Laddar annons
Sveriges alkoholpolitik och riksdagspartierna om gårdsförsäljning, valet 2018
2 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sveriges alkoholpolitik och riksdagspartierna om gårdsförsäljning, valet 2018

POLITIK. Med en kort presentation av svensk alkoholpolitik och en sammanfattning över riksdagspartiernas ståndpunkt avrundar vi Vinbankens sommarserie om partiernas alkoholpolitik. En förändring kan komma att ske under nästa mandatperiod i frågan om gårdsförsäljning.

Alkoholpolitiken har till del förändrats i takt med samhället, som när Sverige gick med i EU och vi förlorade ett av monopolen, Vin och Sprit AB. Vin & Sprit hade en uppgift och den var att importera och tillverka alkohol. Företaget hade i princip en kund, Systembolaget.

Vin och Sprit stod bakom många succéer. Någon minns kanske den svenska cognac'en Grönsteds, många av de unika kryddade brännvinen, Absolut Vodka, punsch, eller lantvinerna som gjorde succé på 70- och 80-talet, pantsystem på vinflaskor och framförallt de härtappade slottsvinerna.

När Vin och Sprit förlorade sitt monopol kom en ny tid med privata bolag, importörer, som fick offerera sina viner och andra alkoholdrycker till Systembolaget. Givet att situationen var helt ny för bolaget tog det lite tid att få ordning på "hur det skulle fungera". Ett av de mer bryska påminnelserna om att "monopolidén" konstant är under stark press briserade med buller och bång 2003. För övrigt även ett år som klassas som ett av de varmaste någonsin i Europas vinländer.

Den så kallade mutskandalen på Systembolaget svällde över alla gränser. Haveriet bidrog dock så småningom till ett bland andra förändringar, mer transparent inköpsarbete.

Med importörerna kom mångfald i utbudet, många vinvänner gillar det!  I dag växer internethandeln i rasande takt och med lättillgänglig information och fakta växer gruppen vinentusiaster sig allt större. Det är givetvis positivt.

Men utmaningar saknas inte för Systembolaget då alla som köper vin är som andra konsumenter, wine-lovers är otrogna, jagar priser och upplevelser gärna i kombination med bekvämlighet för hur vinflaskor levereras hem till dörren. Fortsättning följer och det är verkligen spännande att följa bolagets resa!

Riksdagspartierna - alkoholpolitik och ståndpunkt i fråga om gårdsförsäljning

Socialdemokraterna, med socialminister Annika Strandhäll
Sverigedemokraternas alkoholpolitik med Christina Östberg
Feministiskt initiativ med Farida al-Abani, alkoholpolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna med Jan Lindholm, alkoholpolitisk talesperson
Centerpartiets alkoholpolitik med Anders W Jonsson
Liberalernas alkoholpolitik
Miljöpartiets alkoholpolitik
Kristdemokraternas alkoholpolitik
Vänsterpartiet alkoholpolitik
Moderaternas alkoholpolitik

Sveriges alkoholpolitik

Sverige har, precis som de andra nordiska länderna utom Danmark, fortfarande ett detaljhandelsmonopol. Därför kan vi bara köpa alkoholdrycker över 2,25 volymprocent på Systembolaget.

Drycker under 2,25 volymprocent är klassade som lättdrycker i alkohollagen och säljs i livsmedelsbutiker. Restauranger som har tillstånd serverar (säljer) alkohol i sin lokal.

Om gårdsförsäljning av alkohol

+ Argument som förs fram för gårdsförsäljning menar att besöksnäringen skulle blomstra, att det skulles skapas fler arbetstillfällen över landet samt att det skulle betyda mycket i avfolkningsregioner, för jordbruket och matlandet Sverige.

- De som är emot menar att en mer generös politik är ett första steg i att avveckla den svenska alkoholpolitiken, som man nu anser stå för en väl fungerande modell. Vilka gränsdragningar ska gälla, var och för vem är några av många svåra frågeställningar. Farhågor att alkoholkonsumtionen ska öka när alkohol blir mer lättillgänglig lyfts också fram av sidan som är emot.

Unga dricker mindre alkohol

Alkoholkonsumtionen sjunker kraftigt bland unga enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Förbundet har även tittat på narkotikabruk bland skolungdomar vilket är mer vanligt i Stockholms län.

Informativa länkar om alkohollagen

Svensk alkohollag

Det digitala uppslagsverket Wikipedia har listat de politiska partierna i Sverige och politikens huvudområden, bland andra
Sveriges Alkoholpolitik