Laddar annons
Nya vita, mouss., roséviner Systembolaget 25 maj - recension, omdömen & betyg
24 May, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya vita, mouss., roséviner Systembolaget 25 maj - recension, omdömen & betyg

Systembolaget 25 maj - här följer recension och omdömen över de nya vinerna den 25 maj, mousserande, vita och rosé.

NYA VINER 25 MAJ. Systembolagets lansering av mousserande viner, vita och roséviner i den 25 maj håller hög klass. Två högklassiga vita bourgogneviner från årgången 2018 signerade Jadot med en kvalitet som får tårkanalerna att sätta igång står högst på listan.

DIREKT TILL RECENSION - NYA RÖDA VINER 25 MAJ.

Snabbval

Men ett mousserande vin från Penedes som är ”för bra för att kallas Cava” imponerar stort. Därutöver finns tretton roséviner recenserade. Av dessa får ni inte missa Dominio de Águila som visserligen kostar en slant men det hör också till topptrion av roséviner denna sommar.

NYA VINER 25 MAJ MOUSSERANDE Spanien

• Raventós i Blanc Textures de Pedra 2016 (93613), 299 kr

Stor och spännande doft med bivax, gula äpplen, melon, kryddor och pomerans. Rustikt, torr smak med grapefrukt, persika, äppelskal och vit choklad. Bra syror, mineraltoner, längd, komplexitet och personlighet. Det finns flera saker att observera i detta vin.

För det första signalerar alla delar genuint hantverk. Det här är långt från en dussincava. Vinet har en ovanlig druvsammansättning i form av Xarel-lo vermell, Bastard Negre och Sumoll som alla kommer från en enskild vingård. Sedan 2012 sätter Raventós i Blanc inte längre ut Cava på etiketten eftersom man vill verka för ett regelverk med tydligare ursprungsbeteckningar. Oavsett vad som står, eller inte står på etiketten är det här ett lysande mousserande vin. Servera till en sallad med grillade rotfrukter, scampi och halloumi.

NYA VINER 25 MAJ VITA VINER Frankrike

• Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Windsbuhl Vendange Tardive 2005 (93567), EKO, Alsace 549 kr

Underbar doft med aprikos, mandlar, nötter, citrusskal, ananaspastill och mycket botrytis (ädelröta). Lång eftersmak med balanserad sötma och syra fat. Kraftigt, elegant och så välgjort. Servera till blandade ostar.

• Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Duc de Magenta 2018 (93824), 739 kr

Ung, stor och fokuserad doft med citrus, nötter, mandlar, vita päron, krita, mineraler och eleganta fat. Stor smak med grapefrukt, grapefrukt, lime, vita päron, mineraler, sälta, underbart balanserat med ren snygg och lång eftersmak. Producent är Maison Louis Jadot/Domaine du Duc de Magenta.

• Corton-Charlemagne Grand Cru Louis Jadot 2018 (93823), 1 795 kr

Ung, stor, fokuserad frisk frukt med vita päron, vita persikor, blommor, kalk, och elegant balanserade nya fat. Djup, rik och generös frukt med 100 procentig balans, klingande ren syra, som följs av en lång, fokuserad eftersmak med, lime, vita persikor, våta stenar, grapefrukt, elegant sälta, mineraler och perfekt avvägda nya fat. Mycket pengar men i utbyte får man ett monument. WOW!

• Chablis Premier Cru Vaillons J-M Brocard 2018 (96141), 300 kr

Underbart stor och varm doft i en bourognechardonnaig stil med smör. Gula äpplen, päron och vita persikor. Stor, lång och varm men ändå elegant eftersmak med riktigt bra balans. En snygg syntes mellan en mineralig Chablis och en lite öppnare Bourgogne.

NYA VINER 25 MAJ VITA VINER ITALIEN

• Il Mortellito Viaria 2020 (93597), Terre Siciliane, 199 kr

Stor, blommig och aromisk med jasmin, päron, persika, pomerans, mandarin och grapefrukt. Välbalanserad, mineralrik och fruktig eftersmak med ett paranötigt avslut. Servera rejält kylt till grillad vit fisk med olivolja, kokt potatis och caponata.

NYA VINER 25 MAJ VITA VINER Nya Zeeland

• Roaring Meg Riesling 2020 (91138), Mount Difficulty Wines, Central Otago, 149 kr

Ung och frisk doft med päron, gula äpplen, vita persikor, kalk och ananaspastiller. Välbalanserad med lätt sötma, mineral och lite sälta. Para gärna med en asiatisk rätt med nudlar och lite chilihetta.

