ruffino-toppruffino-mobil
nya-roda-viner-pa-systembolaget-13-juli-recension-och-tabell

23 mars | Systembolagets vinnyheter – hela listan & recension

Favoritmarkera

Systembolagets nyhetslansering den 23 mars är kliniskt fri från extremdyra höjdare och saknar bottennapp! Tema är många, väl utvalda prisvärda viner i begränsad volym.

Systembolagets vinnyheter 23 mars. Ska jag lyfta fram några blir det två vita vår- och sommarviner med personlighet och häftiga syror: Reuilly Les Pierres Plates och Santorino Assyrtiko.

Därtill en röd Bordeaux från den nybakade toppårgången 2018 i form av Larrivet-Haut-Brion till ett svårslaget pris. Läs mer i tabellen och notera det ovanligt stora antalet plusmarkeringar. Trevligt släpp!

SNABBVAL

Systembolagets vinnyheter 23 mars – hela listan & recension

Frankrike vita viner lansering 23 mars

• Reuilly Les Pierres Plates 2019 (95106), EKO, 139 kr

Ungt, friskt och aromatisk med nässlor, vita vinbär, blommor, pomerans och gula äpplen. Krispigt snygg eftersmak med citrus, grapefrukt, bra syra, sälta och mineral. Elegant, snygg och extremt prisvärd sauvignon blanc från Domaine de Reuilly med brett användningsområde.

Reuilly, inte att förväxla med Rully, är en appelation i Loire. Området ligger vid en biflod till Loire, Cher, och har inte samma status som t ex närliggande Menetou-Salon. Vinerna har dock blivit allt bättre och de bästa bjuder på druv- och områdestypisk karaktär, hög kvalitet och prisvärdhet. Det här är ett hett tips till sommarens grillade fiskar och skaldjur.

• Sancerre Côte de Champtin Blanc 2019 (90419), 249 kr

Ett ungt vin med gula äpplen, persika, vinbärsblad, skaltoner, citrus och fat. Stor eftersmak med grapefrukt, nötter, mineral, bra syra och bra längd. En snygg, lätt ekad Sancerre som mår bra av något års vila på flaskan för att utvecklas. Tillverkaren är Domaine Roger Champault.

• Domaine du Vieux Pressoir Saumur Aliénor 2018 (93403), 185 kr

Varmt och aromatiskt mogen frukt med päron, persika, physalis, fat och brynt smör. Eftersmaken är balanserat elegant med fina syror, mineral och sälta. BRA!

• Clos de Rougemont 2019 (93233), Vouvray, EKO, 179 kr

Domaine Vigneau-Chevreau kommer här med en Vouvray som har mogen frukt av persika, ananas, passionsfrukt, lägg till en väl anpassad dos fat. Rustik, stor och bra eftersmak med snygg balans, mineral och sälta. Passar bra till lite tyngre artilleri som grillad kyckling med rostade rotsaker och svamp.

Österrike vitt vin lansering 23 mars

• Rudolph Rabl Riesling Vinum Optimum 2018 (95321), Kamptal, 159 kr

Ung och varmt mogen men ändå stram och citrusdriven riesling med gula äpplen, citrus, sälta, mineral, bra längd och bra syra. Fokus, rent, snyggt och prisvärt! Weingut Rudolf Rabl har fått till ett krispigt och mycket prisvärt vin trots det varma året.

Grekland vita viner lansering 23 mars

• Santorini Assyrtiko Santo Wines 2019 (95934), Grekland 199 kr

Stor, frisk och ren doft med gula äpplen, grillad citron, kalk och melon. Bra energirik eftersmak med klingande rena syror, mineralig sälta och ett rent krispigt bett. Elegantare med mer fokus och mindre tropisk frukt än förra årgången – en riktigt snygg, kvalitativ assyrtiko.

Servera till grillat fiskspett med olivolja, sallad med fetaost, solmogna varma tomater och oliver. Men fastna inte vid att maten behöver vara Grekisk. Det här är ett lysande vin i sig och dessutom en exceptionellt bra ”matkompis” som med lätthet glänser bredvid andra, mer kända vita viner. Men få har så mycket personlighet och historia att bjuda på som detta.

Kalifornien och Australien vita viner lansering 23 mars

• Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2019 (93241), 429 kr

En varm, rik chardonnay med gula äpplen, citrus, grapefrukt, vita persikor och tydliga men eleganta nya fat. Eftersmaken är oväntat stram och elegant med våta stenar och mineral.

• Pike & Joyce Sirocco Chardonnay 2019 (90274), Adelaide Hills, 229 kr

Kraftig och rökig chardonnay, med gula äpplen, vita persikor, citrus, pomerans, fat och rostade hasselnötter. Eftersmaken levererar längd med tydlig ek, mineral och en frisk, bra syra.

Systembolagets vinnyheter 23 mars – vita från Nya Zeeland

• Villa Maria Single Vineyard Seddon Pinot Gris 2019 (95340), Hawke’s Bay, 189 kr

Stort, moget och aromatisk med mycket citrusskal, päron, kalk och, för druvan, oväntat bra syra. Eftersmaken levererar längd och ett kryddigt avslut. Villa Maria Estate är egendomen.

• Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2018 (93236), Martinborough, 169 kr

Ungt, moget och aromatisk med grillad citron, lime, gröna äpplen, vita vinbär, krusbär, päron och örter. Lång eftersmak med energi och vibrerande syra. Mycket som är bra i detta redan nu men ett år i vila skapar lite mer harmoni. Servera till Pad Thai med räkor.

Systembolagets vinnyheter 23 mars – röda från Frankrike

• Séguret Tradition 2017 (95779), Côtes-du-Rhône-Villages, 145 kr

Från Domaine de Mourchon i Rhône kommer detta varmt mogna vin med komplex doft av vildhallon, björnbär, choklad och varma örter. Lång, bra eftersmak med syltigt mogen frukt, viol, nougat och engelsk lakrits. På hyllkantsetiketten kommer det att stå 145 kronor och det är svårslaget. Servera till grillade lammracks och ugnsrostade delikatesspotatisar.

• Grand Vin Rouge La Clape 2018 (93392), Côteaux-du-Languedoc, 199 kr

Djup, värme och mogen, mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, plommon, viol, mentol, tjära och lakrits. Ett fylligt och imponerande vin med mycket karaktär, syltigt mogen frukt, kryddor, kaffe choklad och lång snyggt balanserad smak. Chateau d’Angles håller husstilen.

• Morgon Les Delys Vignes plantées en 1926 2019 (93411), 219 kr

Djupt varm och mogen frukt med lite örtiga gräsiga aromer som växer med lite luft och vips kommer vildhallon, jordgubbar, balsamvinäger och varma örter fram. Bra längd med lakrits, djupt extrakt, bra balans och fin sälta. Utvecklingsmässigt har detta vin många likheter med Joiseph BFF (i denna lansering). Man får jobba lite och vänta för att bli kompis med det. Men återigen det finns kvalitet i vinet från Domaine Daniel Bouland. Här gäller bourgognekupa och luftning, även om man har haft tålamodet att vänta i 3-4 år.

• Château Larrivet Haut-Brion Pessac-Léognan 2018 (93317), 420 kr

Mogen, varm frukt med plommon, mörka körsbär, svarta vinbär, gran, slån, tall och cederträ. Komplex, fyllig smak med djup, bra struktur kaffe och fat. Förvånansvärt tillgänglig och mycket prisvärt (högkvalitativ Bordeaux för 420 kronor hör inte till vardagen).

• Château d´Armahailac 2018 (90540), Paulliac, 629 kr

Stor men återhållen doft med kryddig, mörk frukt, plommon, svarta vinbär, björnbär och ceder. Djup, fyllig eftersmak med mörka körsbär, choklad, integrerade fat och torr, kraftig tanninstruktur (det här vinet var nyligen buteljerat när jag provade det hösten 2019). Jag tror ändå det kommer öppna sig och leverera mer charm med några år i vila.

