Laddar annons
9 Sep, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

De 88 bästa vinerna för källaren sept 2017

LAGRA VIN. Här är tips på toppviner för källaren, som finns tillgängliga just nu. Alla mår bra av minst fem års lagring och många av mycket mer.

Över denna tid utvecklar de en betydligt mer komplex och storslagen nyansrikedom och generositet. Men lagra bara viner som Du tror att Du tänker använda.

Ny artikel med uppdaterade vinförslag, "31 bästa vinerna för källaren", publicerad 9 mars 2019.

Vad är en vinkällare

Man bör ha lagringsmöjligheter för vin. Det betyder en stilla plats där det är mörkt och temperaturen över dygnet är kortsiktigt stabil och ligger mellan 6 och 20 grader. I övrigt kan den se ut hur som helst från svindyra vinskåp eller i botten av en garderob. Bäst är ett naturligt källarutrymme som av marken håller tämligen konstant temp, där Du kan gå in och titta på flaskorna där de ligger stilla och utvecklas.

Funderar du över ett inköp av vinkylskåp eller lagringskåp finns bra tips här.

Varför vinkällare

När Du lagrar viner kan Du se till att alltid ha dina intressantaste viner hemma. Du köper viner för källaren och använder viner från källaren oberoende av dagens inköp. De allra flesta viner säljs unga och många av de främsta utvecklar sin storhet först efter ordentlig lagring. Det är då de blir (för mig) riktigt intressanta. Är man ovan vid mogna viner kan de verka lite konstiga. Vissa smakelement som fruktighet och blommighet minskar under vinets lagring. Andra som multandstoner, animaliska dofter och smaker och alla riktigt komplexa toner utvecklas succesivt under lagringen. Det är på samma sätt som med en människas utveckling. Livet även för vinet går från fräscht skinande barn med måttligt stor personlighet till i bästa fall mogen storslagen personlighet med lätta skrynklor i fasaden. Om Du bara gillar fräscha barnviner bör Du undvika att lagra viner länge men fortfarande ha en källare för att ha dina favoriter hemma och kunna passa på att köpa intressanta tillfälliga viner när de dyker upp innan de försvinner.

Vilka viner kan lagras

Många viner är inte gjorda för långlagring. Mjuka lätta viner vars kvalitet ligger i ungdomlig fruktighet och fräschör förlorar på långlagring. För att kunna utveckla en stort vinpersonlighet krävs utöver tid en bra struktur av syror, koncentration och täthet hos vinet. Då är det ofta lite stängt och stramt som ungt. De stora berömda vinerna är med enstaka undantag lagringsviner som behöver tio år och mer innan de visar sin storhet. Samtidigt dricks de nästan alltid som unga och outvecklade, vilket jag tycker är synd. Potentialen, som är det som skapat berömmelsen och det höga priset, realiseras aldrig.

Lagra bara viner Du tänker använda

Tänk på att det är Du som i framtiden skall ha glädje av dina långlagrade viner. Om Du inte tänker dig att konsumera riktigt dyra viner tycker jag inte Du stoppa ned sådana i din källare. Jag känner alldeles för många som har lagrat stora fina och dyra viner som de inte tycker de har något bra tillfälle att använda. Har Du nyligen skaffat dig en ”vinkällare” är det inte alls bråttom att fylla den. Jag har tips på två aktuella lagringsviner ständigt på Röttorps Bästa Vin, varje vecka. Många av de intressantaste vinerna kommer bara i små tillfälliga poster. Det gäller att passa på då. När Du köper viner för källaren är hela Beställningssortimentet tillgängligt på samma sätt som det vanliga. Du skall ju ändå inte använda vinerna på den ca vecka som det tar att få dem till Din butik och källare.

Vilket är prisläget för lagringsvin

Du bör tänka igenom vilka prislägen som Du tänker använda viner från. Det finns viner som vinner mycket på lagring i alla prislägen. I tabellen nedan startar de med standardvinet 79 kronors Casillero del Diablo Cabernet S. Det dyraste där är en champagne för 3409 kronor. Det finns massor av förnämliga viner som kostar ännu mycket mer. Det är klokt att även ha billiga viner i sin källare inte minst för mindre märkvärdiga tillfällen.

Lagra vin, i vilken storlek och av vilken sort

Ju större flaska desto långsammare utveckling och större vin när det är helt moget. Nackdelen är att stora flaskor kräver större sammanhang. Men magnum är extra bra för långlagring, halvflaskor tveksamma. Du skall lagra De viner som Du tror att Du kommer ha störst glädje av i framtiden! Din smak är viktigare än min för vad Du skall ha i Din vinkällare. I tabellen har Du XX tips på olika bra lagringsviner som jag gillar och förutspår en god framtid.

Billiga röda lagringsviner

En hel del av våra bästa viner i måttligt prisläge har den struktur och koncentration som gör att de växer rejält med lagring. Du har tolv bra varianter på röda viner under 130 kronor. De som jag själv har haft störst glädje av under åren är Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet och Vila Santa. Det förhållandevis nya Dão Outerio tror jag är det billigaste topplagringsvinet just nu.

Bordeauxvin för lagring

Det finns fyra äkta röd bordeauxer, måttliga dyra viner i prisläget 139- 249 kronor. Skall Du köpa dyr stor bordeaux är Systembolaget inte rätt ställe att vända sig till. Pröva med nätvinhandeln. Winefinder har det klart bästa sortimentet av de som finns på svenska. Annars gäller att köpa intressanta tillfälliga poster när de dyker upp. Det görs numera massor av intressanta och bra Cabernetviner och bordeauxblandningar runt om i världen. Du hittar tre i tabellen. Det finns också några andra vindistrikt nära Bordeaux som gör stora lagringsviner på bordeauxdruvor. I Maderian blandar man den egna tannat druvan med cabernet i det stora vinet Ch Bouscassé. I Cahor är det malbec som är druvan som görs ut som ett ganska tufft vin.  Vent d'Ange Château La Reyne är ett tillfälligt stort Cahors vin i lite dyrare prisläge.

Pinot noirvin för lagring

Riktigt bra röd bourgogne för källaren hittar man inte heller så lätt på Systembolaget. När det dyker upp finns det bara tillgängligt under kort tid. Just nu är det ingen som är riktigt lovande för sitt pris för mig. Det finns dock en riktigt bra långsiktiga nya zeeländare.

Rhône och rhônedruvor för lagring

Jag hittar däremot sju riktigt lovande Rhôneviner för källaren från flertalet av de viktigaste appellationerna. Syrah dominerar i norr och Grenache i Chateauneuf-du-Pape och Gigondas.  De finns två rika lite ovanliga Syrahviner från Sydafrika och en från Australien alla till rimliga priser. Från Chile på urgamla stockar kommer i mitt tycke världens bästa Carignan, som görs av Torres.

Italienvin för lagring  

Från Italien hittar du fyra riktigt bra lagrings viner från Toscana, tre Barolo och två Amarone i tabellen. Jag har också tagit med två annorlunda viner från södra Italien. Den tuffa Taurasin på Aglianiko druvan vinner mycket på lagring även om det är riktigt kul redan nu. Från Noto på Sicilien kommer en mäktig Nero d’Avola i av Toscana producenten Fonterutoli utvecklad stil. De två sista är stora viner till smakrika vilträtter.

Spanien och Portugalviner för lagring

I Portugal finns det många stora välstrukturerade viner med mycket bra lagringsutveckling till mycket överkomliga priser från Douro i norr till Alentejo i mellan Portugal. En mycket intressant vinvärld som har ovanligt låg inträdesbiljett för stora upplevelser. I lite dyrare prisläge finns just nu tre Douroviner och ett unikt långsiktigt vin på Bagadruvan från Beiras. Spanien har ett par Riojor och en Ribera del Duero i tabellen.

Portvin för lagring

Du hittar tre bra Vintage port som gärna kan lagras rätt länge. Alla tre fungerar också bra som födelsevin, dvs ett vin som man kan spara från barnens födelseår för att konsumeras efter de fyllt 20. I tabellen kan Du se och räkna ut vilka andra födelseviner som finns med. Slutåret i Bäst noteringen skall ligga tillräckligt långt från skördeåret.

Vita lagringsviner

Det finns många bättre vita torra viner som behöver tid för att utvecklas och därför växer mycket med lagring. Viner på Chardonnay och Riesling är kanske de vanligaste vita lagringsvinerna. Du hittar tre lämpliga Chabliser och tio torra rieslingviner från Tyskland och Österrike. Från Österrike har jag också tagit med två Grüner Veltliner, en druva som i sina bättre viner växer mycket med lagring. Du hittar också två chenin blanc viner från Loire och en vit Bordeaux bland de vita lagringsvinerna. Finare årgågnschampagne är också ett fantastiskt lagringsvin. Du hittar elva bra för långlagring i tabellen mot slutet. Avslutningsvis tipsar jag om två årgångar av den eviga ungdomens vin, Moulin Tochais, ett sött Loirevin. Det är födelsevinet som man kan ha hela livet. I en hel del fall överlever vinet människorna från samma år.

TABELL ÖVER 88 LAGRINGSVINER,  september 2017































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nr År Namn Land Pris Bäst Kv Bt Mat
RÖDA LAGRINGSVINER
Billiga bra lagringsviner
2962 2016 Casillero del Diablo CS Chile 79 17-21 15,0 4,5 1-3
2174 2014 Dão Outeiro Portugal 82 17-21 15,0 4,5 1-3
2037BS 2011 Gran Feudo Reserva Spanien 99 17-22 16,0 4,4 1-3
2266BS 2012 Château la Reyne Prestige Frankrike 99 17-21 16,0 4,4 2
6253 2015 Penfolds Koonunga Hill Shiraz/C Australien 99 17-23 16,0 4,4 2-3
2266BS 2012 Château la Reyne Prestige Frankrike 99 17-21 16,0 4,4 2
12507 2014 Vila Santa mag Portugal 209 18-28 16,5 4,5 1-3
73018OS 2015 Santa Duc Côtes du Rhô. Les VV Frankrike 118 19-23 16,5 4,4 2-3
72956 2013 Dão Rótulo Portugal 121 16-22 16,5 4,4 1-3
72445OS 2014 Baron De Ley Variet. Graciano Spanien 129 17-23 16,5 4,4 2-3
22055BS 2013 Jacobsdal Pinotage Sydafrika 129 17-26 16,5 4,4 1-3
Röd Bordeaux
3570 2014 Ch. de Seguin Cuvée Prestige Frankrike 139 18-22 16,5 4,2 1-3
3814 2013 Les Hauts de Granget Frankrike 179 21-28 17,0 4,0 2
99016 2010 Chateau Soudars Frankrike 249 17-24 18,5 4,2 1-2
99163 2010 Chateau Tour Seran Frankrike 249 18-28 17,5 4,0 2-3
Bordeauxdruvor
2204 2012 Château Bouscassé Frankrike 149 18-25 16,5 4,5 2-3
90121 2013 Clos de Lolol Chile 179 18-24 17,5 4,4 2-3
70376 2013 Wynns Coonawarra Est. CS Australien 199 18-30 17,5 4,4 2-3
99739 2012 Vent d'Ange Château La Reyne Frankrike 348 18-30 18,0 4,2 2-3
99538 2013 Don Melchor Cab S 17 Chile 599 19-32 19,5 4,4 2-3
Pinot noir
71353 2013 Schubert Block B Pinot Noir Nya Zeeland 378 19-26 19,0 4,2 2-3
Rhône
75456 2011 Delas de Tourettes Hermitage Frankrike 479 20-30 19,0 4,0 2-3
99242 2014 Domaine du Vieux Télégraphe Frankrike 579 23-32 19,0 4,0 2-3
2274BS 2013 Cornas Chante-Perdrix, Delas Frankrike 339 19-28 18,0 4,0 2-3
70950 2013 Crozes-Hermitage Dom. des Grands Chemins Frankrike 249 19-26 18,0 4,4 2-3
78345 2014 Hermitage La Petite Chapelle Frankrike 469 24-36 19,0 4,2 2-3
76882 2014 Hermitage La Chapelle Frankrike 1299 24-40 19,5 4,0 2-3
95000 2014 Gigondas Clos Derrière Vieille Frankrike 299 18-24 18,5 4,2 2-3
Rhônedruvor
16320 2014 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz Australien 229 21-30 17,5 4,0 2-3
73360 2013 Cordillera Carignan Chile 159 18-26 17,0 4,2 2-3
92263 2015 Château de la Negly La Falaise Frankrike 220 19-24 18,0 4,4 2-3
92194 2015 Mullineux Swartland Syrah Sydafrika 219 20-26 18,0 4,4 2-3
79462 2012 La Motte Pierneef Coll. Syrah Viognier Sydafrika 225 17-23 17,5 4,2 2-3
ITALIEN
Toscana
32229 2015 Fonterutoli CC Italien 139 17-22 17,0 4,4 1-3
71281 2012 Poliziano Mandrone di Lohsa Italien 299 20-30 18,0 4,0 2-3
90132 2012 Castello di Brolio Gran Selezione Italien 329 17-23 18,5 4,2 2-3
99403 2013 Asinone Vino Nobile di M. Italien 339 20-26 18,5 4,0 2-3
Piemonte
2305 2012 Barolo Serralunga d'Alba Italien 249 19-26 18,0 4,2 2-3
72154 2011 Barolo Massolino Italien 299 19-25 18,5 4,2 2-3
90355 1999 Barolo Lazzarito Fontanafr. Italien 629 17-27 19,5 4,4 2-3
Amarone
2345 2012 Masi Amarone Costasera Italien 299 17-26 18,5 4,2 2-3
2419 2011 Serego Alighieri VA Amarone Italien 399 17-24 18,5 4,0 2-3
Övriga
6282 2011 Taurasi Italien 159 19-25 17,0 4,4 2-3
90365 2013 Doppiozeta Italien 250 17-22 18,0 4,2 2-3
Spanien
90412 2012 Viña Pedrosa Reserva Spanien 279 18-24 18,0 4,0 2-3
7462 2007 La Rioja Alta Gran Reserva 904 Spanien 359 17-27 18,5 4,4 2-3
71621 2011 Dalmau Spanien 489 22-34 19,0 4,2 2-3
Portugal
99524 2014 Meandro Quinta do Vale Meão Portugal 149 19-23 17,0 4,4 1-3
92503 2014 Vallado Tinto Portugal 160 21-30 17,0 4,2 2-3
95453 2013 Quinta Foz de Arouce Portugal 299 17-25 18,0 4,0 2-3
71502 2013 Niepoort Batuta Portugal 415 17-27 19,0 4,2 2-3
Vintage Port
8001 2005 Fonseca Guimaraens Vintage Portugal 349 20-30 18,0 4,0 0-3
8091 2004 Graham's Malvedos Vintage Portugal 391 17-32 18,5 4,2 0-3
8183BS 2000 Graham's Vintage Port Portugal 1000 35-60 19,5 4,4 2-3
VITA VINER
Vit Bourgogne
5595 2015 Chablis VV Dom. Sainte Claire Frankrike 209 17-25 17,5 4,5 1-3
5582 2012 Chablis GC Les Clos, Brocard Frankrike 429 17-22 19,0 4,2 2-3
92262 2014 Chablis Grand Cru Les Clos VV Frankrike 449 19-24 19,0 4,4 2-3
Torr Riesling
73386 2015 Gut Hermannsberg Riesling Tr. Tyskland 135 18-22 16,5 4,4 1-3
70626OS 2016 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer R Tr Tyskland 159 18-23 17,5 4,4 1-3
73371 2014 Gut Hermannsberg Schlossböckelh. R Tr Tyskland 189 17-21 17,5 4,4 2-3
79388 2013 Geheimrat J Riesling Sp. Tr. Tyskland 229 18-26 18,0 4,4 2-3
73011 2015 Künstler Kostheim Weiss R GG Tyskland 289 19-25 18,5 4,2 2-3
78577 2012 Dittelsheim Geyersberg R Tr Tyskland 297 17-24 18,5 4,4 1-3
99490 2015 Haart Goldtröpfchen R GG Tyskland 297 17-25 18,5 4,2 1-3
79399 2014 Von Winning Dh Langenmorgen R Tr GG Tyskland 299 18-25 18,5 4,2 2-3
95086 2015 Reiterpfad Hofstück R GG Tyskland 369 20-28 18,5 4,2 2-3
95456 2015 Bründlmayer Heiligenstein R Österrike 226 18-24 18,0 4,4 2-3
Halvtorr Riesling
72804 2015 Trittenheimer Apotheke R Sp Fh Tyskland 199 17-23 18,0 4,4 0-2
72186 2015 Scharzhofberger Riesling Sp Tyskland 199 19-26 17,5 4,0 0-1
95120 2015 Graacher Himmelreich R Kab. Tyskland 227 18-24 18,0 4,2 0-1
Grüner Veltliner
70327 2015 Bründlmayer GV Kamptaler Terr. Österrike 169 18-23 17,5 4,4 2-3
73106 2015 Pichler-Krutzler GV Klostersatz Österrike 199 17-22 17,5 4,4 1-2
Övriga franska distrikt
71133 2010 Château Thébaud Frankrike 143 17-22 17,0 4,4 2-3
88981 2014 Vouvray VV la Coulée d'Argent Frankrike 159 22-28 16,5 4,2 2-3
99885 2014 Ch Lespault-Martillac, Bord. Frankrike 275 19-30 18,0 4,0 2-3
Champagne
99592 2010 Deutz Brut Vintage Deutz Frankrike 499 18-28 19,0 4,0 0-2
7871 2012 Taittinger Brut Millésimé Frankrike 520 20-26 19,0 4,2 0-2
7536 2008 Pol Roger Brut Vintage Frankrike 549 18-28 19,0 4,2 0-2
76510OS 2009 Louis Roederer Brut Vintage Frankrike 575 19-28 19,2 4,2 0-2
95200 2010 Deutz Blanc de Blancs Deutz Frankrike 599 19-29 19,0 4,4 0-2
7789BS 2006 Henriot Millésime Brut Frankrike 599 16-26 19,1 4,0 0-2
75978 2006 Taittinger Comtes de Champagne Frankrike 1350 17-28 19,5 4,2 0-2
7548 2004 Cuvée Sir Winston Churchill Frankrike 1399 16-26 19,5 4,0 0-2
90591 2004 Salon Frankrike 3409 18-28 19,8 4,4 0-2
77071 2008 Pol Roger Brut Rosé Frankrike 570 17-27 19,0 4,0 0-2
77735 2006 Comtes de Champagne Rosé Frankrike 1800 22-35 20,0 4,2 0-2
Vitt sött långlivat
4196 2001 Moulin Touchais Frankrike 269 17-40 17,5 4,4 1-3
70882 1983 Moulin Touchais Frankrike 479 17-45 19,0 4,2 2-3