Laddar annons
Tillfälligt vinsortiment 9/3 - några fynd, prisvärda och guldkorn
8 Mar, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt vinsortiment 9/3 - några fynd, prisvärda och guldkorn

Tillfälligt vinsortiment 9/3. En lansering med några fynd, många prisvärda viner och några riktiga GULDKORN!

Tillfälligt vinsortiment 9/3, spännande släpp med tre höjdare som sätter guldkant på lanseringen: Fleur de Passion från Diebolt Vallois, vita Bordeauxvinet Château La Louvière. Sist men kanske det mest spännande vinet av alla från Ridge Vineyards som slår till med sin kanske bästa Lytton Springs sedan starten 1972.

Tillfälligt vinsortiment 9/3 - champagne och mousserande

1. Clos Nostre Senyor Gran Reserva Cava Mestres 2010 (92959), 329 kr

Elegant och stram cava. Smak av gröna äpplen, citrus, kalk, mogna toner av persika och citrus. Djup eftersmak med tydliga mognadstoner, fin syra och elegant sälta. Helt enkelt en imponerande cava som klarar att stå bredvid högkvalitativa champagner utan att skämmas. Underbar till tapas: fårost med membrillo, rostade salta mandlar eller en skaldjurspaella.

2. Fleur de Passion, Diebolt-Vallois 2012 (93316), 999 kr

Underbart strukturerad champagne som smakar av gula äpplen, päron, vita persikor, färska mandlar och citrusskal. Underbar balans i en lång, härligt stram, mineralrik smak med grape, krispig citrus, kalk och lätt sälta. En högklassig, störthäftig och mångfacetterad champagne som bjuder på nyanser och personlighet.

När de stora champagnehusens prestigecuvéer tangerar 2000 kronor och mer är det här visserligen ett kostsamt alternativ men Fleur de Passion är hack i häl på de absolut bästa champagnerna som finns på marknaden men till halva prislappen. Servera till en skaldjurstallrik med grillade scampi och pilgrimusslor.

Tyskland och Österrike - tillfälligt vinsortiment 9/3

3. Heerkretz Riesling GG, Wagner Stempel 2018 (93294), Rheinhessen, 349 kr

En varm och aromatisk riesling som redan visar begynnande mognadstoner med gula äpplen, gråpäron, petroleum och vit persika. Stram och snygg eftersmak med extraktrikedom, bra balans och fin syra. Det extremvarma året till trots har man mejslat fram ett vin med bra frukt och snygg syra.

4. Loimer Langenlois Seeberg Grüner Veltliner 2019 (90218), Kamptal, 199 kr

Ungt, friskt och elegant med gröna äpplen, citrus, vita blommor och gråpäron. Bra varm eftersmak med elegans, mineral och längd.

Nytt vitt vin 9/3 från Frankrike

5. Château La Louvière Blanc 2011 (93207), Pessac-Léognan, 259 kr

Bra vit Bordeaux med viss mognad och massor med karaktär. Smak av päron gula äpplen, fläder, grape, krusbär och lite melon. Eftersmaken är en vacker komposition av väl integrerad ek, en frisk citrusfläkt och underbar syra som kompletteras med lite sälta.

Vinet närmar sig sin tionde födelsedag och är lika friskt och piggt som det var när det först släpptes. Dessutom visar det nu mer komplexitet. Generellt går årgången 2011 inte ner i historien som en av de stora i Bordeaux. Men med vit Bordeaux är det lite annorlunda och här har vi ett lysande exempel.

Familjen Lurton har en hel frimärkssamling av bordeauxslott och framförallt de vita ligger alltid i topp vad gäller kvalitet och pris. La Louvière är ett av dem. Hade det stått Bourgogne på flaskan hade det kostat tre gånger mer. Servera till en risotto med karljohansvamp och trancherat, ugnsbakad kycklingbröst.

TIDIGARE ARTIKEL: APPELLATION PESSAC LÉOGNAN MED ANDRÉ LURTON

Nya Zeeland  - nytt vitt vin 9/3

6. Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2019 (96057), 149 kr

Aromatiskt och fyllt till bredden med tropisk frukt som persika, aprikos, päron, melon och gula äpplen. Lång, varm eftersmak som skulle kunna bjudit på lite mer syra.

Tillfälligt vinsortiment 9/3 - RÖDA VINER

Frankrike, rött vin från Beaujolais

7. Domaine des Marrans Fleurie Les Marrans 2018 (95592), 169 kr

Ung, mogen, varm Beaujolais med jordgubbar, röda äpplen, örter och fat. Bra eftersmak med granatäpple, smultron och fina lingonsyror.

8. Morgon Côte du Py, Jean Foillard 2017 (95239), 299 kr

Mogen, smakrik, ung Beaujolais, med körsbär, hallon, smultron, mandlar, röda äpplen, fat och en rejäl dos exotiska kryddor. Lång, komplex eftersmak med viol, blåbär och vibrerande mineralitet och intensitet.

Beaujolais när den är som bäst. Lufta och drick i en rejäl bourgognekupa och servera till en ugnsbakad timjan- och rosmarinkryddad kyckling med rostade rotsaker.

Nya röda Rhôneviner 9/3 - båda biodynamiska

9. Domaine Montirius Garrigues 2019 (93391), Vacqueyras, 199 kr

Djupt, fylligt och moget koncentrerad frukt med viol, björnbär, vinbär och kryddor. Lång, fyllig eftersmak med kryddiga lite kantiga tanniner som behöver något år för annat lugna sig.

10. Domaine Montirius Le Clos 2018 (93390), Vacqueyras, 269 kr

Varm och fylligt mogen frukt med viol, kaffe, mjölkchoklad, blommor, lagerblad och rosmarin. Djup eftersmak med kombinerad kraft och elegans, mineral, lakrits och sälta. Häftigt och imponerande.

Två viner från högpresterande Domaine Montirius som imponerar igen. Budskapet är en tydlig markering att Vacqueyras hör hemma på sydliga Rhônedalens kvalitetskarta.

Italien - tillfälligt vinsortiment 9/3

11. Elio Grasso Dolcetto d'Alba Dei Grassi 2019 (95581), Piemonte 199 kr

Medelstort vin med viol, plommon, örter, gräs, fat, blommor och te. Medelfyllig eftersmak som signalerar traditionell vinmakning, mineral, balans och körsbärssyror med lite sälta.

12. Diego Conterno Barolo Ginestra 2016 (95463), Piemonte, 499 kr

Djup, koncentrerad frukt med läder, svampskog, vinteräpplen, charkuterier och rostade fat. Bra, lång och komplex eftersmak med balans och knastrigt torra tanniner. Snyggt! Ett lysande vin från en underbar årgång men detta vin kräver mat: servera till karljohan och ricottafylllda ravioli med parmesan och riven tryffel.

13. Poliziano Maria Stella Vino Nobile di Montepulciano 2016 (95489), Toscana, 229 kr

Djupt koncentrerad med mörka körsbär, lakrits, björnbär och lätt rökiga fat. Lång fyllig och komplex eftersmak med mörk choklad och torra tanniner. BRA!

14. Lamoresca Rosso 2019 (93451), Terre Siciliane, 262 kr

Ett ungt vin med frisk frukt med körsbär, tranbär, lingon, slån och örter. Medelfyllig eftersmak med pigga körsbärssyror, mineral och lite karakteristiskt vresig struktur.

Spanien rött vin

15. La Rioja Alta Viña Alberdi Reserva 2015 (93290), 249 kr

Klassiskt välgjord Rioja i traditionell stil med körsbär, nötter, plommon, bivax, te och välrostade ekfat. Svag oxiderad i eftersmaken, mineral, kryddor och lite sälta. Säljs även på halvflaska för 139 kr.

Övriga Europa nya röda viner 9/3

16. Kara Sevda Papaskarasi 2019 (93457), Turkiet, Kirklareli, 189 kr

Varm, mogen och kryddig frukt med plommon, kanel, stjärnanis, nejlika och örter. Eftersmaken överraskar och är oväntat koncentrerad med choklad, kryddor och oväntat bra balans. Ett intressant och speciellt vin från Chamlija Wines som har sitt säte 12 mil väster om Istanbul.

17. Domaine Ligas Xi-Ro 2018 (93322), Makedonien, 229 kr

Friskt ungt vin. Smak av körsbär, lingon, kryddor och örter, gröna tomater och lätt rökiga aromer. Frisk och lätt eftersmak med nässlor, röda vinbär, mineraler och kryddor. Ett speciellt vin med en helt egen smakprofil som seglar förbi allt vad ”mainstream” heter men det har kvaliteter. Xi-Ro refererar till druvblandningen av xinomavro och roditis. Servera lätt kylt en varm vårdag till en gazpacho.

USA rött - tillfälligt vinsortiment 9/3

18. East Bench Zinfandel, Ridge Vineyards 2017 (92734), Sonoma County 299 kr

Ett ungt och fruktigt vin med mörka körsbär, björnbär, blommor, örter och fat. Djup. Fyllig eftersmak med bra längd, lagerblad, kaffe och bra balans.

19. Lytton Springs, Ridge Vineyards 2018 (92746), Dry Creek Valley 399 kr

Varm, mogen, fylligt bra frukt med björnbär, blommor, fat, mörka körsbär, kaffe, soja, tobak och choklad. Lång eftersmak med svartpeppar, grillkol och en underbar intensitet. Servera till grillad lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekt svamp.

Lytton Springs har gjorts sedan tidigt 70 tal. Druvblandningen har förändrats något över tiden men nu har ”receptet” stannat på ca 70 % zinfandel, 20 petit syrah och resten carignane och mataro. Förra året när Lytton Springs 2017 lanserades var jag ordentligt imponerad. Jag tog fram tre äldre flaskor från 90 talet och provade dessa. Vinerna betedde sig som om de var förhållandevis unga.

Det går inte annat än att vara imponerad. Jag är inte ett stort fan av zinfandel men det här är inte enbart zinfandel det är Ridge Vineyards, det är vinhistoria och det är riktigt bra. Anledningen att jag förmedlar denna lilla anekdot nu är att denna årgång med marginal är den bästa Lytton Springs jag har provat. Det blir knappast en hyllvärmare. Vinet säljs även på halvflaska för 239 kronor.

Tillfälligt vinsortiment 9/3 - rött vin från Sydafrika

20. Tokara Director's Reserve 2014 (95969), Stellenbosch, 229 kr

Mörk mogen frukt med svarta vinbär, plommon, svartpeppar, örter, kaffe, choklad och rostade fat. Bra, lång och fyllig eftersmak med inslag av mynta och slånbär.

Tabell

[drinklist id="92878"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar