Laddar annons
Bäst i test vecka 23 - Vitt och rött från Rioja för hela slanten
4 Jun, 2024
Uppdaterad: 
5 Jun, 2024

Bäst i test vecka 23 - Vitt och rött från Rioja för hela slanten

Två vita viner, två röda viner och en ”SPECIALBONUS” som ni hittar längst ner i artikeln – de gemensamma nämnarna är att alla fem kommer från Rioja, alla passar de i sommarens skafferi och alla får de väl förtjänta fyndmarkeringar. 

Rioja är en av världens mest traditionstyngda vinregioner. Under lång tid satte områdesbegränsningar som var till för att bevara vinernas särart stopp för utvecklingen. På tidigt 2000-tal började det hända saker och områdets kontrollorgan, Consejo Regulador, började öppna dörrarna för en större grad av variation men också att tillåta nya och återfunna gamla druvsorter. Förändringarna har hjälpt producenter att hitta en egen stil. En av kategorierna som gynnats mest av detta är de vita vinerna.

Tidigare bestod vita riojavinerna huvudsakligen av viura. Idag är nio vita druvor tillåtna. Kvar finns kravet att viura måste utgöra minst 51% av en vit Rioja. Med några undantag har vita riojor inte varit speciellt spännande men i takt med att andra druvsorter har inkluderats i blandningarna har vinerna blivit allt mer intressanta. I nuläget pågår projekt att utvärdera flera druvor som man har hittat i gamla vingårdar som planterades långt innan phylloxeran slog till i slutet på 1800-talet. Spännande och väldigt intressant.      

Vinerna den här veckan i Bäst i test

  • Izadi Riserva
  • Izadi Blanco
  • Muga Blanco
  • Muga Reserva
  • Prado Enea

Bäst i test vecka 23 - vitt och rött från Rioja för hela slanten

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Alla gör högklassiga viner men när det gäller Izadi och dessa viner är det inte bara det – det här är galet prisvärt! Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Sedan många år har familjen varit övertygade om att de behöver äga vingårdarna för att få den optimala kontrollen över frukten. De har därför, när möjlighet getts, köpt nya vingårdar och har idag närmare 450 hektar. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.

Veckans specialbonus

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.