Laddar annons
Recension och tabell, vita viner små partier 16 nov.
15 Nov, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension och tabell, vita viner små partier 16 nov.

SMÅ PARTIER VIN. Den 16 november bjuder på en hel del originella vita viner från lite udda områden som Hampshire, Savioe och Korsika för att nämna några.

Men vi får även njuta av klassisk Bourgogne och Rhône samt några italienska så kallade naturviner samt två sydafrikanska stjärnor. Inte mycket bubblor i detta släpp men det tas igen i december, med råge.

Royal Imperial bubbles

I grevskapet Hampshire, sex miles norr om Portsmouth, ligger den lilla byn Hambledon. Sedan 2011 producerar 200 tunnland Hambledon Vineyards högklassiga mousserande viner. Vi får och här nu chansen att njuta av deras prestige-vin, Hambledon Premiere Cuvée (90398), 549 kr. 58% chardonnay, 24% pinot noir och 18% meunier. Stor fin doft med utvecklad autolys, men även lätt bokna äpplen, halm, brioche och citrus mot pomerans. Bra gedigen smak med fin koncentration och bra syra samt komplett, fin och stadig lång smak med rostad fin slutkläm. Dessutom klart mogen känsla på vinet. Ett av de bättre engelska sparklings jag provat och definitivt ett av de dyrare med sina nästan 50£ på hemmaplan.

Mångfasetterade Frankrike

Chignin är en liten ort i Isère-dalen i utkanten av Chambéry i franska alperna mellan OS-städerna Grenoble och Albertville. Här uppe har man gjort vin i tusen år på lokala druvsorter, nästan bara vita viner på jaquère eller chignin. Denna Claude Quenard & Fils Les 1er Recoltants 2015 (90603), 229 kr är ett tydligt s k naturvin med mörk färg, klart utvecklad doft med stor mognad, vinteräpple, kvitten och gula plommon plus en liten örtig ton. Mycket mogen smak med lätt oxiderade toner trots sina unga år, ett plus för alkohol på endast 11,5%!

Från alper till medelhav, på Korsika har man också gjort vin i tusentals år. Yves Leccia L’Altru 2016 (90130), 259 kr är gjort på lokala druvan biancu gentille, här i klart reduktiv stil med krutrök och mineral i stram torr stil med ren härlig frukt av äpple och citronskal. Fart och fläkt med fin syra och härlig koncentration i mycket fruktdriven stil. Mycket roligt vin.

Mer klassisk vinmark är Bourgogne och Mâcon. Domaine Frantz Chagnoleau Pouilly-Fuissé Pastoral 2016 (90085), 329 kr är ett strålande exempel på vad sydligaste Bourgogne håller på med nuförtiden. Här har vi en bred och maffig rökig fat-bourgogne med härlig frukt som nästan drar mot det tropiska hållet med sin solmognad. Lång och ihärdig eftersmak men den behöver nog något år till innan den blir så bra som den egentligen är.

Och ännu mer klassisk mark är väl Hermitage, berget som fått sitt namn av en eremit som byggde sig en hydda på toppen av kullen med milsvid utsikt över Rhône-dalen. En gång i tiden i början av förra seklet var vit Hermitage mer än dubbelt så dyr som den röda, ansett som ett av de finaste vita viner man kunde få tag på. Och eftersom appellationen bara är 130 hektar och det mesta rött så förstår man att produktionen var sparsam. Guigal Hermitage Blanc 2015 (90191), 429 kr måste ju dåtid ha ansetts som ett fynd, och det är den snudd på även idag. Stort maffigt mycket komplett vin med bred solmogen frukt (marsanne/roussanne) av persika, päron i ung stil. Stor och fet smak med inslag av blommor, mogen söt frukt och ganska bra ton av rostade fat i eftersmaken. Ruggigt god redan nu så man kan ju tänka sig hur god den är om 10-20 år!

Penedes vs Rioja

Celler Mas Candi Desig 2017 (90614), 149 kr är gjort på den relativt neutrala druvan xarel.lo och med bra ålder på stockarna som i detta fall så får man till ett bra vin med koncentration och citrusfrukt och bra eftersmak trots lite låg syra och en liten beska. Mer mat- än prat-vin.

Vit Rioja är ett kapitel för sig. Oftast mer fat än druva men ändå härliga viner med stor och stadig smak, Marques de Murrieta Capellania 2013 (96142), 189 kr är inget undantag även om den är lite mer återhållen i sin fatighet och relativt elegant byggd. Stor och rejäl med en liten parfymton i eftersmaken. Vitt vin till ljust kött = Rioja.
Und jetzt Österreich

Många grüner veltliner har vi fått denna höst och nu kommer från Wachau vid Donaus strand Josef Jamek Ried Smaragd 2017 (99024), 199 kr. Persika och vitpeppar och gråpäron med generöst tilltagen fruktighet och nästan lite restsötma men härligt god smak med rätt kryddighet för druvan. Väldigt god trots att den är så ung att den knappt kan prata. All bra grüner veltliner är värt att lägga i källaren flera år.

Naturliga viner

Uppe i nordöstra Italien i Colli Orientali del Friuli växer en del udda druvsorter som i detta fall; robolla, picolit och verduzzo. Ronchi di Cialla Ciallabianco 2014 (92000), 249 kr är ett mycket originellt vin med högst diffus druvkänsla (inte så konstigt kanske) men bred god doft ändå. Kul smak i ålderdomlig stil av det ursprungliga Friuli innan moderna druvsorter som chardonnay & co tog över. Brett men inte högt som Karl-Axel utryckte sig om vinet. Mer bred smak än syra.

I närheten av förra vinets födelseplats ligger Venezia Giulia och därifrån kommer Sandi Skerk Ograde 2016 (96057), 295 kr. Ett orange naturvin med tydligt parfymerad doft mot gewurztraminer, överraskande stram smak med syra som märks, lång och parfymerad eftersmak.

Nya Världen – South Afrika

Lismore The Age of Grace Viognier 2017 (96279), 199 kr är en klockren viognier med flera lager av blommiga toner och en liten diskret parfym i snygg förpackning. Bra syra för att vara viognier, (höghöjds-odlingar) som är skönt inlindad i en kombo av blommor och lite nya ekfat. Jag hör att det låter lite för mycket, men faktum är att det är ett riktigt elegant vin och ett mycket bra exempel på druvan. Lismore ligger i Greyton ca 60 km öster om Stellenbosch, området kallas aningen vagt för Cape
South Coast.

Mulderbosch Single Vineyard Chenin Blanc Block A 2016 (96272), 219 kr kommer från Stellenbosch. Ett lysande exempel på hur bra chenin kan bli när man anstränger sig, ren snygg frukt om än fortfarande något knuten, men med fint integrerad fatighet i generös lättgillad stil utan att ha tummat på kvaliteten. Väldigt lyckat vin!

South Australia

I Clare Valley 100 km norr om Adelaide ligger Grosset Wines Polish Hill Riesling 2017 (90641), 349 kr. Vinet börjar dra iväg prismässigt men måste nog fortfarande anses värt sina pengar, en strålande bra Aussie-riesling från en kult-producent på området med alla de ingredienser som man imponerades av från första början för 20 år sen. Stram fin riesling med äpplig ren frukt och finfin syra, och även liten gummi-ton som är så charmig. Detta vin brukar ta god tid på sig men 2017 är god redan nu.

Western Australia

Längst bort i allra sydvästligaste hörnet av landet ligger Margeret River, även det ett eldorado för vinodlare. Biodynamiska sedan 2004 och väldigt kosmiska i sitt tänk är Cullen, här med sin Cullen Moon Opposite Saturn Harvest Field Blend 2017 (95778), 239 kr som ger ett bra utryck för filosofin. Sauvignon och verdelho är basen i detta vin som nog behöver något år på sig för att visa sin rätta personlighet. Idag lite knutet och tyst men det finns en ton av citrus, kiwi och äpple som vill komma ut. Känns mycket som naturvin i ett lite obalanserat läge.

Western USA - Oregon

Bergström Old Stones Chardonnay 2015 (96222), 249 kr är en stor fatig, reduktiv chardonnay i klassisk stil. Generös frukt utan att vara för mycket och flint-rökig smak med bra syra. Väldigt mycket vin till högst överkomlig peng. Dekantera gärna i två timmar och servera sedan till bästa ugnstekta kycklingen från Bjäre som fått svag smak av lättrökt bacon.

[drinklist id="65649"]