Röda viner små partier 7 dec. recension och tabell
NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET. Röda viner små partier 7 december 2018. Även på den röda sidan är det en massiv anstormning av goda viner och prisvärda pinot noir- och rhôneviner. Alla viner är recenserade i tabellen.
Italien bidrar med Piemonte och Toscana, Spanien kommer med väldigt mogna Rioja-viner och Nya Världen några riktiga pärlor. Hela 36 viner och det är bara det vi journalister fick provsmaka, ytterligare 27 viner finns på icke-provade listan. Det gör nästan ett hundra nya viner totalt i december. Vill du gå direkt på tabellen, vänligen scrolla ner på denna sida.
Vin av druvorna gamay och pinot noir
En riktigt god beaujolais är Domaine J-C Desvignes Morgon Corcelette 2017 (95145), 179 kr. Ren och snygg med tydlig beaujolais-frukt av mjuka röda bär som hallon, svarta vinbär och körsbär/moreller men ändå både stram och rejäl med fint motstånd av syror och tanniner. Kan lagras om man vill men inget måste.
Albert Morot Beaune Premier Cru Aigrots 2015 (90358), 399 kr är en bra årgång med bred mogen frukt av klassiskt snitt med ganska hög syra, lagom dos fat och en liten klädsam grön (lätt omogen) ton som bara ger lite komplexitet till vinet. Ung och syrlig i smaken med strama tanniner, absolut inte en flirtig fruktbomb, med syrliga hallon och en svag ton av rabarber. God och matkrävande bra bourgogne som vill ha mat, helst ett litet rådjur med rödkål och ugnsbakade rotsaker. Bör dekanteras
Från Rheinhessen kommer Keller Spätburgunder S 2015 (90486), 349 kr, ett mycket ljust vin som lurar en att tro att vinet är lätt och snällt men skenet bedrar. Här är en ung och outvecklad pinot med massor av undertryckt kraft och smak. Frukten finns på plats med skogshallon, tranbär, och körsbär och en svag ton av mynta, plus en liten dos nya fat som ligger i bakgrunden. Svårfångad till en början men växer i glaset så att frukten kommer fram, syra och tannin i snygg balans. Vill mer än gärna dekanteras. Samma mat som ovan eller mörkare vilt som hare.
Även USA (Chalone AVA) vill vara med i leken med Birichino Antle Vienyard Pinot Noir 2014 (99329), 379 kr som är en relativt återhållen pinot för att vara USA med utvecklad mogen doft och smak. Ganska stram med tuffa tanniner för pinot och bra med fruktsyror. Ärligt och bra vin som vill ha mat för att visa sin rätta sida.
En betydligt enklare men mycket charmig pinot från Yarra Valley i Victoria Australien är Innocent Bystander Pinot Noir 2017 (95901), 159 kr. Rak och direkt med aningen rökig frukt som rostade körsbär (om det finns) och lite grillrök. Hög syra som är lite grön (omogen) men enkel och rättfram till ett mycket nice price.
Rioja med mognad
Conde Valdemar Gran Reserva 2001 (90200), 299 kr är helt mogen med aningens murrig frukt och mycket fat som en Gran Reserva ska ha med den ibland så karakteristiska smaken av dillkrona och jordgubbe. Ganska hög syra, mycket mogen frukt, ålderssötma med kola och syrligt godis. Riktigt härlig om man är lagd åt mogen-rioja-hållet. Finns också på magnum.
Sex år äldre är Faustino I Gran Reserva 1995 (90376), 279 kr men det märks inte på vinet, Gran Reserva utvecklas sig ganska sakta i flaskan då vinet legat så länge på fat. Helt moget vin så klart men god frukt med klara inslag av örter (inkl dill), hög syra och strama tanniner. Trots att vinet är moget så skulle jag ge det 30-60 minuter på karaff för att vakna och sen servera till godaste ekologiska fläskkarrén, gärna grillad.
Betydligt äldre är Montecillo Gran Reserva Seleccion Especial 1981 (95959), 339 kr. Klart att den är lite ålders-murrig men kalaskul att kunna få tag på en 37-årig Rioja till dito, kalas-pris! Imponerande att det finns så mycket frukt och liv kvar och en viss elegans som stannar kvar länge i munnen, mycket länge. Köp och prova ni som inte druckit helt mogna viner.
Fler röda spanska men också från Portugal
Två modernare spanjorer (katalaner) från Montsant presenterar sig. Montsant är en kalkstensplatå som omger det mycket mer kända Priorat i södra Katalonien. Tillåtna druvor är många och internationella men de traditionella odlarna betonar garnacha som i Priorat. SiurAlta Rouge 2016 (90508), 199 kr är rak och fin och bara god och väldigt lättdrucken med röda bär, lätt inslag av lakrits och behagliga syror och finslipade tanniner.
Lite mer kompromisslös i stilen är Finca l’Argata Cellars Joan d’Angueca 2016 (90656) 279 kr. Mer syra, tannin och koncentration i frukten men också mindre njutbar och lättdrucken i nuläget, körsbär med kärnor och en svag beska, l’Argata har fått ett poäng mindre än SiurAlta men det är dagens poäng, det lär justera sig framåt i tiden.
En vinpersonlighet i Portugal är Dirk Niepoort. Från början ett portvinshus men Dirk gör kanske landets intressantaste röda viner. Niepoort Vinhos Poelrinho 2015 (95930), 279 kr är ljus som en lättare pinot noir (poelrinho är ett äldre lokalt namn på druvsorten baga), ett lätt och elegant vin med frukt av röda vilda bär, körsbär och jordgubbe, aningen kolsyra som överraskar men det går bort vid lagring eller dekantering, härligt charmig frukt och syra och överraskande låg alkohol på bara 11,5%, ändå är det ett vin man kan lagra.
Röda viner små partier från Piemonte och Toscana = Italien
Barbaresco Rabajà 2015 (95009), 389 kr från Guiseppe Cortese är ett av månadens viner, om inte årets. Massor av nebbiolo-frukt med rosa plommon, rosor, nypon, viol/lakritsrot, koncentration och potential. Massor av pyttesmå men ettriga tanniner som ligger som en tät dimma över frukten, men när de lagt sig kommer syran och på det smyger frukten sig fram och bara växer och växer. Just nu ser vi ett ganska obalanserat och vresigt vin men oj vad det levererar. Den som kan lägga undan en låda kommer att bli rikligt belönad. Alternativt dekantera i två-tre timmar.
Även Barolo Massolino 2014 (99371), 319 kr levererar mer än man kan förvänta, och det en årgång som barolo-experterna dissar. Men det är väl då man visar sin storhet som producent, att lyckas även när det bär emot. Detta är husets ’bas-vin’ från ett då mindre lyckat år och ändå så finns allt man kan förvänta sig. Massolino är en modern barolo och relativt lättdrucken redan nu med fin frukt och en del fat som mjukar upp strukturen. Missförstå mig inte, detta är inget mjäkigt vin – tvärtom så har det allt utom möjligtvis oändlig lagringspotential. Barolo behöver inte vara svårare än så här…
En något enklare variant från samma distrikt är Conterno Diego Barolo 2014 (95793), 269 kr, men även här finns alla ingredienser man vill ha med bra syra och strama tanniner om än i något lättare stil än kamraten ovan. Även frukten med nypon, rosor, viol och höstlöv finns på plats. Så betyget mycket barolo för pengarna stämmer fint in även här.
Nebbiolo (som i Barolo och Barbaresco) är Piemontes superkändis men står bara för 6 000 hektar av Italliens vingårds-areal. Då är barbera mycket mer odlad – i hela landet, för 25 år sedan var det Italiens mest planterade blå druva, och då var den också med rätta känd som en gles, syrlig trist druva. Nu har det förändrats (femte mest odlade druva idag) precis som så mycket annat i den italienska vinvärlden.
Samtidigt har barbera smugit fram som en riktig kvalitetsdruva med en koncentration och fruktighet man trodde var omöjlig för ett kvartssekel sedan. Michele Chiarlo Barbera La Court 2013 (95810), 289 kr är kanske det mest tydliga exemplet på vad barbera kan bjuda på när man vill göra fin-vin.
En liten vingård (La Court) på bara tre hektar, 37 år gamla vinrankor, lagrad 30 månader på större och mindre ekfat – premisserna är goda för att bra vin. Så är det också mörkt och koncentrerat med tät frukt och tannin. Väldigt svårgissat som barbera – alldeles för bra. Massor av solmogen svartröd skogsbärig frukt med rejäla doser av både syra och tannin. Endast 480 buteljer till Sverige.
Över till Toscana: Antinori är en av de större spelarna i Toscana och här kommer deras Pian delle Vigne 2015 (95874), 159 kr, en Rosso di Montalcino (lillebror till Brunello di M). Ett väldigt bra sangiovese-vin från en av de generösare årgångarna på senare år. Mogen frukt med generös dos av körsbär och björnbär men också med en toskansk järnighet som trivs så bra med sangiovese. Och som alltid när man pratar bra sangiovese så finns det både syra och tannin nog för att ta hand om frukten. Mycket vin för pengarna.
Några av Bolgheris giganter
Nästan rakt väster om Montalcino ute vid toskanska kusten ligger Bolgheri som placerade sitt namn på vinkartan 1968 med ett vin som gett namn åt ett helt fenomen – SuperTuscan. Det var Sassicaia som då gjorde sin första årgång på bordeaux-druvor och fick naturligtvis bara kalla vinet Vino di Tavola, den lägsta av alla klasser. Tenuta San Guido som egendomen heter gör idag tre röda viner som kommer till oss den 7 december, tack för det.
Le Difese 2016 (90102), 159 kr är en blandning av cabernet sauvignon och sangiovese (70/30) som egentligen skapades till en bröllopsfest 2002 men resultatet blev så bra att man fortsatte göra vinet. En modern och reduktiv (krutig) ung toskanare med rättfram frukt utan att vara komplicerad och en mineralig karaktär av röd jord som ger lite rost (eller blod) i karaktären. Härligt lyxvardagsvin!
Husets Guidoalberto 2016 (90661), 319 kr är egentligen Sassicaias andra-vin, skapat 2000 för att ge en större krets beundrare tillgång till husets viner. Här en ren bordeaux-blandning på cabernet sauvignon och merlot (60/40) och 15 månader på ekfat (franska och amerikanska). Ett mycket fint vin med fin cabernet-ton med stråk av mynta i sin solmogna generösa frukt av svarta vinbär, blåbär, tobak och blyertspenna. Naturligtvis purung idag men redan riktigt god.
Sassicaia 2015 (95227) 1195 kr är en av de bästa unga sassicaior jag smakat. Vinet består av cabernet sauvignon 85% plus 15% cabernet franc och har legat 24 månader på franska fat. Mycket elegant frukt som drar mer mot Bordeaux och Margaux än Napa Valley även om det har sin lilla mentol-ton som är så väl integrerad i frukten. Körsbär, svarta vinbär, lakritsrot/viol, tjärpastill och läder. Mjuka eleganta välslipade tanniner och lång silkig eftersmak. Låter gott – och det är det också. Skynda att fynda.
Angelo Gaja är en annan ’aia’ i Toscana, (och det finns fler) fast Angelo kommer egentligen från Barbaresco. Han ville ha en vingård här nere vid toskanska kusten och efter många år förhandlade han till sig en olivodling som blev vingården Ca’marcanda. Denna Ca’marcanda Magari 2016 (91121), 359 kr är Gajas uttryck för hur bordeaux-druvor (merlot 50%, cab s 25%, cab fr 25%) från Bolgheri ska smaka. Inte dumt! Det är en riktigt finfin Bolgheri med läcker saftig frukt i precis så blandad stil mellan Bordeaux och Napa Valley som distriktet kan vara. Generös och varm som i Napa och stram och uppfodrande som Bordeaux kan vara. Modernt, gott och smarrigt!
För provningsnoteringar över fler av Bolgheris giganter, recensionen från nyhetssläppet, 16 nov. 2018, av Ornellaia 2015 och Le Serre Nuove 2016.
Några trevliga Rhôneare
I norra Rhône använder man syrah för sina röda viner i de åtta olika områdena varav Crozes-Hermitage är ett. Alain Graillot Crozes Hermitage 2016 (90627), 239 kr är precis så bra som man har vant sig vid att hans viner är. Purung med den rökiga nästan asfalt-doftande karaktär som ny syrah kan ha och på det en hel del fat. Men mycket snygg och balanserad med lite blyg frukt i nuläget. Kommer att bli helt underbart fin denna årgång också. Och för ett vin som lätt kan nå sin 20-årsdag så är det ju ett mycket bussigt pris.
I södra Rhône dominerar grenache, med lite hjälp av sina vänner syrah och mourvedre med flera. Mas de Libian Khayyâm 2017 (99113), 159 kr är en bokstavstrogen Côte-du-Rhône med körsbärsfrukt tillsammans med hallon, blåbär, choklad och örter och ekfat. Knappt ett år gammalt är vinet fortfarande i chock men det kommer snart att släppa och då blir det ännu bättre. Ett av månadens budgetfynd!
Annars är det ju Châteauneuf-du-Pape som är den stora stjärnan i södra Rhône, här i form av Domaine Chante Cigale 2015 (95949), 579 kr. Detta är en klassisk Ch9 med mörk frukt av hallon och kirsch och en del rökighet från fat. Chante Cigale brukas kunna avnjutas relativt ung och så även denna 2015 även om det är en kraftig årgång. Som alla viner härifrån så har de hög alkohol med ett eldigt avslut så man gör bäst i att servera den dekanterad och sval vid 16-18 grader. Observera att detta är magnum så du får mycket vin för pengarna.
Röda viner med ursprung utanför Europa
Att kalla Libanon ’Nya Världen’ skulle de själva säkert inte gå med på, närmare vinets vagga är svårt att komma idag. Vi är inte bortskämda med röd lib i Sverige men nu kommer Le Petit Baal 2016 (99447), 199 kr, andra-vinet från Domaine de Baal ca fem mil öster om Beirut upp i bergen. Detta är en syrah/merlot med tydligast frukt mot syrah, blint hade man gissat norra Rhône. Mycket smak och skön framtoning av mjukare merlot bakom den lite tuffare syrah, aningen fat kompletterar slutintrycket som är mycket bra. Inga som helst toner av flyktiga syror (salubrin typ) eller liknande.
Från McLaren Vale och Alpha Box & Dice strax söder om Adelaide (South Australia) kommer Icona Cabernet Sauvignon 2015 (95443), 275 kr och det är en smakrik och ren cabernet med mynta och cassis och massor av eldighet, så har det också hela 16% alkohol även om det inte känns riktigt så mycket. Borde få ligga till sig några år men rätt god redan nu.
Mer cabernet och nu en kalifornisk klassiker: Mayacamas Cabernet Sauvignon 2013 (95678), 1095 kr som är precis så snygg och bra som priset anger. En klockren Napa-cabernet med yppig frukt av svarta vinbär, körsbär och blåa plommon som samsas med aningen mynta, mocca och mörk choklad och en mycket snygg läderton, wow! och på det mjuka fina silkiga tanniner. En ren njutning man borde unna sig någon gång i livet. Ridge Lytton Springs 2016 (95755), 349 kr är också en klassiker från Kalifornien.
2016 är 69% zinfandel, 23% petite sirah, 6% carignan och 2% mourvedre; ett mörkt svart-rött vin med doft och smak som går i samma riktning. Mörk frukt som svarta körsbär och blå plommon, lakrits och nejlika, lagerblad och lavendel och läder, nytt läder, inte gammal sadel. Häftigt vin som inte borde få säljas före sin tio-årsdag. Men kan du spara den ett decennium eller två så gör det!
Tillbaka till South Australia och nu till Clare Valley norr om Adelaide och Jim Barry McRae Wood Shiraz 2014 (95617), 229 kr. Detta är en kult-shiraz till rea-pris. Fullpackad med fint kryddad shiraz-frukt på bästa sätt med nästan syltig tät frukt och massor av smak, som tur är har den både syra och tanniner att möta den massiva frukten. Jim Barry ansvarar också för kultvinet ’The Armagh’.
[drinklist id="66702"]