


I Bäst i test vecka 18 lämnar vi plats för Domaine Claude Riffault från Sancerre.
För några veckor sedan skrev vi om sauvignon blanc och presenterade då två viner från Domaine Claude Riffault. Kort efter att artikeln publicerades la importören, Tryffelsvinet, upp ytterligare några viner beställningssortimentet. vi var snabba och beställde och vårt intryck av Riffault består - det här är strålande viner och sannolikt något av det bästa vi har provat från Sancerre. Stilmässigt påminner de här vinerna om en blandning av stram riesling och klassisk sval Chablis. Samtliga viner är från årgången 2022 som var en mycket bra. Det finns inte många flaskor av dessa viner och den enda potentiella besvikelsen "fyndet" Riffault har att erbjuda kommer att vara när man drar korken ut den sista flaskan. Ska man spana framåt i kristallkulan blir spaningen att de här vinerna kommer att bli dyrare än vad de är idag.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 450 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Familjen Riffault har odlat druvor i Loire i åtminstone fem generationer. Sedan 2015 är Stéphane Riffault vinmakare och tillsammans med sin fru Benedicte ansvarig för egendomen. Han tog över efter sin pappa Claude 2015. Man har totalt 13,5 hektar vingårdsmark runt byn Sury-en-Vaux. Allt arbete präglas av hantverksmässig hantering och man har sedan 2016 en biodynamisk certifiering. Alla vingårdslägen hanteras separat.