recension-och-tabell-sma-partier-vita-viner-7-dec-systembolaget-vinbanken

Champagne och vita viner, små partier 7 dec 2018 – recension och lista

Favoritmarkera

Champagne och vita viner, små partier den 7 december 2018 kommer med massor av snustorra bubblor från olika länder. En våg av fina tyskspråkiga vita viner och högklassig chardonnay från både Bourgogne och andra ställen.

Med hela 34 viner är det tyvärr omöjligt att ge omdömen om samtliga – men samtliga viner finns med i tabellen (längst ner i inlägget).

Champagne och andra bubblor

Franciose Bedel & Fils Comme Autre Fois Brut 2004 (90355), 799 kr är en utvecklad och mycket god champagne i lätt oxidativ (utvecklad) stil av bokna äpplen med nästan sötaktig frukt och hög syra. Påminner i stilen om äldre tiders Bollinger med härlig och helt mogen smak med både frukt och komplexitet. Nästan mer mat-champagne än välkomstdrink. Servera till foie gras eller ännu bättre till hårda fina och lagrade ostar.
Henriot Brut Millesimé 2008 (99065), 599 kr är precis som tidigare årgångar ett snudd på fynd. Bred fin med toner av citrus, gula äpplen och mycket mineraldriven, fin brödighet och tydliga drag av att ha legat länge på sin jästfällning med härligt utvecklad autolys (brödighet) som ger extra komplexitet. Helt enkelt massor av smak och trots sina tio år fortfarande mycket ung. En krävande champagne att lägga ner i källaren för kommande högtider.

Fyra år yngre men redan helt drickbar är Vincent Joubart Blanc de Blancs 2012 (90666), 396 kr. Utvecklad och klart mineralig med citrus, persika och krita. Hög syra som balanseras av läcker frukt och rostade nötter, smör och tosca. Väldigt god redan nu som sagt men även ett vin att lagra minst ett decennium om man kan hålla fingrarna borta.

Ett år yngre är Deutz Brut Vintage 2013 (90644), 599 kr. Bortskämda med överleverans från denna fina firma så väger 2013 lite lättare men har fin syra och en skön känsla av stenfrukt och citrus. Svårprovad så här ung, jag tror att den bjuder på mycket mer smak om fem år. Deutz bubblor är generellt väldigt långlivade och vill gärna vara över tio år när man dricker dem.

Philipponnat Royale Reserve Non Dosé 2013 (91228), 399 kr är som de säger (non dosé – ingen dosage) en snustorr champagne som nästan alla hus gör idag. Nu var 2013 en årgång som var knepig med ganska mager frukt och tyvärr går det igen i vinet som har något gles frukt men för den skull inte alls dåligt. Bara att se till att det finns ett fat nyöppnade ostron så kommer vinet till sin rätt.

De flesta champagnehus har en prestige-champagne och i Philipponnats fall så heter den Clos des Goisses 2009 (95120), 1599 kr. En riktigt storartad champagne som inte ligger långt efter deras magnifika 2008. 2/3 pinot noir 1/3 chardonnay, lagring på fat, ingen malolaktiskt (äppelsyra omvandlas till mjölksyra) jäsning och en dosage på bara 4,5 gram. Låter som man skulle kunna skära i stål med den men tvärtom; bred och fin med äpple, citrus och nybakat rågbröd och en klart kryddig ton som tar ton i eftersmaken. Ännu mycket ung men redan nu högst njutbar. En mat-champagne till vaktel i gräddig sås t ex.

Ett vinhus som inte har en prestige-champagne (utan bara är det) är Salon, och nu kommer Salon 2007 (90429), 3999 kr. Huset gör bara en champagne, från en årgång (bara utvalda årgångar, detta är den 41sta årgången sedan födseln 1905), från en enda by och bara ca 50 000 flaskor.

Denna 2007 är som Salon brukar vara, alldeles stum och blyg och det är fullständigt ofattbart att den kan vara så eftertraktad. Men så efter en stund kommer det toner av apelsinblom, citrus, snäckskal, mandel och hasselnöt, brioche och så vidare, ingen ände på de finstämda toner som konstant strömmar upp ur glaset. Med andra ord, låt den ligga ett bra tag – om du nu får tag på någon av de 120 buteljer som kommer hit. De lär inte ligga och värma hyllor.

Även en högklassig rosé med mognad kommer upp på repertoaren, Charles Heidsieck Rosé 2005 (90464), 829 kr. Till att börja med en av de vackraste roséer jag sett, ljust laxrosa med lätt orange ton. Stor fin doft som är mer vinös än champagne brukar vara, tydlig ton av lätt elegant pinot noir med mognad, dämpad och balanserad syra och den bredd vi lärt oss att Charles Heidsieck bjuder på i alla sina viner. Även detta ett matvin mer än pratvin, lammbräss med havskräftor vore inte så dumt till.

Mousserande från Spanien och Italien

Men allt som bubblar är inte champagne, både Spanien och Italien bidrar med några av sina bästa producenter. Cava Gramona är en mycket seriös producent som gör viner som gärna ska lagras i upp till 20 år. Här är Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2013 (97065), 199 kr, en imponerande bra cava med underbar mousse, god brödighet, torr och god med fin fruktighet av stenfrukt och äpple.

Italiens mest kända distrikt för mousserande viner är Franciacorta, och en man har gjort mer än andra för att lyfta kvaliteten; Maurizio Zanella, en pojke som skickades ut till farmor på landet av sin far för att inte hamna i fel kretsar som det heter i storstan Milano. Kreativiteten var det inget fel på och snart byggde han upp en imponerande anläggning vid Lago d’Iseo utanför Brescia i Lombardiet. Man gör inte bara bubbel men det är bubbel de är mest kända för. Här kommer två varianter.

Ca del Bosco Franciacorta (97014), 279 kr är husets basbubbel med 75% chardonnay i en ljus och elegant lättare stil med fin mousse och lätt citrus-äpplig frukt. Ännu ung och vinner på att ligga något år.

Annamaria Clementi 2008 (90628), 849 kr är något helt annat. En fullt utvecklad och oerhört komplex dryck som inte står prestige-champagne efter i kvalitet. Stor och bred med utvecklad autolys, rejäl dos av nybakad brioche/croissant med finaste pomeransmarmelad och lång god fin eftersmak. Svårt att förstå att det är zero dosage i ett vin med denna komplexitet. OK att det kostar när det smakar, det får man ta. Finns f ö bara 90 flaskor. Annamaria var Maurizios farmor på landet.

Ytterligare en italienare får följa med, Contratto Pas Dosé 2012 (97064) 189 kr är ett av landets äldsta tillverkare av spumanti. Huset ägs sedan 2011 av La Spinetta Och Giorgio Rivetti som länge sneglat på Contratto. Ungt friskt och heltorrt vin med ton av vinteräpplen, citrus och snäckskal, god och mycket ren eftersmak. Pinot noir 80% chardonnay 20%.

Imponerande tyskspråkiga vita viner

Samtliga tysk-österrikiska viner denna månad får med beröm godkänt, vissa mer än andra. Tyskland är inne i ett skönt flyt nu med tre bra årgångar i rad 2015-17, olika till karaktären men bra till mycket bra år. Till volymen räknat var 2017 svårt, från drygt 9 till 7,4 miljoner hl är ett stort tapp, och detta beroende på frostnätterna i slutet av april då vinrankorna är som känsligast.

Weingut Dönnhoff Riesling Trocken 2017 är en rak och ren riesling med ännu så länge oförlöst frukt men den finns där under täcket. I detta unge skede är det mest syra som gör att frukten drar mot cox orange och citron, men; vänta bara. Dönnhoff gör en aldrig besviken.

Och det gör inte August Kesseler heller. Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben 2016 (90408), 349 kr är en minst sagt uttrycksfull riesling med en liten klädsam restsötma (15 gram) som ger en lätt rondör till vinet. Med aningar av honung och sötmogen, nästan lite tropisk frukt antar jag att vi talar om sent skördade druvor med svagt angrepp av botrytis. Allt detta ger ett elegant och komplext vin med lång läcker eftersmak. Helt drickfärdig men skulle lätt klara av ett decennium i källaren.

Riesling från Österrike kommer idag från Bründelmayer Heiligenstein Riesling 2017 (95577), 239 kr. Urfin och fräsch med persika, gula plommon och äpplen. Klart svalvuxen med stram frukt men stor potential att bli ett riktigt fint vin om några år. Enormt imponerande vin som med lite mognad skulle fått 1,5 poäng till.

