röda-nya-viner-6-september-systembolaget-vinbanken

Champagne och vita viner, små partier 7 dec 2018 – recension och lista

Favoritmarkera

Champagne och vita viner, små partier den 7 december 2018 kommer med massor av snustorra bubblor från olika länder. En våg av fina tyskspråkiga vita viner och högklassig chardonnay från både Bourgogne och andra ställen.

Med hela 34 viner är det tyvärr omöjligt att ge omdömen om samtliga – men samtliga viner finns med i tabellen (längst ner i inlägget).

Champagne och andra bubblor

Franciose Bedel & Fils Comme Autre Fois Brut 2004 (90355), 799 kr är en utvecklad och mycket god champagne i lätt oxidativ (utvecklad) stil av bokna äpplen med nästan sötaktig frukt och hög syra. Påminner i stilen om äldre tiders Bollinger med härlig och helt mogen smak med både frukt och komplexitet. Nästan mer mat-champagne än välkomstdrink. Servera till foie gras eller ännu bättre till hårda fina och lagrade ostar.
Henriot Brut Millesimé 2008 (99065), 599 kr är precis som tidigare årgångar ett snudd på fynd. Bred fin med toner av citrus, gula äpplen och mycket mineraldriven, fin brödighet och tydliga drag av att ha legat länge på sin jästfällning med härligt utvecklad autolys (brödighet) som ger extra komplexitet. Helt enkelt massor av smak och trots sina tio år fortfarande mycket ung. En krävande champagne att lägga ner i källaren för kommande högtider.

Fyra år yngre men redan helt drickbar är Vincent Joubart Blanc de Blancs 2012 (90666), 396 kr. Utvecklad och klart mineralig med citrus, persika och krita. Hög syra som balanseras av läcker frukt och rostade nötter, smör och tosca. Väldigt god redan nu som sagt men även ett vin att lagra minst ett decennium om man kan hålla fingrarna borta.

Ett år yngre är Deutz Brut Vintage 2013 (90644), 599 kr. Bortskämda med överleverans från denna fina firma så väger 2013 lite lättare men har fin syra och en skön känsla av stenfrukt och citrus. Svårprovad så här ung, jag tror att den bjuder på mycket mer smak om fem år. Deutz bubblor är generellt väldigt långlivade och vill gärna vara över tio år när man dricker dem.

Philipponnat Royale Reserve Non Dosé 2013 (91228), 399 kr är som de säger (non dosé – ingen dosage) en snustorr champagne som nästan alla hus gör idag. Nu var 2013 en årgång som var knepig med ganska mager frukt och tyvärr går det igen i vinet som har något gles frukt men för den skull inte alls dåligt. Bara att se till att det finns ett fat nyöppnade ostron så kommer vinet till sin rätt.

De flesta champagnehus har en prestige-champagne och i Philipponnats fall så heter den Clos des Goisses 2009 (95120), 1599 kr. En riktigt storartad champagne som inte ligger långt efter deras magnifika 2008. 2/3 pinot noir 1/3 chardonnay, lagring på fat, ingen malolaktiskt (äppelsyra omvandlas till mjölksyra) jäsning och en dosage på bara 4,5 gram. Låter som man skulle kunna skära i stål med den men tvärtom; bred och fin med äpple, citrus och nybakat rågbröd och en klart kryddig ton som tar ton i eftersmaken. Ännu mycket ung men redan nu högst njutbar. En mat-champagne till vaktel i gräddig sås t ex.

Ett vinhus som inte har en prestige-champagne (utan bara är det) är Salon, och nu kommer Salon 2007 (90429), 3999 kr. Huset gör bara en champagne, från en årgång (bara utvalda årgångar, detta är den 41sta årgången sedan födseln 1905), från en enda by och bara ca 50 000 flaskor.

Denna 2007 är som Salon brukar vara, alldeles stum och blyg och det är fullständigt ofattbart att den kan vara så eftertraktad. Men så efter en stund kommer det toner av apelsinblom, citrus, snäckskal, mandel och hasselnöt, brioche och så vidare, ingen ände på de finstämda toner som konstant strömmar upp ur glaset. Med andra ord, låt den ligga ett bra tag – om du nu får tag på någon av de 120 buteljer som kommer hit. De lär inte ligga och värma hyllor.

Även en högklassig rosé med mognad kommer upp på repertoaren, Charles Heidsieck Rosé 2005 (90464), 829 kr. Till att börja med en av de vackraste roséer jag sett, ljust laxrosa med lätt orange ton. Stor fin doft som är mer vinös än champagne brukar vara, tydlig ton av lätt elegant pinot noir med mognad, dämpad och balanserad syra och den bredd vi lärt oss att Charles Heidsieck bjuder på i alla sina viner. Även detta ett matvin mer än pratvin, lammbräss med havskräftor vore inte så dumt till.

Mousserande från Spanien och Italien

Men allt som bubblar är inte champagne, både Spanien och Italien bidrar med några av sina bästa producenter. Cava Gramona är en mycket seriös producent som gör viner som gärna ska lagras i upp till 20 år. Här är Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2013 (97065), 199 kr, en imponerande bra cava med underbar mousse, god brödighet, torr och god med fin fruktighet av stenfrukt och äpple.

Italiens mest kända distrikt för mousserande viner är Franciacorta, och en man har gjort mer än andra för att lyfta kvaliteten; Maurizio Zanella, en pojke som skickades ut till farmor på landet av sin far för att inte hamna i fel kretsar som det heter i storstan Milano. Kreativiteten var det inget fel på och snart byggde han upp en imponerande anläggning vid Lago d’Iseo utanför Brescia i Lombardiet. Man gör inte bara bubbel men det är bubbel de är mest kända för. Här kommer två varianter.

Ca del Bosco Franciacorta (97014), 279 kr är husets basbubbel med 75% chardonnay i en ljus och elegant lättare stil med fin mousse och lätt citrus-äpplig frukt. Ännu ung och vinner på att ligga något år.

Annamaria Clementi 2008 (90628), 849 kr är något helt annat. En fullt utvecklad och oerhört komplex dryck som inte står prestige-champagne efter i kvalitet. Stor och bred med utvecklad autolys, rejäl dos av nybakad brioche/croissant med finaste pomeransmarmelad och lång god fin eftersmak. Svårt att förstå att det är zero dosage i ett vin med denna komplexitet. OK att det kostar när det smakar, det får man ta. Finns f ö bara 90 flaskor. Annamaria var Maurizios farmor på landet.

Ytterligare en italienare får följa med, Contratto Pas Dosé 2012 (97064) 189 kr är ett av landets äldsta tillverkare av spumanti. Huset ägs sedan 2011 av La Spinetta Och Giorgio Rivetti som länge sneglat på Contratto. Ungt friskt och heltorrt vin med ton av vinteräpplen, citrus och snäckskal, god och mycket ren eftersmak. Pinot noir 80% chardonnay 20%.

Imponerande tyskspråkiga vita viner

Samtliga tysk-österrikiska viner denna månad får med beröm godkänt, vissa mer än andra. Tyskland är inne i ett skönt flyt nu med tre bra årgångar i rad 2015-17, olika till karaktären men bra till mycket bra år. Till volymen räknat var 2017 svårt, från drygt 9 till 7,4 miljoner hl är ett stort tapp, och detta beroende på frostnätterna i slutet av april då vinrankorna är som känsligast.

Weingut Dönnhoff Riesling Trocken 2017 är en rak och ren riesling med ännu så länge oförlöst frukt men den finns där under täcket. I detta unge skede är det mest syra som gör att frukten drar mot cox orange och citron, men; vänta bara. Dönnhoff gör en aldrig besviken.

Och det gör inte August Kesseler heller. Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben 2016 (90408), 349 kr är en minst sagt uttrycksfull riesling med en liten klädsam restsötma (15 gram) som ger en lätt rondör till vinet. Med aningar av honung och sötmogen, nästan lite tropisk frukt antar jag att vi talar om sent skördade druvor med svagt angrepp av botrytis. Allt detta ger ett elegant och komplext vin med lång läcker eftersmak. Helt drickfärdig men skulle lätt klara av ett decennium i källaren.

Riesling från Österrike kommer idag från Bründelmayer Heiligenstein Riesling 2017 (95577), 239 kr. Urfin och fräsch med persika, gula plommon och äpplen. Klart svalvuxen med stram frukt men stor potential att bli ett riktigt fint vin om några år. Enormt imponerande vin som med lite mognad skulle fått 1,5 poäng till.

Mer Österreich och nu med national-druvan. Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg Steinsetz 2017 (95922), 189 kr. Djupt gul i färgen, och en härligt generös doft och smak med solmogen varm frukt, typisk grüner veltliner-krydda mot peppar och ostfondue. Gott och bra matvin som passar till det mesta. Ännu godare om tre – tio år.

Månadens vita naturvin

Château de Bois-Brincon Terre de Gres 2016 (90354), 209 kr från Anjou i Loire. Mörkt gul och med en klart udda doft av oxiderad frukt med tydliga inslag av druvskal, vax och honung. I smaken är det en massiv syra som slår först och på det en oxiderad upplevelse av fallfrukt och samma skalsmak som i doften, och dessutom inte helt torrt. Allt detta helt utan varningstext! Så här var säkert vissa vita viner före andra världskriget, jag är alldeles för ung att veta det. Väldigt gammeldags stil och lång eftersmak av lätt oxiderad frukt. Det låter på mina ord som att man ska undvika det här vinet men det är precis tvärtom. Ett oerhört roligt vin som man blir glad av att smaka på.

Semillon från Australien

Tim Adams Semillon 2016 (90162) 159 kr dyker upp med jämna mellanrum. Skulle säkert vara fast listad om det bara fanns vin så det räckte. Den är alltid ung och blyg när den kommer, det är ett vin som gärna vill uppleva sin tio-års-dag. Just nu outvecklad och svårprovad men som alltid ytterst välgjord och härlig med sin vaxiga smak av aussie-semillon, krispiga syra och mysiga, kryddiga lite brända eftersmak. Ett vin att köpa lådvis och lagra.

Chardonnayvin!

Det finns fortfarande människor som säger att de inte gillar chardonnay (träffade en igår) och alla ni som håller med slipper läsa mer om vita viner nu.

Börjar i norra Frankrike med en Laroche Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2014 (95116), 399 kr (nu börjar chablis-priserna dra iväg). Klassiks fin-chablis med citrus, mandelspån och härlig koncentration som fortfarande är lite blyg i smaken. Torr med hög syra och ändå ganska utvecklad smak efter en liten tid i glaset. Vill absolut bli dekanterad en timme innan servering till fin vit fisk som pigg- eller slätvar med mousselinsås och svartrötter.

I Côte de Nuits gör man nästan bara rött vin men det finns en och annan chardonnay-ranka. Dubois & Fils Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt 2016 (90462), 199 kr är en rättfram och rak vit bourgogne utan åthävor. Bra syra och rejäl frukt med svag ton av fatlagring i traditionell stil. Och detta till ett pris som gör att även vanliga människor har råd att dricka den. Precis som chablisen ovan vill den gärna luftas innan servering.

Les Clos du Château de Puligny-Montrachet 2016 (90660), 299 kr är ett snäpp upp i både pris, kvalitet och appellation. En Puligny-light men med alla saker på plats som god fin frukt, fatig och lite rökig med bra karaktär utan att bre på. Fin eftersmak med lätt kryddighet i typisk lite fat/rökig stil. Ännu bättre om ett år eller två. Serveras med fördel till fet fågel som anka med citrus-smak.

Ytterligare ett snäpp upp (rejält snäpp) är Olivier Leflaive Meursault Les Clous 2015 (90456), 669 kr. När man beskriver Meursault dyker ord som brynt smör, rostade nötter med citrus-zest, nyrostat bröd, och brända mandlar upp. Och allt detta finns i denna ganska perfekta Les Clous. Elegans och finess trots sin smakrikedom med en läcker krydda i slutet av smaken. Bara att njuta!

Längst söderut i Bourgogne ligger Mâconnais och där hittar man också Pouilly Fuissé Les Vieux Murs 2008 (90600), 319 kr från Jean Loron. För drygt 300.- får du här en fullt mogen tio år gammal vit bourgogne med härligt utvecklad doft och smak. Solmogen frukt mot papaya/mango tillsammans med citrus och rostade nötter och en smörig fet eftersmak. Mums helt enkelt.

Sist men inte minst en elegant amerikanare. Melville Estate Chardonnau 2016 (90030), 359 kr från Santa Rita Hills några mil nordväst om Santa Barbara i södra Kalifornien (filmen Sideways). Väldigt snygg och fin chardonnay utan överdriven sötfrukt och för mycket fat. Blint hade man nog inte gissat södra Kalifornien för vinet är väldigt mycket vit Bourgogne i smak och stil med en elegant och försiktig fathantering. Skulle vinna på några år i källaren men med två timmar i karaff kommer den ikapp sig.

VISA TABELL
Vinbankens tabell – vita viner små partier 7 dec. 2018
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Vita viner små partier 7 december 2018
BEDEL & Fils Comme Autrefois Brut Françoise, 2004, 799 kr, +
BEDEL & Fils Comme Autrefois Brut Françoise200490355Champagne79917.6+18-251120
Henriot Brut Millésimé, 2008, 599 kr, +
Henriot Brut Millésimé200899065Champagne59917.7+20-3512400
Vincent Joudart Blanc de Blancs Millésime, 2012, 396 kr, ++
Vincent Joudart Blanc de Blancs Millésime201290666Champagne39617.3++19-2912520
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, 2013, 399 kr, +
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé201391228Champagne39915.5+19-2711800
Deutz Brut Vintage, 2013, 599 kr, +
Deutz Brut Vintage201390644Champagne59916.5+19-2811200
Clos des Goisses Philipponnat, 2009, 1599 kr, +
Clos des Goisses Philipponnat200995120Champagne159918+20-351120
Salon, 2007, 3999 kr, +
Salon200790429Champagne399917+20-401120
Gramona Imperial Brut Gran Reserva, 2013, 279 kr, ++
Gramona Imperial Brut Gran Reserva201397065Cava, Spanien27916++19-2913600
Ca' del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige, , 279 kr, +
Ca' del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige97014Franciacorta, Italien27915.5+19-271600
Ca' del Bosco Annamaria Clementi, 2008, 849 kr, +
Ca' del Bosco Annamaria Clementi200897064Franciacorta, Italien84918+19-33190
Contratto Millesimato Pas Dosé, 2012, 189 kr, +
Contratto Millesimato Pas Dosé201297064Piemonte, Italien18915.5+19-2613600
Skepparps Grand Prix Solaris, 2016, 299 kr, =
Skepparps Grand Prix Solaris201699146Österlen, Skåne, Sverige29914.5=19-2611200
Rosébubbel
Charles Heidsieck Rosé, 2005, 829 kr, ++
Charles Heidsieck Rosé200590464Champagne82918++19-291.2360
Tyskland
Keller Grüner Silvaner Trocken, 2017, 153 kr, +
Keller Grüner Silvaner Trocken201790506Rheinhessen15314+19-251.21140
Keller Riesling Trocken, 2017, 168 kr, +
Keller Riesling Trocken201790514Rheinhessen16814.5+19-261.24000
Dönnhoff Riesling Trocken, 2017, 163 kr, +
Dönnhoff Riesling Trocken201796132Nahe16315.5+19-291.23600
Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben, 2016, 349 kr, ++
Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben201690408Rheingau34918++19-341.2600
Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb, 2016, 244 kr, +
Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb201690515Mosel24416+19-301600
Österrike
Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner, 2017, 239 kr, +
Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner201795922Kamptal23915.5+19-3022400
Heiligenstein Riesling Weingut Bründlmayer, 2017, 239 kr, +
Heiligenstein Riesling Weingut Bründlmayer201795577Kamptal23916+20-302480
Italien och Spanien
Vigna Il Cantico della Figura Andrea Felici, 2015, 249 kr, +
Vigna Il Cantico della Figura Andrea Felici20159925824915.5+19-252600
Roero Arneis Matteo Correggia, 2017, 129 kr, +
Roero Arneis Matteo Correggia201797074Roero, Piemonte12914+19-2223000
Taleia Castell D'Encús, 2016, 249 kr, +
Taleia Castell D'Encús201699305Costers del Segre, Spanien24915.5+19-232600
Frankrike
Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres, 2016, 209 kr, +
Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres201690354Anjou-Villages, Loiredalen20916+18-262600
Chablis Premier Cru Mont de Milieu Laroche, 2014, 399 kr, +
Chablis Premier Cru Mont de Milieu Laroche201495116Chablis Premier Cru, Bourgogne39916+18-232720
Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes Domaine Pierre Labet, 2016, 289 kr, +
Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes Domaine Pierre Labet201695099Bourgogne28915.8+19-262792
Le Clos du Chateau de Puligny-Montrachet Bourgogne, 2016, 299 kr, +
Le Clos du Chateau de Puligny-Montrachet Bourgogne201690660Bourgogne29916+19-2621200
Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt, 2016, 199 kr, +
Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt201690462Côte de Nuits-Villages, Bourgogne19915.8+19-2522400
Pouilly Fuissé Les Vieux Murs, 2008, 319 kr, +
Pouilly Fuissé Les Vieux Murs200890600Pouilly-Fuissé, Bourgogne31916.8+18-222420
Meursault Les Clous Olivier Leflaive, 2015, 669 kr, ++
Meursault Les Clous Olivier Leflaive201590456Meusault, Côte de Beaune 66918++19-292240
Nya världen
Melville Estate Chardonnay, 2016, 359 kr, +
Melville Estate Chardonnay201690030Santa rita Hills, Central Coast, Kalifornien35917+18-272480
Birichino Malvasia, 2015, 149 kr, +
Birichino Malvasia201596280Monterey, Central Coast, Kalifornien14915+18-231.23000
Birichino Malvasia, 2016, 159 kr, ++
Birichino Malvasia201690162Clare Valley, South Australia15916++19-301.21800
Sött vitt vin
Moscato d'Asti Bera, 2017, 139 kr, +
Moscato d'Asti Bera201799271Moscato d'Asti, Piemonte13915+18-222400
, , kr,

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Lämna ett svar