• Château Gloria 2016 (93407), Saint-Julien, 599 kr

Varmt mogen Bordeaux från kanonåret 2016 med svarta vinbär, plommon, nya fat och komplexa skogsdofter. Lång, extraktrik eftersmak med markanta tanniner. Lite tillknäppt och kräver dekantering och någon timmes luftning.

• Chinon Les Petites Roches Charles Joguet 2017 (95593), EKO, 169 kr

Rund och mjuk frukt med svarta vinbär, plommon, körsbär, granbarr och örter. Bra längd med djup, viol, mineral och salmiak.

Tyskland och Österrike röda viner lansering 23 mars

• Family Becker Pinot Noir 2017 (93051), Pfalz, 149 kr

Rund, mogen pinot med värme, intensitet, hallon, jordgubbar, smultron och kanel. Bra, djup medelfyllig frukt med längd, fina syror. Ytterligare en pinot noir från Tyskland med kvalitet till ett lågt pris.

• Joiseph BFF 2019 (92472),EKO, 269 kr

Stor doft med svarta vinbär, blåbär, gräs, örter, kryddor och ceder. Silkigt len struktur med viol, blyertspenna, lagerblad och timjan. Gjort på druvan blaufränkisch som i detta fall har växt i Burgenland i Österrike. Det första adjektivet som dyker upp är långt ifrån ”charmig”. Svårtillgänglig och snipig är snarare min upplevelse. Men efter att ha gjort misstaget några gånger vill jag påstå att här döljer sig kvalitet.

Blaufränkish har en enastående förmåga att utvecklas med några års vila. Ackompanjerat av rätt mat kan det dessutom klicka på alla cylindrar och mitt ordval blir därför istället ”svårtillgänglig charm”. Servera till en riktig stenugnsbakad pizza eller parmigiana di melanzane. Lagring, bourgognekupa och luftning gäller för att få ut det mesta av detta vin.

Italien rött vin lansering 23 mars</3>

• Paolo Scavino Barolo 2016 (92628), 379 kr

Bra, djupt mogen nebbiolo med mörk körsbärsfrukt, blommor, lagerblad, anis och kryddor. Fylligt med bra struktur, mörka körsbär, kraft, lång smak och polerad finess.

Spanien rött vin lansering 23 mars

• Cune Imperial Gran Reserva 2012 (95274), Rioja, 359 kr

Traditionell rioja, med fat, kryddig frukt med mörka körsbär, plommon och lavendel. Fyllig eftersmak med bra extrakt, te, kaffe och slånbär.

• Hacienda Solano Viñas Viejas 2017 (92724), Ribera del Duero, 279 kr

Djup mörk, mogen frukt med intensitet, mörka körsbär, kaffe och lavendel. Fyllig eftersmak med kraft, mörk choklad, fat och bra längd.

Argentina rött – Systembolagets vinnyheter 23 mars

• Catena Alta Malbec 2017 (93498), Mendoza, 299 kr

Mörk, varm och generös frukt med björnbär, choklad, och lakrits. Lång, frisk eftersmak med bra balans, mocca och söt ek.

• Las Moras Gran Syrah 2017 (90378), San Juan, 149 kr

Djup, varmt mogen frukt med mörka körsbär, viol, vingummin, lagerblad, kaffe och fat. Lång fyllig eftersmak med lite kantig tanninstruktur, bra balans och bra längd.

• Walker Bay Pinot Noir 2017 (95109), Sydafrika, 199 kr

Ung, frisk och bärig pinot med jordgubbar, hallon, lavendel och fat. Lätt och trevlig frukt med bra eftersmak som mynnar ut i lite tranbär och körsbärssyror. Newton Johnson Vineyards.

Starkviner Sherry lansering 23 mars

• La Bota de Fino 91 Macharnudo Alto (93573), Equipo Navazos, 369 kr

Stort och komplext med vinteräpplen, hö, nötter, grapefrukt, citrus och engelsk fruktkaka. Imponerande längd med mineral och sälta.

• Tio Pepe Una Palma Fino (98219), Gonzalez Byass, 199 kr

Ett ungt knastertorrt vin med frisk frukt med inslag av grapefrukt, nötter, äpplen, blommor, mineraler och sälta.

• Tio Pepe Dos Palmas Fino (91242), Gonzalez-Byass 219 kr

Rikt och fylligt vin med torkad frukt, grape, persikor, pomerans, nötter, mineraler och en tydlig sälta.

• Tio Pepe Tres Palmas Fino (90036), Gonzalez-Byass, 349 kr

Torrt och friskt med komplex frukt med äpplen, mandlar, grapefrukt, nötter, mineraler, och markant sälta. SNYGGT!

Fyra sherry av mycket hög kvalitet. Samtliga av druvan palomino. Notera att det första är buteljerat på vanlig 75 cl flaska och de tre övriga på 50 cl flaskor. Alla fyra levererar hög kvalitet och hör till en vinstil vi dricker på tok för lite av.

TABELL

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 23 mars
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
VITT VIN
Tyskland
Schiefergestein Riesling Trocken, Schäfer-Fröhlich, 2019, 265 kr,
Schiefergestein Riesling Trocken, Schäfer-Fröhlich201993571Nahe265 Ej provat600
Österrike
Rabl Riesling Vinum Optimum, Weingut Rudolf Rabl, 2018, 159 kr, +
Rabl Riesling Vinum Optimum, Weingut Rudolf Rabl201895321Kamptal15917+21-280.14800
Frankrike
Saumur Aliénor, Domaine du Vieux Pressoir, 2018, 185 kr, +
Saumur Aliénor, Domaine du Vieux Pressoir201893403Saumur18516.5+21-260.1840
Reuilly Les Pierres Plates, Domaine de Reuilly, 2019, 139 kr, ++
Reuilly Les Pierres Plates, Domaine de Reuilly201995106Reuilly13916.5++21-280.16000
Clos de Rougemont, Domaine Vigneau-Chevreau, 2019, 179 kr, +
Clos de Rougemont, Domaine Vigneau-Chevreau201993233Vouvray17917+21-281.2.4600
Sancerre Côte de Champtin Blanc, Domaine Roger Champault, 2019, 249 kr, +
Sancerre Côte de Champtin Blanc, Domaine Roger Champault201990419Sancerre24916.5+21-2812000
Grekland
Santorini Assyrtiko, Santo Wines, 2019, 199 kr, +
Santorini Assyrtiko, Santo Wines201995934Santorini19916.5+21-261.24000
Spanien
Niepoort-Navazos Blanco, Equipo Navazos, 2018, 239 kr,
Niepoort-Navazos Blanco, Equipo Navazos201893572Jerez239 Ej provat900
Nya Zeeland
Te Muna Sauvignon Blanc, Craggy Range, 2018, 169 kr, +
Te Muna Sauvignon Blanc, Craggy Range201893236Martinborough16916+21-281.23000
Single Vineyard Seddon Pinot Gris, Villa Maria Estate, 2019, 189 kr, +
Single Vineyard Seddon Pinot Gris, Villa Maria Estate201995340Hawke's Bay18915.5+21-250.12400
RÖTT VIN
Tyskland
Family Becker Pinot Noir, Weingut Friedrich W. Becker, 2017, 149 kr, +
Family Becker Pinot Noir, Weingut Friedrich W. Becker201793051Pfalz14916.5+21-261.215000
Österrike
Joiseph BFF, Weingut Joiseph, 2019, 269 kr, =
Joiseph BFF, Weingut Joiseph201992472Österrike26916.5=21-282600
Frankrike
Chinon Les Petites Roches, Charles Joguet, 2017, 169 kr, +
Chinon Les Petites Roches, Charles Joguet201795593Chinon16916+21-2727200
Morgon Les Delys Vignes plantées en 1926, Domaine Daniel Bouland, 2019, 219 kr, ++
Morgon Les Delys Vignes plantées en 1926, Domaine Daniel Bouland201993411Morgon21917.5++23-282480
Domaine de Mourchon Tradition, 2017, 145 kr, ++
Domaine de Mourchon Tradition201795779Côtes-du-Rhône-Villages Séguret14517++21-282.39240
