter göra supertoscanare på cabernet sauvignon, eller amerikanska producenter som gör fantastiska viner i Napa Valley på druvan. Många använder Bordeaux som referenspunkt och jämför sig med oss. Cabernet Sauvignon är en fantastisk druva som man kan göra otroliga viner på, vilket vi ser runtom i världen. Men ingen får glömma att originalet är från Bordeaux, säger Vassili Dellou och skrattar.
– Vi är referensen för hur är cabernet sauvignon ska vara, vilket vi också märker när alla jämför sina viner med Bordeauxviner. Folk måste förstå att när de köper ett vin från ett klassificerat slott från Bordeaux så innebär det något. Det är en kvalitetsstämpel. Och för oss på Château Belgrave är det något vi är enormt stolta över och något som vi använder för att visa upp våra viner. Vi förfinar våra viner varje år, baserat på årgången, utan att för den delen rucka på vårt arv, avslutar Vassili Dellou.
Recension av Château Belgrave
Château Belgrave, 2015 (3925) 389:-
Ett klassiskt elegant Bordeauxvin ut i fingerspetsarna. En djup koncentrerad doft där de mörka bären i form av blåbär och björnbär spelar en framträdande roll. I doften möts du även av en mjuk fatton och en intensiv kryddighet. Smaken är mjuk, välbalanserad och elegant med en fantastisk längd. Trots att vinet har åtta år på nacken så är känslan att det här klarar många år till i källaren. Det är mjuka silkeslena tanniner, en hög frisk syra och en komplexitet som inte går att ta miste på. Hatten av för hur ett Bordeauxvin faktiskt ska smaka. En äkta smak av Bordeaux helt enkelt.