Laddar annons
Matcha rosévin med mat – så ska du tänka
26 Apr, 2024

Matcha rosévin med mat – så ska du tänka

Rosévin brukar ofta glömmas bort när det blir dags att matcha vin till mat. Många har en bild av att rosévin endast ska drickas som sällskapsvin på en uteservering när våren närmar sig, men det är väldigt fel. Därför har vi valt att dela med oss av våra bästa tips när det kommer till just rosé till mat. 

Längst ner hittar du konkreta recpet och vintips!

När solen kikar fram med sina bländande strålar någon gång i april så brukar det innebära att solglasögonen åker på och att man inleder rosévinssäsongen. För många är rosévin endast ett sällskapsvin. Det är något man dricker i goda vänners lag när man befinner sig på en uteservering eller innergård, och det ska vara så ljust som möjligt. Att dricka rosévin till mat är det inte många som ens tänker på. Det finns dock otroligt många roliga rätter som man kan matcha med de ljusa sydfranska rosévinerna om man skulle vilja. 

Man ska tänka exakt likadant som man gör med andra viner rent generellt. Grundsmakerna ska matcha med varandra. De sydfranska rosévinerna rent generellt har en väldigt frisk och syrlig framtoning med tydliga bäriga inslag. Det är ofta friska sommarbär med en skarp syrlighet i slutet som ger den här fräscha tonen som vi tycker om så väldigt mycket när det blir varmt ute. 

Matcha vinets karaktär med maten

Rent matmässigt när man ska matcha rosévin till mat och specifika rätter så gäller det att välja rätter som har en liknande karaktär som vinet. Det vill säga rätter med hög syra och fräscha inslag. Därför rekommenderar vi på Vinbanken ofta rosé till rätter som räksallad eller laxsallad, men även till sushi, fisksoppa, halloumi, rökta räkor, ostron och liknande. Om du har en fräsch rätt framför dig så passar ett fräscht vin alldeles utmärkt.

Hur är det då med rosévin till kött? Jo, det är en alldeles utmärkt kombination om man satsar på ett lite mer smakrikt och mörkare rosévin. Det finns de alternativet som bjuder på lite mer mogna och tunga smaker, och de kan du gott och väl matcha med till exempel en sallad gjord på grillad kyckling. 

Det vi främst rekommenderar är att man vågar testa en gång. Man kommer snabbt inse att rosévin är ett alldeles utmärkt val till massvis av olika maträtter. Rosévin till mat är en underskattad matchning som många inte känner till. Om du sitter på en uteservering nästa gång så är det bara att beställa in en laxsallad, en kycklingsallad eller varför inte en skaldjursplatå, och se hur rosévinet gifter sig på ett fantastiskt sätt med maten. 

Matcha rosévin med mat - så ska du tänka

Här nedan tipsar vi om tre viner med tre recept. Det första vi tipsar om är ett klassiskt sydfranskt rosévin som smakar exakt så som ett sydfranskt rosé ska smaka. Det är en nyhet för i år pch har intensiva bäriga smaker, en liten sälta i slutet och hög syra. 

Recept till vinet

Vin nummer två vi tipsar om är ett betydligt mer rosa vin i färgen, och här bjuds vi på generellt sett mer dofter och smaker. Här går det åt röda vinbärshållet, men även här är syran hög och vinet uppfattas friskt. Här kan vi dock välja en lite tyngre rätt med lite mer fett i, och här ska vi definitivt våga gå på kyckling som huvudråvara. Det här vinet utsåg vi dessutom till Bästa rosévinsköpt 2024. 

Recept till vinet

Den tredje typen av rosévin vi gärna vill tipsa om är ett mörkt rosévin från Tavel i södra Frankrike. Den här typen av roséviner har ofta väldigt mycket mer smak, och inom vinkretsar brukar dessa uppskattas mer än de väldigt ljusa rosévinerna. Och här vågar vi gå åt det vegetariska hållet och vi satsar på en pizza. För pizza och rosévin passar ofta extremt bra ihop. 

Recept till vinet