Mer Österreich och nu med national-druvan. Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg Steinsetz 2017 (95922), 189 kr. Djupt gul i färgen, och en härligt generös doft och smak med solmogen varm frukt, typisk grüner veltliner-krydda mot peppar och ostfondue. Gott och bra matvin som passar till det mesta. Ännu godare om tre – tio år.

Månadens vita naturvin

Château de Bois-Brincon Terre de Gres 2016 (90354), 209 kr från Anjou i Loire. Mörkt gul och med en klart udda doft av oxiderad frukt med tydliga inslag av druvskal, vax och honung. I smaken är det en massiv syra som slår först och på det en oxiderad upplevelse av fallfrukt och samma skalsmak som i doften, och dessutom inte helt torrt. Allt detta helt utan varningstext! Så här var säkert vissa vita viner före andra världskriget, jag är alldeles för ung att veta det. Väldigt gammeldags stil och lång eftersmak av lätt oxiderad frukt. Det låter på mina ord som att man ska undvika det här vinet men det är precis tvärtom. Ett oerhört roligt vin som man blir glad av att smaka på.

Semillon från Australien

Tim Adams Semillon 2016 (90162) 159 kr dyker upp med jämna mellanrum. Skulle säkert vara fast listad om det bara fanns vin så det räckte. Den är alltid ung och blyg när den kommer, det är ett vin som gärna vill uppleva sin tio-års-dag. Just nu outvecklad och svårprovad men som alltid ytterst välgjord och härlig med sin vaxiga smak av aussie-semillon, krispiga syra och mysiga, kryddiga lite brända eftersmak. Ett vin att köpa lådvis och lagra.

Chardonnayvin!

Det finns fortfarande människor som säger att de inte gillar chardonnay (träffade en igår) och alla ni som håller med slipper läsa mer om vita viner nu.

Börjar i norra Frankrike med en Laroche Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2014 (95116), 399 kr (nu börjar chablis-priserna dra iväg). Klassiks fin-chablis med citrus, mandelspån och härlig koncentration som fortfarande är lite blyg i smaken. Torr med hög syra och ändå ganska utvecklad smak efter en liten tid i glaset. Vill absolut bli dekanterad en timme innan servering till fin vit fisk som pigg- eller slätvar med mousselinsås och svartrötter.

I Côte de Nuits gör man nästan bara rött vin men det finns en och annan chardonnay-ranka. Dubois & Fils Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt 2016 (90462), 199 kr är en rättfram och rak vit bourgogne utan åthävor. Bra syra och rejäl frukt med svag ton av fatlagring i traditionell stil. Och detta till ett pris som gör att även vanliga människor har råd att dricka den. Precis som chablisen ovan vill den gärna luftas innan servering.

Les Clos du Château de Puligny-Montrachet 2016 (90660), 299 kr är ett snäpp upp i både pris, kvalitet och appellation. En Puligny-light men med alla saker på plats som god fin frukt, fatig och lite rökig med bra karaktär utan att bre på. Fin eftersmak med lätt kryddighet i typisk lite fat/rökig stil. Ännu bättre om ett år eller två. Serveras med fördel till fet fågel som anka med citrus-smak.

Ytterligare ett snäpp upp (rejält snäpp) är Olivier Leflaive Meursault Les Clous 2015 (90456), 669 kr. När man beskriver Meursault dyker ord som brynt smör, rostade nötter med citrus-zest, nyrostat bröd, och brända mandlar upp. Och allt detta finns i denna ganska perfekta Les Clous. Elegans och finess trots sin smakrikedom med en läcker krydda i slutet av smaken. Bara att njuta!

Längst söderut i Bourgogne ligger Mâconnais och där hittar man också Pouilly Fuissé Les Vieux Murs 2008 (90600), 319 kr från Jean Loron. För drygt 300.- får du här en fullt mogen tio år gammal vit bourgogne med härligt utvecklad doft och smak. Solmogen frukt mot papaya/mango tillsammans med citrus och rostade nötter och en smörig fet eftersmak. Mums helt enkelt.

Sist men inte minst en elegant amerikanare. Melville Estate Chardonnau 2016 (90030), 359 kr från Santa Rita Hills några mil nordväst om Santa Barbara i södra Kalifornien (filmen Sideways). Väldigt snygg och fin chardonnay utan överdriven sötfrukt och för mycket fat. Blint hade man nog inte gissat södra Kalifornien för vinet är väldigt mycket vit Bourgogne i smak och stil med en elegant och försiktig fathantering. Skulle vinna på några år i källaren men med två timmar i karaff kommer den ikapp sig.

VISA TABELL
Vinbankens tabell – vita viner små partier 7 dec. 2018
SB nrÅrNamnUrsprungPrisDrickPoängPvPtAntal
Vita viner små partier 7 december 2018
903552004BEDEL & Fils Comme Autrefois Brut FrançoiseChampagne79918-2517.64.11120
990652008Henriot Brut MillésiméChampagne59920-3517.74.312400
906662012Vincent Joudart Blanc de Blancs MillésimeChampagne39619-2917.34.512520
912282013Philipponnat Royale Réserve Non DoséChampagne39919-2715.53.811800
906442013Deutz Brut VintageChampagne59919-2816.53.811200
951202009Clos des Goisses PhilipponnatChampagne159920-351841120
904292007SalonChampagne399920-401741120
970652013Gramona Imperial Brut Gran ReservaCava, Spanien27919-29164.513600
97014Ca' del Bosco Franciacorta Cuvee PrestigeFranciacorta, Italien27919-2715.53.61600
970642008Ca' del Bosco Annamaria ClementiFranciacorta, Italien84919-33184190
970642012Contratto Millesimato Pas DoséPiemonte, Italien18919-2615.5413600
991462016Skepparps Grand Prix SolarisÖsterlen, Skåne, Sverige29919-2614.53.311200
Rosébubbel
904642005Charles Heidsieck RoséChampagne82919-29184.51.2360
Tyskland
905062017Keller Grüner Silvaner TrockenRheinhessen15319-25143.61.21140
905142017Keller Riesling TrockenRheinhessen16819-2614.53.61.24000
961322017Dönnhoff Riesling TrockenNahe16319-2915.54.21.23600
904082016Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte RebenRheingau34919-34184.71.2600
905152016Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherbMosel24419-301641600
Österrike
959222017Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner VeltlinerKamptal23919-3015.5422400
955772017Heiligenstein Riesling Weingut BründlmayerKamptal23920-30164.22480
Italien och Spanien
992582015Vigna Il Cantico della Figura Andrea Felici24919-2515.53.72600
970742017Roero Arneis Matteo CorreggiaRoero, Piemonte12919-22143.523000
993052016Taleia Castell D'EncúsCosters del Segre, Spanien24919-2315.53.52600
Frankrike
903542016Château de Bois-Brincon Anjou Terre de GresAnjou-Villages, Loiredalen20918-261642600
951162014Chablis Premier Cru Mont de Milieu LarocheChablis Premier Cru, Bourgogne39918-23163.62720
950992016Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes Domaine Pierre LabetBourgogne28919-2615.83.52792
906602016Le Clos du Chateau de Puligny-Montrachet BourgogneBourgogne29919-26163.821200
904622016Côte de Nuits-Villages Les Monts de BoncourtCôte de Nuits-Villages, Bourgogne19919-2515.84.122400
906002008Pouilly Fuissé Les Vieux MursPouilly-Fuissé, Bourgogne31918-2216.84.42420
904562015Meursault Les Clous Olivier LeflaiveMeusault, Côte de Beaune 66919-29184.52240
Nya världen
900302016Melville Estate ChardonnaySanta rita Hills, Central Coast, Kalifornien35918-271742480
962802015Birichino MalvasiaMonterey, Central Coast, Kalifornien14918-231541.23000
901622016Birichino MalvasiaClare Valley, South Australia15919-30164.51.21800
Sött vitt vin
992712017Moscato d'Asti BeraMoscato d'Asti, Piemonte13918-221542400

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner vinet på att lagras

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.

1 – 1,4
Usel/defekt/odrickbar:

1,5 – 2,4
Ej prisvärt

2,5 – 3,4
Prisvärt

3,5 – 4,4
Väl prisvärt

4,5 – 5
Fynd

Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Men som Anders Röttorp skriver: vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 3, till vilken mat som vinet passar till. Utan mat: 0, lättare mat: 1, mellanrik smak: 2, mäktig och smakrik mat: 3.

Antal
Flaskor som lanseras

Kommentera