Laddar annons
Nya RÖDA VINER Systembolaget 25 maj - recension, omdömen, betyg
24 May, 2021

Nya RÖDA VINER Systembolaget 25 maj - recension, omdömen, betyg

VINNYHETER 25 MAJ RÖDA VINER. Christian Stojkovic har provat de nya vinerna. Här är hans rapport med omdömen och betyg.

VINNYHETER 25 MAJ RÖDA VINER. Systembolagets nyhetslansering av röda viner den 25 maj håller hög genomsnittlig nivå. För toppnoteringarna står Ciacci Piccolominis Brunello från årgången 2016, en underbart mogen Bordeaux från Pessac Léognan av Château Larrivet Haut-Brion 2018.

DIREKT TILL RECENSION NYA VITA VINER 25 MAJ, INK MOUSSERANDE OCH ROSÉ.

För alla som fortfarande charmas av Australisk Shiraz (till exempel jag) är Dandelion Vineyards prestigeshiraz ”Firehawk” ett solklart fynd. Men det finns fler spännande nyheter, läs gärna texten och gå in i tabellen för betyg och rek drickfönster.

Snabbval

VINNYHETER 25 MAJ - Frankrike

• Château Larrivet Haut-Brion Pessac-Léognan 2018 (93317), 420 kr

Oväntat framskriden i sin utveckling med mogna toner av svarta vinbär, plommon, granbarr, ceder, tryffel och svampskog. Bra, lång medelfyllig eftersmak med komplexitet och den typiskt graviga tallskogskaraktären. Mycket Bordeaux för pengarna.

• Bouland Morgon Les Delys Vignes plantées en 1926 2019 (93411), 219 kr

Djup varm och mogen med lite örtiga gräsiga aromer, vildhallon, jordgubbar, viol, balsamvinäger, engelsk lakrits, bra extrakt bra balans, bra syra med en lätt sälta. Ett lätt till medelfylligt vin som utgör ett bra exempel på en riktigt välgjort Beaujolais. Budskapet här är inte kraft utan den imponerande och vibrerande intensiteten frukten bjuder på.

VINNYHETER 25 MAJ - Italien

• La Spia Valtellina Superiore ER64 Riserva 2008 (93599), La Spia di Rigamonti, 379 kr

Varmt mogen frukt med skogstoner av gran, slån, mörka körsbär, vildhallon, tobak, kryddor och fat. Lång, varmt mogen eftersmak med intensitet, bra syra och lite blodgrape. Notera att det här är snart tretton år gammalt vin som ännu vibrerar. Servera i en stor bourgognekupa till en svamprisotto.

• Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini 2016 (95673), 395 kr

Djupt mogen extraktrik frukt med mörka körsbär, vildhallon, mullbär, te, kaffe lakrits, örter, bra balans, djup och extrakt. Medelfyllig eftersmak med lätt rökiga aromer, läder, blommor, mineral och choklad. Man talade om 2015 som en superårgång i Brunello di Montalcino men frågan är om inte 2016 ändå är ännu ”superigare”? Det här är ett lysande vin!

VINNYHETER 25 MAJ RÖDA VINER Tyskland och Ungern

• Ziereisen Gestad Syrah 2018 (93419), Baden, 279 kr

Rik och mogen doft med plommon, viol, mentol, mynta, choklad, lakrits och fat. Mörkt bärig, medelfyllig smak med örter och en stram, ganska torr struktur.

• Porkoláb-völgy Kadarka 2019 (91807), Heimann & Fiai Szekszárd, 269 kr

Ett friskt lätt vin med rödbärigt, kryddig ung frukt med smultron, vildhallon, röda körsbär, kanel, örter, te, viol, blodgrape och mineral. Trevligt, rent och snyggt i en frisk och lätt stil. Passar till en tallrik med tapasinspirerade tilltugg. Vinet är gjort på druvan kadarka och kommer från södra Ungern och området Szekszárd med närhet till floden Donau.

VINNYHETER 25 MAJ - USA, Australien och Nya Zeeland

• Jolie Laide Gamay 2019 (93418), 329 kr

Ungt, friskt, rödfruktigt och bärigt med smultron, jordgubbar, tranbär, viol, varma örter och fat. Frisk ungdomligt lätt bärig smak med en lågmäld, lite rökig stil. Ett välbalanserat och välgjort vin från Sierra Foothills i Kalifornien.

• Dandelion Vineyards Firehawk McLaren Vale Shiraz 2017 (95881), 199 kr

Klassisk supermogen australisk shiraz med mogen varm frukt, björnbärsmarmelad, viol, blåbär, kaffe, choklad, eukalyptus, mentol, kryddor, rökiga fat, koncentration, kraft och längd. Mycket av allt som till slut blir ett snyggt och balanserat paket. Massor med smak per krona.

• Avondale La Luna 2013 (90088), Paarl, EKO, 229 kr

Mogen, varm mörk frukt med björnbär, svarta vinbär, tobak, kaffe, choklad, kryddor örter och fat. Fyllig, med bra balans, struktur och lång kryddig eftersmak med tydliga rökta fat.

VINNYHETER 25 MAJ RÖDA VINER Japan

• Yamanashi de Grace 2019 (92188), Yamanashi, 199 kr

Ung frisk doft med viol, blåbär, röda vinbär, tranbär, körsbär och kalk. Medelfyllig eftersmak med ungfruktig, rödlila frukt med mineral, sälta längd och energi. Ett välgjort och balanserat vin. Passar till pasta med svamp och vore det inte lite extra roligt att servera ett vin från Japan?

2 x Rött pärlande vin från Italien

• C'era Una Volta Lambrusco Cantina Fratelli Carafoli 2019 (95124), Lambrusco di Sorbara 139 kr

Friskt pärlande med körbär, hallon, smultron, kanel, örter, muskotnöt, lagerblad, mineral och viss sötma.

• Toccacielo 2020 (92860) Cantina Fratelli Carafoli, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 139 kr

Friskt pärlande med smultron, vildhallon, lingon, rönnbär, tranbär, röda vinbär och örter. Enkelt, trevligt, balanserat och aromatiskt.

TABELL

[drinklist id="94143"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar