Laddar annons
Bra vin att lagra 2022
15 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bra vin att lagra 2022

Att lagra vin behöver inte vara så komplicerat. Ofta handlar det helt och hållet om ditt eget tycke och din egen smak. Vi vill ge dig lite hjälp på traven genom att ta fram en lista på bra vin att lagra år 2022.

Om du har en vinkällare med bra förutsättningar så har du alla möjligheter i världen att skapa dig en egen vinsamling. Om några år kanske du kliver ner i vinkällaren och tittar på din skapelse med stolthet. Du tar fram en av flaskorna som du lagrat i många år, korkar upp den och njuter av den. Det finns en hel del vin som går utmärkt att lagra, och du kommer kanske bli förvånad när du ser en del av vinerna på nedanstående lista.

Givetvis har inte alla en vinkällare eller tillgång till en vinkällare. Många i dag väljer att hyra in sig hos restauranger eller andra aktörer där de kan lagra sina viner. Dessutom finns det vinkylar som gör en del av jobbet, även om förutsättningarna inte blir lika bra som i en vinkällare.

Går alla viner att lagra?

Den eviga frågan är om alla viner går att lagra. Det enkla svaret är nej på den frågan. Många viner i dag har lagringspotential, men det finns en hel del faktorer som spelar in i om ett vin går att lagra eller inte. En enkel regel som man kan ta med sig när det kommer till att lagra vin är att ju mer tanniner ett vin har, desto större är lagringspotentialen. Kolla alltid att vinet har en hög syra och är strävt, då finns det troligtvis lagringspotential. Ett vin med låg syra och som är ”lättdrucket” vinner väldigt sällan på lagring.

Vi har samlat en lista bestående av ett antal viner som vi anser kommer gynnas av några år i vinkällaren. Köp gärna flera flaskor av samma vin och se hur det utvecklas genom åren. Öppna gärna en flaska direkt, sen öppnar du samma vin om några år och ser hur det utvecklats.

Bra vin att lagra 2022

Här nedan hittar du listan på bra vin att lagra 2022. Listan är uppdelad i olika kategorier där du kan hitta allt från rött till vitt och mousserande vin.

Lagra rött vin

Barbaresco, Prunotto, 2019 (22013) 249:-

Den trendiga druvan nebbiolo är som gjord för lagring. Både barolo och barbaresco är fantastiska viner i källaren, och utvecklas på ett fint sätt. I just fallet med barbaresco så krävs det aningen kortare lagringstid än för barolo, och orsaken är att barbaresco är aningen elegantare och inte lika kraftig som barolo. I det här fallet får man ett vin med fin frukt i form av hallon och jordgubbar, men här finns även tydliga ektoner. Det går bra att dricka ungt, men ge det gärna minst fem år för att se hur tanninerna förändras och mjuknar upp.

Araldica Barolo, Flori, 2017 (70401) 179:-

Här har vi barbarescons tvilling och antagonist. Lite kraftigare, lite kaxigare, lite mer lagringspotential. I det här vinet har man redan fem år på nacken, men vinet klarar några år till. Att lagra just barolo är något som alla vinälskare bör testa på. När man korkar upp en barolo som fått stå i källaren i några år, det är nästan som en konstform. Ge det några år till och njut av det sen.

Domaine du Pesquier, Gigondas, 2019 (2836) 189:-

Vill du vara lite hipp och skryta framför vännerna, välj då gigondas istället för chateaneuf-du-pape. Gigondas är det betydligt mindre kända vinet från Rhonedalen om man jämför dessa två, även om vinerna påminner väldigt mycket om varandra. Här får vi ett vin med en inte allt för kraftig strävhet, men som ändå kommer mjuknas upp och bli ett helt annat vin efter några år i källaren.

Château Bouscassé, 2017 (2204) 169:-

Tannat, tannat och återigen tannat. Snacka om lagringspotential i den relativt okända druvan. Ett vin som är känt för sin strävhet och komplexitet, och som verkligen gynnas av några fina år i källaren. Du kommer få ett välbalanserat vin som utvecklats och bliviti till något helt annat efter några år. Det är lite som att se en tonåring växa upp och bli vuxen. Till en början är det ett stökigt vin, men som sen mognar och blir ansvarstagande.

