Bästa champagne 2016 | bland de exklusiva champagnerna

CHAMPAGNE. Champagne görs i snart sagt alla prisnivåer, förutom de riktigt billiga vill säga. Här är 2016 års champagne topp 10-lista med de bästa köpen bland de exklusiva champagnerna. Tänk på, nästan alla viner på listan finns i begränsade antal, och kommer snart att sälja slut.

En av champagnerna nedan finns i så få som 9 flaskor, men inte desto mindre, väl värd ett tips och annars bra namn att ha i åtanke för kommande år eller kanske på utlandssemestern. Håll även koll på priser då det inte alltid är säkert ”billigast” utomlands och definitivt inte så när du gör privatimport och skatt ska betalas. Exempelvis redovisar många engelska sajter pris exklusive skatt och eventuella andra avgifter.

Den enda champagnen jag saknar på den här listan kommer från Bruno Paillard, en producent som inte verkar finnas kvar på bolaget – inte ens i beställningssortimentet och inte med någon av husets strålande viner. Likaså tog Gosset Grand Millésime 2006 som släpptes i början av året slut i ett nafs, synd för alla oss som inte hann med. Tipset är att göra som undertecknad -väntar med spänning på champagnerna från årgång 2008. Ni ser, vilken statusen än är finns det ändå alltid något att glädjas över i dryckernas värld.

En roséchampagne har smugit sig in på listan, och det är det ”självklara valet” Gosset.

Söthetsgrad champagne

Extra Brut: 0-6 gram/liter
Brut: 0-15 gram/liter
Sec: 17-35 gram/liter
Demi-Sec: 33-50 gram/liter
Doux: 50< gram/liter

För information har jag listat champagnernas sötma, det vill säga det som kallas dosage. Utan, zero eller med noll dosage är inte alltid ”bäst” (självklart kan man gilla det ultratorra) då ett litet tillskott sötma verkligen kan förhöja och trigga igång ytterligare smaker.

Under 3 gr/l är garanterad torr smak och när siffran, noll (0) dosage skrivs ut av producenten är det knastertorrt som gäller. Runt 5 gl/l och lite mer (mycket olika och svårt att ge exakt siffra då sötma kan accentueras eller tonas ned av vinets syror, bland annat. Men förmodligen upp till 8 gr/l) är för många en skönt drickvänlig smak, upplevelsen är oftast torr.

