Laddar annons
Azores Wine Company med António Maçanita
12 Oct, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Azores Wine Company med António Maçanita

Azores Wine Company drivs av den intensive vinmakaren António Maçanita. Producenten har odlingar på ön Pico, Azorerna.

Azores Wine Company är en producent som tillverkar vita viner av (bland andra) de lokala sorterna terrantez do pico och  arinto dos açores på vulkanön Pico, Azorerna.

Året var 2004 och platsen Alentejo. Här träffade António Maçanita en man som hette David Booth, engelsk vinkonsult och det var nu det började. Booth delade med sig av sin kunskap till António som snart resulterade i en vänskap. Tillsammans tillverkade de ett vin som uppmärksammades direkt.

Azores Wine Company med António Maçanita

Firman Azores Wine Company grundades 2014. De tre delägarna är António Maçanita som är vinmakaren, Felipe Rocha och Paulo Machado.

Azores Wine Company utvecklas snabb. Från att odla på ett fåtal hektar finns storslagna, långt gångna planer på att bygga en stor vinkällare, adega, på den norra delen av ön, i närheten av flygplatsen. Druvodling och vintillverkning på Pico i Azorerna står i fokus vilket inte är konstigt med tanke på uppmärksamheten vinerna röner. Nu köps druvor från cirka 80 odlare vilket företaget planerar fortsätta med, samtidigt som egna vingårdar kan tas i bruk (i dag är många nyplanteringar).

Vulkanön Pico, Azorerna

På Pico regerar den mäktiga vulkanen Ponta do Pico. Den är Portugals högsta berg med sina 2 351 meter över havet. Vulkanen är en imponerande syn från många av de andra öarna

Det är ett dramatiskt, vansinnigt vackert landskapet som fullständigt bländar betraktaren i färger (en solig dag). Det är den azurblå Atlanten kontra svarta jorden med vulkanstenar vars sylvassa kanter syns på långt håll och så dom insprängda gröna prickarna som är den slumpmässiga frodiga, klorofyllfärgade grönskan av kämpande vinstockar som vill nå ljus och sol. Wow!

Azores Wine Company äger cirka 40 hektar på vulkanön Pico. Men vingårdarna på Pico går inte att jämföra med odlingar på fastlandet. Vinstockarna på Pico växer inte på det sätt vi många gånger refererar till som ”odling”. Här är det en stock här eller där som gäller, slumpmässigt. Och det är bara på en begränsad sträcka om 50-100 meter från havet som vinstockarna klarar sig.

Jämför: I genomsnitt växer det mellan 3000 till 6000 vinstockar per hektar på fastlandet. På Pico, och hos Azores Vine Company, växer 2000-2500 vinstockar per hektar.


Currai eller corall är en stenomgärdad vingård

I en "normal" vingård växer det mellan 3000-6000 vinplantor per hektar. Den siffran gäller inte på Pico. Marken är svårtillgänglig och svårarbetad. Azores Wine Company arbetar omsorgsfullt med ett återplanteringsarbete för att återuppliva gamla igenvuxna och svårtillgängliga currais.

Och Azores Wine Company är inte ensamma. Det finns fler entusiastiska vinmakare på plats precis som att kooperativet, Cooperativa Vitivinicola Da Ilha Do Pico (CVIP) - Picowines, C.R.L, får sig en välbehövlig injektion av ”sisu”. Och förhoppningsvis kan dom snart kasta ut internationella druvsorter som syrah, merlot och chardonnay till fördel för lokala sorter.

Att odla vin på Pico går inte att jämföra med något annan plats. Omplantering av vin kräver mycket jobb. Basaltjorden som täcker marken är svart, stenig och har vassa kanter. Vingårdsarbetarna använder järnrör som dom driver ner i marken för att skapa plats mellan stenarna och som man kan fylla med jord. Sedan kan man plantera.

Det finns ett före respektive efter ett besök till Pico och Azorerna. Platsen är unik. Naturens krafter är påtagliga och få, om någon besökare kan förhålla sig oberörd.

Se filmen: António Maçanita talar och funderar om begreppet "vin vs naturvin" - spännande!

En annan trevlig artikel, och film, är med Miguel A. Torres från toppmötet i Cascais, Portugal.