vin-till-minstrone-sasongens-gronsaker-vinbanken

Rött vin till Minestrone på säsongens grönsaker

Favoritmarkera

SOPPA. Laga en minestronesoppa och ta vara på säsongens grönsaker. Vinet vi matchar till Minestrone är rött, lite mjukare i stilen och av vardagssnitt. Ursprungslandet är Sydafrika.

Den som vill kan givetvis även välja vitt vin men efter en sommar som 2018 längtar vi efter rött varför var valet enkelt.

En värmande minestronesoppa är ett perfekt sätt att ta vara på såväl säsongens skörd som gårdagens rester. Här har vi använt butternutpumpa, savoykål, bönor och rökt sidfläsk. Vill du göra soppan “vego” kan du byta ut sidfläsket till fördel bönor. Riv gärna över parmesan vid servering!

Vin till Minestrone

Vi vill ha ett vin som är balanserat, smakrikt med mer fokus på frukt än tanniner och fat. Det rökta sidfläsket i soppan vägleder till ursprungslandet Sydafrika oavsett om vi valt ett vitt eller rött vin. Gärna av druvsorter som merlot eller shiraz och för ett vitt, chardonnay alternativt chenin blanc (som Sydafrika gör extra bra).

1. Org de Rac Shiraz, cabernet sauvignon, merlot 2017 (2073), 79 kr

Rödblå. Fat, rök och mörk frukt. Medelfyllig, fruktig och bärig smak med mjuk och rund helhet.
Betyg: 4

Läs djupare inlägg från när Frank Meaker, ägare och vinmakare på Org de Rac, besökte Stockholm i våras. Org de Rac, eko-certifierade viner från Sydafrika.

Recept | Minestrone på säsongens grönsaker, 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g butternutpumpa
200 g savoykål
150 g rökt sidfläsk
3 msk olivolja
1 1/2 l vatten
3 kyckling- eller grönsaksbuljongtärningar
1 burk finkrossade tomater (à ca 390 g)
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
100 g pasta i mindre bitar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk kokta borlottibönor eller vita bönor (à ca 400 g)
1/2 dl riven parmesanost

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär pumpan i tärningar. Strimla kålen grovt. Skär sidfläsket i tärningar.

Bryn lök, vitlök, pumpa och sidfläsk i olja i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater, timjan och lagerblad.

Låt koka i 15 minuter under lock.

Tillsätt pastan, salt och svartpeppar och låt koka ca 10 minuter.

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt bönor och kålen, låt koka några minuter.

Ringla över lite olivolja och strö över parmesan vi servering.

Lämna ett svar