Chateau d'Angles Grand Vin Rouge, 2018, 199 kr, +
Chateau d'Angles Grand Vin Rouge201893392La Clape19917+22-2833600
Château Pichon Comtesse Reserve Pauillac, 2018, 299 kr,
Château Pichon Comtesse Reserve Pauillac201893262Pauillac299 Ej provat120
Blason d'Issan Château d'Issan, 2018, 199 kr,
Blason d'Issan Château d'Issan201895390Margaux199 Ej provat 120
Blason d'Issan Château d'Issan, 2018, 346 kr,
Blason d'Issan Château d'Issan201895390Margaux346 Ej provat600
Château Larrivet Haut-Brion Pessac-Léognan, 2018, 420 kr, +
Château Larrivet Haut-Brion Pessac-Léognan201893317Pessac-Léognan42018+24-362.3600
Château Pichon Comtesse Pauillac, 2018, 555 kr,
Château Pichon Comtesse Pauillac201893266Pauillac555 Ej provat600
Château Gloria , 2016, 599 kr, +
Château Gloria 201693407Saint-Julien59917.5+23-323240
Chateau d'Armailhac , 2018, 629 kr, =
Chateau d'Armailhac 201890540Pauillac62917.5=24-363360
Italien
Paolo Scavino Barolo , 2016, 379 kr, ++
Paolo Scavino Barolo 201692628Barolo37918++21-302.35040
Spanien
Viñas Viejas, Hacienda Solano SL, 2017, 279 kr, +
Viñas Viejas, Hacienda Solano SL201792724Ribera del Duero27917.5+22-2831500
Cune Imperial Gran Reserva, Compañia Vinicola del Norte de España, 2012, 359 kr, +
Cune Imperial Gran Reserva, Compañia Vinicola del Norte de España201295274Rioja35918+21-302.34008
Argentina
Gran Syrah, Finca Las Moras, 2017, 149 kr, +
Gran Syrah, Finca Las Moras201790378San Juan14916+21-2835400
Alta Malbec, Bodega Catena Zapata, 2017, 299 kr, +
Alta Malbec, Bodega Catena Zapata201793498Mendoza29917.5+21-283480
Sydafrika
Walker Bay Pinot Noir, Newton Johnson Vineyards, 2017, 199 kr, +
Walker Bay Pinot Noir, Newton Johnson Vineyards201795109Walker Bay19916+21-251.25200
Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon, 2018, 379 kr,
Boekenhoutskloof Stellenbosch Cabernet sauvignon201893334Stellenbosch379 Ej provat600
SAKE
Japan
Chikurin Fukamari, Marumoto Brewing, , 305 kr,
Chikurin Fukamari, Marumoto Brewing93432Japan305 Ej provat120
TsukinoKatsura Yanagi Junmai Ginjo, Tokubee Masuda Sake Brewery, 2020, 329 kr,
TsukinoKatsura Yanagi Junmai Ginjo, Tokubee Masuda Sake Brewery202090183Japan329 Ej provat120
Kid Green Label Junmai Daiginjo, Heiwa Shuzo, , 359 kr,
Kid Green Label Junmai Daiginjo, Heiwa Shuzo93433Japan359 Ej provat120
STARKVIN
Spanien
Tio Pepe Una Palma Fino, Gonzalez-Byass, , 199 kr, +
Tio Pepe Una Palma Fino, Gonzalez-Byass98219Jerez19916.5+21-221.2246
Tio Pepe Dos Palmas Fino, Gonzalez-Byass, , 219 kr, +
Tio Pepe Dos Palmas Fino, Gonzalez-Byass91242Jerez21917.5+21-231.2120
Tio Pepe Tres Palmas Fino, Gonzalez-Byass, , 349 kr, +
Tio Pepe Tres Palmas Fino, Gonzalez-Byass90036Jerez34918+21-231.2.484
La Bota de Fino 91 Macharnudo Alto, Equipo Navazos, , 369 kr, ++
La Bota de Fino 91 Macharnudo Alto, Equipo Navazos93573Jerez-Xérès-Sherry36918.5++21-231.2.4120

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar