Laddar annons
Bokrecension | Smakens makt av Per Styregård
11 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension | Smakens makt av Per Styregård

BOKRECENSION. Smakens makt av Per Styregård är en bok som betraktar vår tids ätande ur ett kulturellt och filosofiskt perspektiv.

Träna ditt smakinne för att bättre möta smak i dess olika skepnader!  Det kan tyckas låta som ytterligare en av många klämkäcka vägvisare i floden av självhjälpslitteraturens oändliga utbud vin- och matböcker samt hälsoguider. Smakens makt av Per Styregård är långt ifrån en sådan bok.

Om smak kan - och ska - vi diskutera, säger författaren Per Styregård som också menar att smaksinnet fortfarande tillhör ett av våra mest outforskade sinnen.

Men vi kan träna vårt smaksinne och rekommendationen är att vi även borde göra det. Som bäst utvecklas en större förståelse för livet i stort och för saker och tings sammanhang, som kärlek inte minst. Och vem vill inte vara en bättre värd eller gäst på nästa fest, för även här spelar smaksinnet in.

Angelägna frågor om miljö och hållbar konsumtion tar allt större plats i samhället i dag, med all rätt. Logiskt följer så tankar om hur konsumenter kan förhålla sig till alla val vi (som lever i västvärlden) ställs inför när vi går till matbutiken för att välja råvaror till maten vi ska laga och äta.

Från otaliga matupplevelser, över hela världen, knyter Styregård samman  några av de utmaningar som matens roll i våra liv står inför och hur de formar dagens matkultur. Bara av att läsa boken är min insikt större. Det är på egen hand en god kraft.

forfattare-per-styregard-bokrecension-vinbanken Per Styregård är journalist och föreläsare, med specialistkunskap inom mat och dryck.

Sammanfattning

Vilken roll maten har i våra liv står tämligen klart men med dagens diskussioner om hållbar konsumtion har även "måltiden" flyttat in i ett, kalla det etiskt rum. Dessutom med smak!

Smakens makt är en spännande bok där Per Styregårds filosofiska, mytoliska och vetenskapliga betraktelser tillför nya vinklar och en positiv edge på många frågor vin- och matälskare bär på.

BOKRECENSION

Smakens makt av Per Styregård

ISBN 9789188671905
FÖRLAG: Mondial
BETYG: 5 av 5

FLER BOKRECENSIONER LÄSER DU HÄR.