Bubbel, vita och roséviner brukar förknippas med sommarvärmen, men när solen är på väg ner och grillen är tänd så finns det inte mycket som slår ett lagom svalt rödvin som inte hakar upp sig på tunga ekfat eller klistriga tanniner utan bara slinker ner.
En tydlig trend som nämnts tidigare är en förändring i konsumenters val av vin. Tidigare var det mer tyngd och mycket smak som spelade roll. Om ett vin smakade mycket så var det ofta ett bra vin för konsumenterna och då var också Rioja, Rippasso och viner från soligare breddgrader dominerande på hyllorna. I och med klimatförändringarna har det blivit mer sällsynt att odla i svalare områden. Producenter får skörda tidigare på säsongen för att få till mer syra i druvorna. Därför började denna lättare vinstil också som en trend men har också hållit sig kvar. Sätt in samtliga viner i kylskåpet och ta ut 30 min innan servering och låt er omfamnas av transformationen som sker i glaset när vinet utvecklas när temperaturen stiger. Detta är mina fem tips på josiga röda viner i sommarvärmen.
Tips på röda sommarviner
- Herencia
- Chinon
- Morgon Cote du Py
- Borgogno Barbera
- Calera Pinot Noir
Josiga röda viner i sommarvärmen
- 2022Jordgubbig, örtig och härligt okomplicerad! Vinet får mogna 4 månader på Österrikiska ekfat vilket gör att allt drar åt samma håll. Garnacha Tinta från Katalonien som odlas i svalare klimat har verkligen stegrat upp och blivit en av storfavoriterna. Den är ytterst stiltypisk och ingen blir besviken på innehållet.
Chinon Fabien Demois
2022Flörtig Cabernet Franc med en viss struktur och en bärig aromprofil. Med vildhallon, grön paprika, plommon och lakrits i smak och doft så utlovas klunkvänlighet! Chinon är staden i Loiredalen som utmärkt sig på vinkartan för att odla just Cab Franc i olika stilar. Gott precis som det är, men funkar fint med grillade grönsaker och fläskkött.Morgon Côte du Py Jean Foillard
2022Detta är en av regionen; Beaujolais mest kända producenter och viner. Beaujolais är nog mest känt för att göra sin årliga upplaga av Nouveau som släpps i November på årets skörd av druvor. Detta är en seriösare stil av Beaujolais och även om vinerna gärna dricks unga och pigga så går de även utmärkt att spara några år i källaren för den som gillar mer utveckling. En fantastisk dryckesupplevelse! Finns i Beställningssortimentet.Borgogno Barbera d'Alba Superiore
2021En klassiker som fortfarande är kanon. Borgogno är ett familjeföretag som håller till i Piemonte, Italien. Vinerna är välkända på den svenska marknaden och gör många olika viner. Deras Barbera ’Alba som blivit ofantligt populär tack vare sin prisvärdhet och finstämdhet. Vinet har lagrat 10 månader på ekfat vilket ger en medelfyllighet och struktur. Gott till charkbrickan!Calera Pinot Noir
2020Letar man efter solkyssta jordgubbar och kryddighet blandat med en tydlig ekfatskaraktär men ändå lättsamt och lättdrucket, så är jakten över. Caleras Central Coast Pinot Noir är typisk för Kalifornien och ger en mjukare stil med lägre syra. Kanongott till grillat kött med potatisgratäng med mycket grädde och vitlök! Finns i Beställningssortimentet.