Laddar annons
18 Feb, 2017

Zinfandel |Topp 10 vin, februari 2017

ZINFANDEL. Tidigare topplista har legat uppe i snart 2 år. Det är hög tid att se vilka de "goda" zinfandelvinerna är och Vinbanken kan nu presentera en purfärsk zinfandel-topp-10-vinlista.

I en tidigare artikel (publicerad för två år sedan) gjordes en djupare analys av zinfandel, om druvans karakteristik och släktskapet mellan zinfandel och primitivo från södra Italien. Och vi berättade om det ”förädlingsarbete” som sker på plats i Kalifornien.

Man kan lugnt säga att den soliga delststaten ”äger” zinfandel. Samtidigt representerar Kalifornien på egen hand hela paletten vin från absoluta bottenskrapet till vin av högsta kvalitet. En kul och tankeväckande artikel av Cruz Liljegren lyfter frågan om vad som är vad och kanske, varför detta namnkaos: Låt inte italiensk zinfandel bli till gräl runt julbordet.

I Sverige håller en specifik zinfandeltrend i sig och den är ohotad, den av moderna och kommersiella zinfandelviner. Obegripligt då ingen annan enskild vingrupp innehåller lika mycket socker eller generellt, höga alkoholhalter. Det är tveklöst de mest söta zinfandelvinerna som drar merparten av försäljningen. Trenden är annars tydlig och gäller över hela Sverige att vi aldrig tidigare gått mer på gymmet och tänkt lika mycket på hälsan, som nu. Det hänger liksom inte ihop.

Vinbanken har gått igenom alla viner av zinfandel listade i Systembolagets ordinarie sortiment, 41 stycken. Noterar att producenter med de "bra" zinflandelvinerna är få men dessa har fler än ett vin i sortimentet. Prisnivån är i regel hög, men givet att de "andra" (läs nedan vilka) tar betalt så det räcker med följd att vinerna är direkt dyra för vad man får, är prisnivån ändå okej.

I BS, beställningssortimentet, finns många zinfandelviner listade, dom är dock inte med i denna utvärdering.

Sockervinsfällan leds av zinfandelvin

Som enkelt tips till vilka sockervinsfällorna är behöver du bara notera vinernas namn. Kändisviner som Montazami och Bagge, går bort direkt med en stilla fråga, hur tänkte dom? Vidare är alla hysteriska varianter av "zinfandel" som Brazin, Amazin', RubyZin, SomeZin, The Big Zin, The Ultimate Zin, The Big Zin, The Wanted Zin, True Zin och avslutningsvis kanske den värsta av alla Z1N Il Numero Uno Zinfandel med tillägg Riserva di Famiglia som ett rop på hjälp. Inga övriga kommentarer är nödvändiga.

Bland de moderna zinfandelvinerna platsar ett fåtal på denna lista. Bland dem har Woodbridge,  7 Deadly Zins och Cline släppts fram, de är alla viner som man kan dricka efter maten för dem som gillar att dricka vin på det sättet (därför något sötare i smaken).

Topp 10 vin | Zinfandel | februari 2017

BETYG FYRA MYNT




  • Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2014 (26001), Ravenswood, Kalifornien USA, 109 kr

    Smak: Fyllig. Mogna bär, rostade fat, inslag av kakao, viol, kaffe, choklad, moreller. Nyanserad. Lång, mustig eftersmak med en viss finess.
    Omdöme: Härligt, välgjort vin i zinfandelgruppen.
    Restsocker: < 3 g/l




  • Seghesio Sonoma Zinfandel 2014 (22562), Seghesio Family Vineyards, Sonoma County USA, 200 kr

    Druvor: Zinfandel
    Smak: Fyllig. Rik, fruktig, kärnig smak med inslag av bär, fat, läder. Komplex.
    Omdöme: Bra, välgjord zinfandel med potential för att spara.
    Betyg: 4
    Socker: < 3 g/l




  • Ridge Lytton Springs 2014 (92909), Ridge Vineyards, Dry Creek Valley USA, 200 kr för 375 ml.

    Druvor: 69% zinfandel , 18% petite sirah, 11 % carignan, 2% mataro (mourvèdre)
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, spänstig, frisk, livlig syra, balanserad, mjuka tanniner, inslag av örter, kryddor, fat. Fin längd.
    Omdöme: Elegant! Bra köp men helst för att spara.




  • Ridge East Bench Zinfandel 2014 (99098), Ridge Vineyards, Dry Creek Valley USA, 260 kr

    Druvor: Zinfandel
    Smak: Fyllig. Fruktig och bärig, mogen smak av plommon och blårbär, tydligt örtig, smak av choklad och kakao, fat, tobak. Cigarr.
    Omdöme: Sammetslen bärfruktig och koncentrerad, zinfandelvin på topp
    Sockerhalt: ingen uppgift




  • Seghesio Old Vine Zinfandel 2013 (99014), Seghesio Family Vineyards, Sonoma County USA, 299 kr

    Druvor: Zinfandel
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, tät och koncentrerad, kärnig smak med inslag av viol, örter och röd frukt. Bärig smak, välintegrerad. Följsam, närapå lätt eftersmak.
    Omdöme: Förvånande lätt i sin ändå, superkoncentrerade smakstil. Spara gärna!
    Ingen uppgift om restocker.




  • Ridge Geyserville 2014 (95498), Ridge Vineyards, Alexander Valley USA, 330 kr

    Druvor: 60% zinfandel , 24% carignane, 12% petite sirah, 4% mataro (mourvèdre)
    Smak: Fyllig. Röd sötmogen frukt, inslag av blå-toner, mjuka samtidigt strama tanniner, bra syra, fin längd. Touch av tobak, örter och fat. Ung.
    Omdöme: Elegant stil, ungt vin gärna för att spara!


BETYG TRE MYNT




  • Woodbridge Zinfandel by Robert Mondavi Zinfandel 2013 (26507), Robert Mondavi, Kalifornien USA, 90 kr

    Druvor: 77% zinfandel, 12% petit sirah, 11% övriga sorter
    Smak: Medel/fyllig. Smak av bär, blåbär och vinbär, mjuka tanniner och dito finstämd syra.
    Omdöme: Mjuk och bärig zinfandel
    Ingen uppgift om restocker.




  • Cline Zinfandel 2014 (22283), Cline Cellars, Lodi USA, 100 kr

    Druvor: 87% zinfandel och 13% övriga druvsorter
    Smak: Fyllig. Rik och generös, smak av bär, lingon och blåbär i en syltigare tappning med trevlig längd.
    Omdöme: Toppval i vardags-zin-gruppen!
    Socker: 5 g/l




  • 7 Deadly Zins 2014 (6690), Michael David Winery, Lodi USA, 140 kr

    Druvor: Zinfandel
    Smak: Fyllig. Söt, eldig mörk frukt med inslag av kaffe och choklad.
    Omdöme: Modernist zinfandel som passar perfekt för dem som gärna dricker ett glas “gott” rött vin efter middagen.
    Sockerhalt: 5 g/l




  • Buena Vista Sonoma Zinfandel 2013 (73776), Buena Vista Winery, Sonoma USA, 140 kr

    Druvor: Zinfandel
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, mörka bär, blåbär, stram, mjuka tanniner, örtiga inslag och fat.
    Omdöme: Hög alkoholhalt (15%) ger driv. Bra såtillvida att smaken ändå har viss balans.
    Sockerhalt: ?


Bild: Credit to archive.naplesnews.com