Laddar annons
Mer om vin från Azorerna
13 Oct, 2019

Mer om vin från Azorerna

VIN FRÅN AZORERNA. Historiskt blomstrade vinnäringen på Azorerna fram till mitten av 1800-talet. Katastrofen var ett faktum när vinlusen ödelade vinodlingarna. Idag är vin från Azorerna ovanliga men också mycket mer lätta att hitta för konsumenter.

Oidium (variant av mjöldagg) och phylloxera vastatrix (vinlus som angriper vinstockens rötter) slog till mot ön och dess vinodlingar i mitten av 1800-talet.

Dessa två händelser mer eller mindre ödelade vinodlingarna som tillsammans med valfångst var en av två viktiga inkomstkällorna för Azorerna. En stor del av befolkningen flyttade till Amerika. Men odlingsplättarna med sina stenmurar stod kvar precis som ett kooperativ, Picowines drevs av en grupp odlare. I dag, med ett nyväckt intresse för Azorernas viner är vinodlarna entusiastiska med stor framtidstro.

Ambitionen för vinproducenter som Azores Wine Company är samma som för övriga på ön – att återigen producera vin som kan nå konsumenter långt bortom haven.

Stenmurarna skyddar vinstockarna från den saltstänkta vinden. Stenmurarna avger även värme. Curraias eller corrals som man också kan säga, är ett sinnrikt system av noga planlagda och dokumenterade odlingsområden. I varje corral odlades grödor, om inte vin är det bananer. 2004 blev currais, som stenmurarna och odlingarna heter, upptagna i UNESCOs världsarvslista.

Vin från Azorerna

Det finns ett kooperativ på Pico men även privata vinproducenter. Från att ha satsat på internationella sorter som syrah och merlot ser trenden ut att ha vänt, även för kooperativet. De inhemska druvorna är återigen i fokus. En av Portugals, just nu, starkast lysande vinmakare är António Marçanita som tillsammans med sina partners Felipe Rochas och Paulo Machados driver Azores Wine Company. Dom tror på Azorerna, platsen och jorden - stenen - i kombination med de traditionella druvorna. De satsar helhjärtat. Vin med adress ska det vara!

På Youtube kan du se en video med António Marçanita där han talar fritt - om vin och utvecklar sina funderingar om begreppet naturvin.

”De bästa vingårdarna är så nära havet att du kan höra krabborna sjunga”, talesätt på Pico, Azorerna.

Azorernas klimat

Azorernas klimat påverkas av Atlanten. På Azorerna råder havsklimat med milda temperaturer, kraftiga regn under vintermånaderna och en generell hög luftfuktighet. Dimma är vanligt förekommande.

Med Portugals högsta berg på Pico, når 2 351 m över havet, bidrar vingårdens lutning i kombination med avståndet från havet till delvis, unika förutsättningar.

Att förhindra svampangrepp i vingårdarna, och på Azorernas övriga odlingar, är en pågående utmaning. Att spraya mot skadenagrepp är mer vanligt, än tvärtom.

Jordmån på Azorerna, ön Pico

Lavasten. Hålrummen mellan stenarna fylls med jord så att plantering kan ske. Återkommande, häftiga regn innebär att vattnet i princip rinner rakt igenom, vilket eroderar jorden, men med förhoppning att vinrankans rötter sökt sig så pass långt ner att rotsystemet hittar den näring (och fäste) som plantan så väl behöver.

Mossa. Lika viktig som utmärkande är den speciella mossa som täcker lavastenen. Mossan samlar vatten, dagg, och kan hantera stora mängder vätska. Över tid släpper mossan sitt vatten, innehåller mycket mineraler och salter, som då sipprar ner i utrymmena till gagn för vinstockarna.

Druvor på Azorerna

Det finns 33 olika sorter, blå och gröna, som är tillåtna för odlingpå Azorerna. Bland de traditionella druvorna är tre gröna bland de mest odlade. Arinto dos açores, verdelho och terrantez do pico.

Arinto dos Açores

Den mest odlade sorten på Azorerna är Arinto dos Açores, tidigare känd som Terrantez da Terceira. Kartläggning pågår, forskare tror på släktskap till verdelho.

Verdelho

Druvan har odlats på Pico redan på 1500-talet. 1999 kunde forskare bekräfta att verdelho på Madeira och Azorerna har samma DNA profil. Senare upptäckt gör gällande att det kan finnas släktskap till druvan savagnin.

Terrantez do Pico

Den ovanligaste druvan av dom tre. Druvan har inget släktskap med terrantez på Madeira. Möjligen finns en koppling till verdelho men det är inte bekräftat, än.

Artikel och film om Azorez Wine Company och vinmakaren António Macanita.