faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Lenz M. Moser på MUST – Fermenting Ideas 2019

Favoritmarkera

MUST – Fermenting Ideas 2019. Lenz M. Moser är Österrikare och född in i vinbranschen. Lenz M. Moser kan vin men han är också skicklig affärsman.

Familjen Moser har odlat och tillverkat vin i fem generationen men de är också del av den österrikiska lantbrukarfamiljen som odlat vin sedan 1610.

Efter dubbla examina, business och oenolog, arbetade han på familjegården i 10 år tillsammans med sin far, den på sin tid och i Sverige väl kände vinmakaren Lenz Moser. För undertecknad den förste som talade om symbiosen mellan musik och vin och som menade att klassisk musik i vinkällaren inverkade positivt på vinet. Lenz spelade även in en CD av ljudet från vinets jäsningsförlopp som han sen gav bort i julklapp.

Vem är Lenz M. Moser

Om pappan hade fallenhet för marknadsföring har Lenz M. Moser sinne för affärer många gånger om. Familjegendomen blev därför raskt ett för litet projekt. 1997 anslöt han till den kaliforniska vintillverkaren Robert Mondavi.  Som VD för Mondavis europakontor hade Lenz M. Moser nio framgångsrika år innan företaget såldes.

Tillbaka i Österrike startar Lenz M. Moser tillsammans med två partners, Laurentz V, en egendom som är situerad i Kamptal, specialiserad på vin av grüner veltliner. Samtidigt åtar sig Lenz M. ett jobb som ansvarig för en tysk vin-import. Det är inte svårt att se att det är ”affären” som driver denne vin-entreprenör och därför är det inte heller konstigt att han nu befinner sig i Kina för att odla och tillverka vin.

Chateau Changyu Moser XV i Kina

Sedan 2015 är Lenz M. Moser chefvinmakare på Chateau Changyu Moser XV. Egendomen är ett joint-venture mellan Moser och Changyu, Kinas äldsta, och största vintillverkare. Slottet ligger nära Yinchuan, i vinregion Ningxia som ligger i nordvästra Kina.

Moser berättade om de till synes obegränsade resurserna som tas till anspråk för att nå uppsatta mål och till den enorma kinesiska marknaden av intresserade konsumenter som bara väntar på att väckas av nyheten om ett eget, inhemskt vin av toppkvalitet. Utan tvekan ett fascinerande föredrag om hur det är att tillverka vin i Kina. Men även om vi fick ta del av alla de gynnsamma förutsättningarna som finns för kvalitetsodling, väcktes många frågor.

Föredrag som väcker miljöfrågor

Att vinbranschens utveckling i Kina sker, till synes, utan någon som helst omtanke om miljö, eller hänsyn till resursutarmning är ögonbrynshöjande. Varför man inte använder ny teknik som solpaneler, jord-bergvärme eller bygger in system för kretsloppstänk vad gäller vattenanvändning är för mig ytterst förvånande. Planer för hållbart vattenbruk och eller hur vatten används i kombination med insikten om grundvattnets betydelse för framtida odlingar är väl en minsta-omvärlds-hygienfaktor i dag?

Vi kan ju onekligen enas om att nuet är en högprioriterad miljömedveten tid. Vems är ansvaret och vem kan ställas till svars för hur vi brukar (järmför till motsatsen – utnyttjar) jordens resurser?

Föredraget saknade, enligt mig, därför både djup och många brister av hållbara insikter. Dessa hade varit ytterst klädsamma argument men framförallt trovärdiga skäl till varför man startar nya vinodlingar i ett kinesiskt ökenområde och där allt vatten kommer från Gula floden.

Lämna ett svar