Collenottolo Tenuta Bellafonte, 2014 (92787) 337:-

Det finns ett antal flaskor kvar av det här sagrantino-vinet som lanserades i tillfälligt sortiment för ett tag sedan. Man kan tro att åtta år räcker, men det här vinet klarar många år till i källaren innan man får se dess rätta sida. Ett fantastiskt vin som imponerar med både balans och längd. Ge det bara lite tid så kommer du lära dig älska sagrantino, Umbrines stolta druva.

Château d'Arsac, 2014 (3024) 229:-

En lista över viner som går att lagra är inte komplett om man inte har med något från Bordeaux. Här får vi en fin blandning av cabernet sauvignon och merlot där syran är hög och strävheten påtaglig. Även om vinet redan har åtta år på nacken så klarar det ytterligare några år.

Topp 8 Chateanuef-du-pape

Lagra vitt vin

Kruger-Rumpf, Im Pitterberg Riesling GG, 2020 (54963) 449:-

Visst, det kostar lite pengar, men om du verkligen älskar riesling så ska du köpa tre flaskor av det här vinet. Drick en i dag medan det är ungt. Drick sedan en flaska om två år, och en om fyra år, så kommer du se hur komplett olika viner det är. Det som är intressant med just det här riesling-vinet är att det inte utvecklar de där tonerna av petroleum som månag riesling-viner gör efter några år. Syran är kvar här, även om den är lite mer dämpad. Testa Kruger-Rumpfs premiumriesling om du vill lagra vin gjort på druvan.

Saint-Aubin Vieilles Vignes, Domaine Roux, 2020 (5569) 299:-

Givetvis ska vi ha med en chardonnay här också, och det ska såklart vara en fyllig och rejält smörig chardonnay. Ge det några år, låt oss säga fyra, i källaren så kommer du märka hur vinet ändrar karaktär helt.

Chablis Sainte Claire, J M Brocard, 2020 (5565) 174:-

Ett chablis-vin får också plats på listan. Till skillnad från chardonnayn ovan så får vi här ett mycket friskare och syrligare vin där frukten och krispigheten är i fokus. Om du vill se hur ett chablis utvecklas så kan du med gott samvete köpa några flaskor av det här vinet och följa med på en stilresa med chablis.

Domäne Wachau, Riesling Smaragd Ried Achleiten, 2020 (92757) 299:-

Ännu en Riesling som visar fin potential när det kommer till lagring. Här får du ett friskt vin när det är ungt men som förändras rejält efter bara två år i källaren. Här kommer du känna av de mer klassiska tonerna av mjukhet, samtidigt som syran fortsatt är kvar på ett imponerande sätt.

Derthona, La Colombera, 2020 (94346) 199:-

Det är friskt, det är fruktigt, det är lite rökigt och det är moget. Men ändå klarar den okända druvan timorasso ytterligare några år i källaren utan några som helst problem. Här får vi verkligen se den välkända lagringsotentialen som finns i viner gjorda på druvan.

Lagra rosévin

By.Ott, Rosé, 2021 (90306) 189:-

I de allra flesta fallen ska roséviner drickas unga, men det skadar inte att spara en flaska eller två i något år för att se hur det utvecklas. Ofta försvinner syran en del, men istället kikar frukten fram ännu mer. Drick vinet inom två år.

Lagra Champagne

Charles Heidsieck, Brut Réserve (77522) 489:-

Visst, detta är ingen årgångschampagne men det är en champagne med väldigt fin lagringspotential. Orsaken till det är att Charles Heidsiecks viner ofta har en del reservvin som har några år på nacken. Du kan räkna med att förlora lite bubblighet i vinet, men istället kommer du få inslag av örter och frukt som du inte räknat med.

Pol Roger, Blanc de Blancs, 2015 (88285) 749:-

Kostnaden är hög men när det kommer till blanc de blancs-viner, det vill säga viner gjorda enbart på gröna druvor, så blir man rejält belönad om man väljer ett riktigt bra vin. Här får vi inte bara en blanc de blancs, utan även ett årgångsvin. Ge det några år till så kommer du se hur det förändras och blir till något helt annat. När det kommer till mousserande vin så är det alltid blanc de blancs-vinerna som förändras allra mest.

Moët & Chandon, Rosé Impérial (7598) 519:-

Ett mousserande rosévin som också har potential att klara många år i källaren. Till skillnad från stilla roséviner så har mousserande roséviner en helt annan potential. Även här kommer bubblorna försvinna efter några år, men örterna, frukten och bären kommer ta över och ta mer plats.

Bästa röda vinerna att lagra