vin-till-wallenbergare-vinbanken

Vin till Wallenbergare

Favoritmarkera

RECEPT. Kombinationen mellan vin och klassikern Wallenbergare passar både vita och röda viner. Lingon och gröna ärtor bidrar med liten sötma till rätten, här har vi valt ett bättre rött vin.

Vi tipsar om ett festligare vin men också med alternativ för alla som har en budget.

Brunello di Montalcino Poggio Nero (75421), Mare Magnum, Brunello di Montalcino, 249 kr

Druvor: sangiovese
Kärnigt, stramt och fylligt vin som smakar av körsbär, lite torkad frukt med apelsintwist och med inslag av tobak och fat. De torkade fruktnoterna ger en viss sötma i smaken, som ska möta lingon och ärtor. Lagar ni Wallenbergaren med renfärs är matchen än bättre!
Betyg: 4

Budgetförslag: Morellino di Scansano 2015 (2029), Morisfarms Toskana Italien, 149 kr
Smaken är något rundare, än vin ovan, aningen mjukare med röda fruktnoter och en knivsudd vanilj.
Betyg 4

RECEPT | Wallenbergare, 4 portioner

300 g kalvfärs
3 st ägg
3 dl vispgrädde
1.5 tsk salt
1 dl ströbröd
200 g gröna ärtor, frysta
2 dl rårörda lingon
12 st potatis
3 msk smör
2 dl standardmjölk
1 tsk salt
0.5 tsk muskot hel

Gör så här

1. Dela äggen och separera vitan från gulan.

2. Lägg kalvfärsen tillsammans med äggulor och kryddor i en matberedare. Kör en liten stund tills allt är väl blandat. Fortsätt med grädden som tillsätts i en fin stråle.

3. Strö ut siktat ströbröd på en plåt med smörpapper.

4. Klicka ut färsen med hjälp av två skedar.

5. Strö över ströbrödet och platta till och forma färsen med en stekspade. Gör två mindre Wallenbergare per person så är de lättare att hantera.

6. Värm upp stekpannan med smör och och när det fått färg läggs Wallenbergarna i med hjälp av stekspaden.

7. Stek dem sakta på inte alltför hög värme, det tar ca 4 minuter på varje sida.

8. Koka potatisen och häll av vattnet.

9. Kör med elvispens degkrokar direkt ner i potatiskastrullen.

10. Lägg i 3 msk smör, ost och tillsätt mjölken som du värmt innan.

11. Smaka av med salt och ny-riven muskot och ev några tag med pepparkvarnen.

12. Servera med små gröna ärtor och lingonsylt.

HUVUDBILD: från mitt besök på restaurang Slingerbulten i Gamla Stan. Rekommenderas, skönt stamställe för vällagade husmans, och klassiska rätter.

Kommentera