TOPP-10 CHAMPAGNE 2016, EXKLUSIVA

  • Ruinart Brut Millésimé 2009 (7637), Ruinart, Champagne Frankrike, 489 kr
    Druvor: Pinot noir och chardonnay
    Smak: Torr, medel/fyllig. Fruktig, äpple, päron, mineral och bröd. Lång och komplex.
    Omdöme: Nyanserad och komplex. Mycket bra champagne
    Sockerhalt: 4 gr/l
    Betyg: 5
  • Le Mesnil Prestige Grand Cru 2006 (99599), Union des Propriétaires Récoltants, 490 kr
    Druvor: Chardonnay, är en Blanc de Blancs
    Smak: Torr, medelfyllig. Utvecklad, lätt nötig smak, inslag av mandel, örter och gul citrus.
    Omdöme: God och utvecklad, i högt prisläge.
    Sockerhalt: 0 (enligt uppgift jag får fram)
    Betyg: 4-
  • de Venoge Millésimé 2002 (90207), Champagne de Venoge, 498 kr
    Druvor: 70% pinot noir, 15% chardonnay, 15% pinot meunier
    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig och nyanserad smak, vit, grön och gul frukt, inslag av örter, lätt ton av smör, inslag av fat. Lång.
    Omdöme: Elegant och fin.
    Sockerhalt: 8-9 gr/l
    Betyg: 4-
  • Gosset Grand Rosé Brut (7499), Champagne Gosset, 499 kr
    Druvor: 56% chardonnay, 44%
  • Smak: Torr, medel/fyllig. Röd, bärig och fruktig smak med inslag av bröd, mandel och grape. Eftersmaken är lång, och det finns en knivsudd grape-bitter ton i längden.
    Omdöme: Smakrik, stor champagne som kan rekommenderas till smakrika tillbehör. Prova till ljust kött, till gåslever eller lax. Undvik ceviche’s och andra distinkt syrliga smaker.
    Sockerhalt: 6 gr/l
    Betyg: 4+
  • Pol Roger Brut Vintage 2006 (7536), Pol Roger, 515 kr
    Druvor: 60% pinot noir och 40% chardonnay
    Smak: Torr, fyllig. Smakrik. Fruktig och kryddig smak, röda äpplen, smörtouch, tydligt nötig, inslag av svamp. Lång, nyanserad, komplex och fortfarande mycket tajt.
    Omdöme: Suverän champagne. Spara lagra är nästan ett måste.
    Sockerhalt: 5 gr/l
    Betyg: 5
  • Orpale Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2002 (77305), Union Champagne, 799 kr
    Druvor: chardonnay
    Smak:Torr, fyllig smak av gula frukt, äpplen och aprikos med inslag av bröd, mogen citrus med en hint av mogen fruktsötma och kryddor. Krämig textur och lång eftersmak som drivs av härliga bubblor. Smakrik och generös med sin champagnestramhet på plats. Vinet låg 10 år med jästfällning, dosage (socker vinblandning som adderas innan flaskans slutgiltiga förslutning) är 7gr/L. Det ger champagnen en generös smak och som jag kan tro, en upplevelse av drickvänlighet! Otroligt prisvärd och bra att lagra.
    Sockerhalt: ”låg dosage”, enda tillgängliga uppgift!
    Betyg: 5-
  • Jacques Selosse Brut Initial Grand Cru (90279), Jacques Selosse, 899 kr
    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, fyllig, koncentrerad och samtidigt, delikat. Stram. Grönfruktig, nyanserad, lätt brödig med stor smak som lätt kryddighet, grön frukt, balanserad citrus och en lätt rostad ton. Lång, mycket koncentrerad eftersmak. Krämig textur och framförallt, förvånande drickvänligt elegant.
    Initial är en blend eller som man säger  i distrikt Champagne, Cuvée, en blanding olika årgångar som här 2007, 2006 och 2005. Passar alla som gillar stram champagne då dosagen (tillsatt socker vin-blandningen) är mycket låg, närapå 0. Anselme Selosse använder sig inte heller av ”vanligt” socker, utan av fruktsocker.
    Sockerhalt: nära 0
    Betyg: 5-
  • Cuveé William Deutz 2006 (91819), Deutz, 1299 kr
    Druvor: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
    Smak: Torr, fyllig. Fruktig av päron och lime. Citrus. Nyanserad. Stor, rik, mogen, nyanserad med spänstig frukt, inslag av äpplen
    Omdöme: Riktigt bra och god. Kan sparas. Har legat 9 år på sin jästfällning.
    Sockerhalt: ingen uppgift!
    Betyg: 5-
  • Cuvée Sir Winston Churchill 2004 (7548), Pol Roger, 1330 kr
    Druvor: Merpart Pinot noir, liten del chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig. Elegant, fruktig, stram av gröna äpplen, mineral, bröd och nötter.
    Omdöme: Elegant och frisk, nu i en ‘fas’ av ‘bjuder inte på sig själv’.
    Passar till: Ge vinet den tid som krävs. Stort vin!
    Sockerhalt: 5 gr/l
    Betyg: 4+
  • Cristal Brut 2009 (95538), Louis Roederer, 1649 kr
    Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay
    Smak: Torr, fyllig. Fruktig och generös, ja nästan bred i nyanserna mellan gröna äpplen till aprikos och smak av persika. Mogen citrus, lätt örtig, tydlig mineralsmak med fantastisk längd. Nyanserad.
    Omdöme: Ovanligt tillgänglig med en stor portion av utvecklingsmöjlighet i kulissen.
    Sockerhalt: 9,5 gr/l
    Betyg: 4
  • Salon 2004 (90591), Salon, 3449 kr
    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, fyllig. Fruktig, mogen smak med distinkt rostade inslag, kaffe och nötter, tydlig smörighet och gul frukt. Lång och komplex. Stort vin!
    Omdöme: Härlig!!
    Sockerhalt: oftast bara 1 gr/l
    Betyg: 5

Huvudbild: Anselme Selosse med sin årgångschampagne 2005 (ej med på denna lista) anses vara mästaren av champagne bland många vinkännare. Trevlig är han också!

Letar du efter billigare champagne, läs här

https://vinbanken.se/2016/11/23/basta-champagnerna-2016-upp-till-409-kronor/

Läs gärna artikeln om Champagne Gosset

Gosset | Champagne utan filter

Kommentera