ROSÉVINER Frankrike

• Sancerre Les Baronnes Rosé Henri Bourgeois 2020 (93610), 189 kr

Elegant, friskt och stram rosé med hallon, vinteräpplen, röda vinbär, kalk, mineral, citrus och bra syra, sälta och balans. En välgjord rosé på pinot noir.

ROSÉVINER Österrike

• Umathum Rosa 2020 (93700), Burgenland, 159 kr

Snyggt balanserad rosé med frisk elegans, smultron hallon, persika, torrt med syra, mineral och sälta.

• Bründlmayer Zweigelt Rosé 2020 (96081), Niederösterreich, 129 kr

Pigg och frisk rosé i trevligt blommigt och bärigt utförande med smultron, röda äpplen, grapefrukt, granatäpplen, bra syra, mineraler och välbalanserat.

• Domaene Gobelsburg Rosé 2020 (94014), Niederösterreich, 119 kr

Ung och stram doft med röda vinbär, smultron, kalk, bra balans och bra struktur med fin torr smak, mineral, sälta och syra.

ROSÉVINER Italien

• G.D. Vajra Rosabella Rosato 2019 (90351), 119 kr

Friskt, ungt och aromatiskt med vattenmelon, röda vinbär, hallon, kalk och mineraler. Flyktigt, aromatiskt elegant med torrt avslut.

• La Spinetta Il Rosé di Casanova 2018 (90076), 149 kr

Stram, ung och frisk rosé med nässlor, vinbärsblad, smultron, rabarber, rönnbär, bra längd, fina mineraler, lingonsyror och sälta. En välgjord, snygg och trevlig rosé från Spinettas egendom i Toscana.

• Brancaia Rosé Casa Brancaia SRL 2019 (95006), EKO, 145 kr

Ung och frisk med smultron, hallon, jordgubbar, plommon, färska mandlar, stram och torr med torr med fina mineraltoner. En välgjord rosé från Toscana gjord på druvan merlot.

• Susucaru Rosato 2020 (90620), Etna Sicilien, EKO, 249 kr

Mycket annorlunda doft med syltigt mogen varm frukt med granatäpplen, vinteräpplen, vinbär, blodgrape, klarbär, rönnbärsgelé mycket smak och längd. Ett vin från Etna och Frank Cornelissen.

ROSÉVINER Spanien

• Pícaro del Águila Clarete 2018 (90428), EKO, Ribera del Duero 299 kr

Ovanlig och oväntat djup doft med mandelmassa, vanilj, nötter, vildhallon, körsbär och trollera. Bra smak med fin balans, struktur, elegans, intensitet, blodgrape och blodapelsin, mineral, syra och sälta. Wow! Den här står ut bland hagelstormen av likriktade mainstreamroséer.

Dominio de Águila fortsätter imponera med karaktärsfulla viner. Det här är en läckert välskulpterad rosé som bör provas. Notera att ”Clarete” ingår i namnet vilket i det här fallet antyder att röda och vita druvor jäst tillsammans. Servera till en sallad med grillad kyckling, halloumi och rostade grönsaker.

• Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2018 (93638), Montsant, 199 kr

Ung frisk rosé med hallon, smultron jordgubbar, vinbär, örter och lite fat. Ett smakrikt vin med mineraler, blodgrape och mycket karaktär i en smakrik, välbalanserat och personlig stil. Snyggt och välgjort från familjen Barbier i Montsant.

NY VINER 25 MAJ ROSÉVINER Sydafrika, USA och Argentina

• Camissa Rosé 2020 (92065), Avondale Paarl, 159 kr

Rent, snygg, välgjort och elegant med smultron, hallon, röda vinbär, bra syra, fin sälta torrt med fin energi.

• Domain Road Pinot Noir Rosé 2019 (90372), 179 kr

Friskt elegant med tydliga druvtypiska aromer av pinot noir som följs av hallon, jordgubbar, blommor, blodgrape, mineraler, kalk och bra balans. En välgjord rosé med druvtypicitet från superhippa Central Otago på Nya Zeeland.

• Trapiche Pure Rosé 2020 (93539), Mendoza, 120 kr

Stor, frisk doft med smultron, jordgubbar, hallon, persika med stor smak som bjuder på inslag av hallonbåtar, bra extrakt och bra längd.

TABELL

[drinklist id="94138"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar