Laddar annons
17 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin varje helg | vinköplistan #7

VIN VARJE HELG. Tips på goda helgviner och vilken mat de passar till vet vi att många läsare uppskattar. Dricker man vin varje helg måste vinet hålla stilen.

Varsågoda, Vinbankens tips på perfekta viner till helgen! Goda råd och vinval behöver inte kosta mycket. Njut av helgen!

Vitt vin - upp till 100 kr

Foot of Africa Chenin Blanc 2016 (27004), Kleine Zalze, Western Cape Sydafrika, 70 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av mogna päron och citrus.
Omdöme: Lättsam vin med ärlig vardagssmak!

Passar till

Fisk, skaldjur och rätter av ljust kött. Gärna vegetariskt till rätter med linser och örtkryddor som citrontimjan eller koriander.

Vitt vin - upp till 200 kr

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967), Ampelidae, Val de Loire Frankrike, 100 kr. EKO.
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig och friskt fruktig. Gröna äpplen, päron en hint av örter och med balanserad citrussyra för fin längd.
Omdöme: Utan tvekan ett av bolagets bästa viner i sin genre och prisgrupp. Toppval, helt enkelt!

Passar till

Fina fiskvinet, tillagad som pocherad (torsk på norskt vis) eller ugnsbakad med smör och örter. Ostar som passar till är krämiga färskostar.

Rött vin - upp till 100 kr

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2016 (2073), Org de Rac, Swartland Sydafrika, 86 kr
Druvor: shiraz, cabernet sauvignon och merlot.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, strama tanniner, svarta vinbär, tydligt örtig, något kärv, bra syra och längd.
Omdöme: Suveränt husvin, till vrakpris.

Passar till

Mediumlagrade hårdostar, till vilt som rådjur eller älg men också mustig kyckling med tillbehör som knaperstekt bacon eller svamp.

Rött vin - upp till 200 kr, recenserad av Karin

Allegrini Palazzo della Torre 2013 (74997), Veronese Italien, 150 kr
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% sangiovese
Smak: Vinet är fylligt, fruktigt och kryddigt. Med en djup och lång smak av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, choklad, och fat klarar det kraftiga kötträtter men passar också bra till en bit ost eller till fatet med charkuterier.
Omdöme: Ett smakrikt, mulligt, mångsidigt och prisvärt rödvin som även kan lagras 5-10 år. Varför inte köpa några flaskor och prova efterhand.

Passar till

Lammracks eller köttbit som lagas i helgrecept, lite finare med tillbehör av svamp, kanske tryffel. Varför inte laga tryffelsky eller en gåsleverås som pricken över i. Se gärna härligt recept på lammracks och Karins tips på vinförslag (obs datum för art. priser och ev årgångar är nu andra) bland annat samma producents trevliga och mustigt kryddiga Allegrini Valpolicella Superiore (6010), 110 kr.

Huvudbild: Palazzo della Torre i Valpolicella är förutom namn på vin och vingård ett fantastiskt hotell för både fest och några dagars bortskämd lyxtillvaro.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!